A Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma az aktív társadalmi szerepvállalás és a fenntarthatóság nevében létrehozta a One for all, all for GREEN – Mindenki egyért, egy a ZÖLDÉRT elnevezésű projektjét.

Projekttermék: ökoturizmus tananyag
Téma: ökoturizmus, projekt alapú tanulás, fenntarthatóság, klímaváltozás
oneforallforgreen.wordpress.com/

A projekt célja az volt, hogy a jelenlegi és jövőbeli diákoknak is megmutathassák az ökoturizmus fontosságát, és a különböző országok hagyományos turizmusának problémáira közös erővel, kreatív módon találjanak megoldásokat.

A hét partnerország (Görögország, Magyarország, Olaszország, Portugália, Skócia, Spanyolország, s a kezdetekben Törökország) sikeres együttműködését tükrözi a projekt során létrehozott számos projekttermék. Már a rengeteg kisebb érdekes program, mint például a logóverseny vagy a hétnyelvű „zöldszótár” is nagymértékben hozzájárult a fiatalok tudásának fejlesztéséhez és a téma iránti elköteleződéséhez. A projekt legkülönlegesebb terméke a kulturális ekvivalencia térkép, amely a hét partnerországot hasonlítja össze kultúra, tradíció, gasztronómia, geográfia és turisztikai jellegzetességeik alapján. A térkép mellett egy rendkívül alapos felmérés keretében mutatták be a tanulók, hogy mennyire érdekelt Algéria a magyar turisztikai piacon, s emellé egy 6 napos megszervezett utazási tervet is csatoltak, szállással, utazással együtt, amely részletesen számol be Algéria szépségeiről, kultúrájáról. A dokumentum végén az országra szabott ökoturizmus kisokos található, amellyel elősegítik az oda látogatók tudatos utazását.

A közös tananyagok más közoktatási intézmények számára is ötletként szolgálhatnak a környezetvédelem és az ökoturizmus témájának iskolai feldolgozására.

Összeállította: Simon Fanni, Somogyi Dorottya
Tempus Közalapítvány, Kommunikációs egység

Utolsó módosítás: .