Sok egyetemen igen csak limitált a kollégiumi szobák férőhelye és pillanatok alatt megtelik, ezért nagyon fontos, hogy amint lehetőséged nyílik rá, azonnal pályázz.

Ha másfajta szállás mellett döntesz, akkor is jól járhatsz, ha összeállsz másik 4-5 emberrel, ez bevált módszer pl. Németországban, de Angliában is. A szabály itt is ugyanaz: azonnal kezdj lakást keresni. Persze nem árt körültekintőnek lenni, hiszen sokszor a szállásról készült képek csalókák lehetnek. Érdemes lehet ilyenkor egy pár szálláshellyel előre időpontot egyeztetni, és ha odaértél és megtekintetted a lakást, te magad döntheted el, hogy még mindig szimpatikus-e a szoba.

Néha a fogadó egyetem is tud szállást ajánlani, de érdemes tanácsot kérni azoktól a diákoktól is, akik előtted voltak ugyanitt ösztöndíjasok.

Ha sikerült szállást találnod, mielőbb derítsd ki, hogy van-e ott internet (pl. nem minden kollégiumban van) és ha nem, akkor milyen módon tudsz gondoskodni róla.

Arra az esetre is érdemes előre tervezni, ha az első napokban még valamilyen oknál fogva nincs szállásod, mert például a kollégium, ahol szállást találtál nem tud fogadni a kiérkezésedkor vagy az albérleted kulcsát csak később veheted át, esetleg még nem találtál szállást, csak időpontokat tudtál lebeszélni a tulajdonosokkal. Ilyenkor megnézheted az egyetemi kollégium honlapját, előfordul, hogy ajánlanak olcsóbb hosteleket vagy szállásokat. A hostel keresésnél is összeállhatsz más cserediákokkal, hogy együtt vegyetek ki egy szobát, így rögtön megismerhetsz olyan hallgatókat, akik ugyanarra az egyetemre fognak járni, mint te. Szabad helyeknek például a következő oldalakon nézhetsz utána: hostelworld.com, www.hostels.com/ A bejövő ösztöndíjasoknak ezenkívül általában mindenhol van valamilyen online kommunikációs csatornája, ahol kapcsolatba léphetnek egymással, ezeken az oldalakon könnyebben találhatsz lakótársakat vagy szobatársakat.

Ha szereted a kalandokat, a nagyobb városokban jó eséllyel találhatsz couchsurfing lehetőséget, melynek segítségével valaki kanapéján alhatsz pár napot. Vannak olyan városok, ahol az egyház is felfigyelt arra, hogy a sok külföldi diáknak milyen nehéz szállást találnia, ezért náluk is érdeklődhetsz átmeneti szállás vagy hosszabb távú segítségért. Helsinkiben például az evangélikus egyház elindított egy, a diákok befogadását segítő programot. A külföldi diáknak csak ki kell töltenie egy űrlapot néhány fontosabb információval és a program szervezői megpróbálnak találni neki egy vendéglátót, aki akár 1 hónapig is befogadja. A félév során további programokat szerveznek a vendéglátóknak és a vendégeknek, hogy egyfajta közösség alakuljon ki a helyiek és a külföldiek között.

A legtöbb egyetemen működik mentorhálózat, ami azt jelenti, hogy egy helyi diák segít majd a külföldi tanulmányaid során minden felmerő kérdésben, így nála is érdeklődhetsz szállás ügyben.

Szálláskeresésnél, de a későbbi ismerkedés során is hasznos lehet, ha az elején több, a közösségi média oldalain létrehozott csoportokhoz csatlakozol, amelyek a te Erasmus+ vagy Campus Mundi fogadóhelyedhez kapcsolódnak. Manapság már itt történik a legtöbb kommunikáció és akár más magyarokra is lelhetsz a csoportokban, és valljuk be mindig jó érzés honfitársakkal találkozni külföldön. Még egy előnye, hogy náluk is érdeklődhetsz, hogyan és milyen szállást találtak.

További szálláskereső oldalak:

www.europeanhostels.com

www.uniplaces.com

www.hostelbookers.com

Utolsó módosítás: 2017.06.19.