Külföldi szakmai gyakorlatra a Campus Mundi programban is lehet jelentkezni. Interjúnkban Székely Ágnest, a Tempus Közalapítvány csoportvezető-helyettesét kérdeztük a lehetőségekről.

Mi indokolja, hogy a szakmai gyakorlatot ösztöndíjjal támogassuk?

Ugyan nem minden szak curriculumába van beépítve a szakmai gyakorlat, de ez az, ami a tanulmányokat kézzelfogható szakmai tudással egészítheti ki. Ha ennek lehetőségét külföldön is biztosítjuk, támogatjuk, az nem csak az előírt szakmai gyakorlat teljesítését segítheti, hanem a későbbiekben jól kamatoztatható nemzetközi munkatapasztalatot is jelent. Ha a hallgató belevág egy külföldi szakmai gyakorlatba, akkor ebből sokkal többet profitál, mint ha itthon keresne fogadóhelyet - mind szakmai tapasztalatban, mind a személyiségfejlődés, az ismeretségek és a szakmai kapcsolatok szempontjából. Ugyanakkor már a fogadóhely keresése is önállóságot, magabiztosságot és erős elköteleződést feltétez, a munkaadók számára pedig ez értékes információ, ami saját cégük sikerességéhez, versenyképességéhez is hozzájárul.

A pályázás egyik legnehezebb lépése lehet a fogadóhely-keresés. Hogyan érdemes ennek nekiállni, milyen praktikák vannak erre?

Több irányba lehet elindulni, sőt érdemes minél több vasat tartani a tűzben. Egyik lehetséges út az oktatók kapcsolatrendszerének feltérképezése, hiszen nekik nemzetközi projektekből, korábbi együttműködésekből lehetnek ilyen kapcsolataik. Másik lehetséges információforrás a volt szakmai gyakorlatos hallgatók köre, akiket érdemes lehet megkérdezni: hogyan találtak fogadóhelyet, ajánlják-e korábbi gyakorlati helyüket leendő gyakornokoknak. Az egyik legjobb lehetőség viszont a külföldi részképzés ideje alatti fogadóhely-keresés. Ebben az esetben érdemes bemenni a kinti egyetem karrierirodájába, és feltérképezni az ottani céges lehetőségeket. Egy esetleges interjút is könnyebb így megoldani, hiszen a hallgató eleve kint tartózkodik, rögtön személyes kapcsolat alakulhat ki így közte és a munkaadó között, ami sokkal előnyösebb és hatékonyabb, mintha mindezt itthonról kellene intézni.

Miben más a Campus Mundi és az Erasmus+ szakmai gyakorlat?

A legfontosabb különbség talán az ösztöndíj és a kiegészítő támogatás mértéke. Ugyan most emelkedett az Erasmus+ ösztöndíj, de a Campus Mundiban még így is magasabb összeget lehet sikeres pályázáskor elnyerni. Ez szakmai gyakorlat esetében – célország függvényében – havi 186.000–277.000 forint, melyet havonta 22.800–31.000 forint szociális támogatás is kiegészíthet. További lényeges különbség, hogy a Campus Mundi ösztöndíjjal Európán kívülre is lehet menni: Jordániában, az Egyesült Államokban és Új-Zélandon is voltak már szakmai gyakorlaton Campus Mundi ösztöndíjjal hallgatók.

Kik pályázhatnak a Campus Mundi szakmai gyakorlatra?

Alap-, mester-, osztatlan és doktori képzésben részt vevő hallgatók egyaránt pályázhatnak. Aktív hallgatói jogviszonyuk lesz az ösztöndíj alatt, amelynek időtartama 2-5 hónap lehet, képzési szintenként pedig akár többször is lehet pályázni.

Mire érdemes a pályázáskor külön készülni?

A szakmailag alaposan kidolgozott és alátámasztott motivációs levelet emelném ki. Érdemes a tanulmányi eredményre is odafigyelni, hiszen a szakos átlag feletti teljesítményért jár magas pontszám, és bár nem kötelező, de plusz pontként értékeljük a felsőfokú nyelvvizsgát, vagy minden olyan aktivitást, mely kapcsolódik a tanulmányokhoz, de nem közvetlenül a tanrend része. Ilyen lehet a TDK vagy OTDK részvétel, de a szakkollégiumi tevékenység is. Érdemes minden olyan extra teljesítményről igazolást kérni és a pályázati felületre feltölteni, ami a pályázó elkötelezettségét, elhivatottságát és kiválóságát támasztja alá.

Lehet-e kutatási tevékenységek megvalósítására is pályázni?

Alaphelyzetben a szakmai gyakorlat célja egy gyakornoki pozíció, munkakör betöltése, legalább heti 30 órában. Ha a tanulmányok részét képezi a kutatási jellegű tevékenység (pl. labormunka, vagy doktori program részét képező kutatási feladatok), akkor szakmai gyakorlatként is lehet pályázni. A program ebben az értelemben lehetőséget biztosít kutatási tevékenység megvalósítására is szakmai gyakorlaton belül, ez esetben egy konkrét, megalapozott kutatási tervet kell benyújtani a pályázathoz. Más kiemelkedő tartalmú kutatási tevékenység megvalósítását a Campus Mundi rövid tanulmányút pályázati forma keretében tudjuk támogatni, de akinek hosszabb kutatási projektben nyílik lehetősége részt venni, annak a szakmai gyakorlat pályázat keretében történő jelentkezést javaslom.

 

Érdemes-e az utazásra külön félretenni, vagy van-e erre is elérhető támogatás?

A szakmai gyakorlat ösztöndíjhoz nincs útiköltség-támogatás, de a Stipendium Hungaricum programban részt vevő országokba kiutazóknak van lehetőségünk útiköltségtámogatást adni. Ezt a hallgatóknak nem is kell külön megpályázniuk, ha elnyerik ide az ösztöndíjat, akkor automatikusan megkapják a kiegészítő összeget. A Stipendium Hungaricum országok listája elérhető a www.stipendiumhungaricum.hu oldalon.

Mire érdemes a szakmai gyakorlat ideje alatt különösen odafigyelni?

Legyünk kíváncsiak és kalandvágyók! Fontos, hogy a hallgató legyen aktív és próbáljon meg minél többet kihozni ebből a helyzetből. A szakmai gyakorlat ideje alatt a helyi munkatársakhoz csapódva könnyen, gyorsan megismerhető a fogadó ország és annak kultúrája, intenzívebb a tapasztalatszerzés a munkakultúra és életstílus tekintetében is.

Van-e valamilyen személyes érintettséged, ami miatt az ösztöndíjat ajánlanád?

Több mint tíz éve dolgozom a felsőoktatás nemzetközi területén, segítve és támogatva a hallgatókat, hogy az ösztöndíjprogramok nyújtotta lehetőségeket kihasználva jöjjenek-menjenek a világban. Elmondhatom, hogy öröm látni, ahogy felpezsdülve, kinyílva, majdhogynem új emberként térnek haza egy-egy külföldi szakmai gyakorlatról.

 

Az interjút készítette: 
Gáll Benedek Bence, 
Tempus Közalapítvány, Kommunikációs egység

A pályázati felhívások és a jelentkezési feltételek megtalálhatók a campusmundi.hu oldalon.

A cikk a Pályázati Pavilon 2016. őszi számának 24-25. oldalán olvasható

Utolsó módosítás: .