Ha egy kis pluszra vágysz...

Néha úgy érzed, legszívesebben világgá mennél? Igazi kalandra vágysz, ami megváltoztatja az életed? Akkor bizony itt az ideje, hogy eltölts egy (vagy akár több) kellemes félévet valamelyik külföldi egyetemen. Összegyűjtöttünk 10 ellenállhatatlan érvet, hogy miért is érdemes külföldi ösztöndíjakat böngészned a tanulmányaid alatt.

  1. Nyelvtanulás. Te is tudod: ez ma már mindenhol alap elvárás. Hiába szenvedsz évekig az iskolapadban vagy nyelvtanfolyamokon, sosem leszel olyan profi, mintha kint élsz egy ideig az anyaországban és nap mint nap gyakorlod a nyelvet.
  2. Kultúra. A külföldi ösztöndíj programok remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy megismerd egy másik ország szokásait, lakóit, életét. Minden egyes kint töltött nappal felfedezhetsz valami újat. Valóban olyan precízek a németek? És minden olasz pizzát eszik? Vajon Londonban tényleg mindig esik az eső? Hagyd a sztereotípiákat, járj az igazság után saját magad!
  3. Tanulás. Azon túl, hogy új ismeretekkel gazdagodsz, beleláthatsz egy másik ország oktatási rendszerébe. Ki tudja, talán annyira beleszeretsz, hogy a mesterképzésed vagy a doktoridat már ott akarod végezni!
  4. Szakmai fejlődés. Nemcsak a tanulmányaidat, hanem akár a szakmai gyakorlatodat is eltöltheted külföldön, így a fejlődésed garantált. Persze az sem utolsó szempont, hogy az önéletrajzodban később ez igen csak jól fog mutatni.
  5. Barátok. Nem Te leszel ott az egyetlen külföldi hallgató, rajtad kívül jó eséllyel több tucat más belevaló cserediák érkezik a világ minden egyes pontjáról. Jó alkalom, hogy ismerkedj, nyitottabb légy, új barátokat, kapcsolatokat szerezz. Sőt, még az is lehet, hogy köztük találod meg életed szerelmét.
  6. Még több utazás. A legtöbb hazatért diák arról számol be, hogy a kint töltött idő alatt életre szóló barátságokat kötött. Ennek pedig az a kellemes következménye, hogy később is látogatni fogjátok egymást. Ő meglátogat Téged Magyarországon, Te meg őt Berlinben, Rómában vagy Párizsban. Vagy bárhol máshol. A lényeg: garantáltan világutazó maradsz.
  7. Szórakozás. Gondolj bele: 33 ország diákjaival fogsz együtt tölteni néhány hónapot. Számtalan program, kirándulás, kulturális esemény, igazi nemzetközi kavalkád vár rád.
  8. Életre szóló élmények. Kint rengeteg új inger, benyomás fog érni, amik jelentősen alakítanak azon, ahogy a világot látod. Talán egy tengerparti naplementében, egy feledhetetlen estében vagy egy új baráttal való beszélgetésben találod meg azokat a pillanatokat, amikre mindig nagy szeretettel fogsz emlékezni. Az biztos, hogy az unokáknak lesz majd mit mesélned…
  9. Önismeret. Akárhonnan is nézzük, egy idegen országban egyedül boldogulni az igazi mélyvíz. Cápákkal. Jó alkalom arra, hogy jobban megismerd saját magadat, azt, hogy hogyan reagálsz a legkülönfélébb helyzetekre. Az elején nem lesz könnyű, talán szíved szerint haza is rohannál, de ahogy múlnak a napok, rá fogsz jönni, mennyi mindenre képes vagy.
  10. Függetlenedés. Külföldön nincs ott se anyu, se apu, így meg kell tanulnod magadra számítani, a saját talpraesettségedben bízni. Azért ne izgulj, a helyiek kedves emberek és minden segítséget meg fognak adni, amire szükséged lesz. De tény: mire haza térsz, elkerülhetetlenül megtapasztalod, mit is jelent valójában önállónak lenni. Ez talán a legnagyobb lépés a felnőtté válás rögös útján.


Hasznos cikkek az Eduline-on:

Erasmus tudnivalók a jelentkezéshez
és a kiutazáshoz - lépésről lépésre

Lista: a magyar Erasmus diákok
kedvenc egyetemei

 

 

 

Utolsó módosítás: 2020.02.06.