Erasmus ösztöndíj hallgatóknak

  Erasmus+ tanárok

  Erasmus+ Ifjúság és Eurodesk

  Európai Ifjúsági Portál

  100újélmény

  Campus Mundi ösztöndíjak

  Europass Magyarország

  Európa a polgárokért program

  A tanulás jövője

  Study in Hungary


Államközi ösztöndíjakCampus HungaryCampus MundiCeepusErasmus+Magyar Állami Eötvös ÖsztöndíjSzakmai gyakorlat

Pozitívan Dániában

Dózsa Lili a Budapesti Corvinus Egyetemről utazott Koppenhágába. A Copenhagen Business School hallgatóival töltött szemeszteréről mesél nekünk.

Elolvasom

Sebészeti gyakorlat Buffalo-ban

Hatodéves kötelező gyakorlataimból három hónapot az Amerikai Egyesült Államokban, Buffalo- ban töltöttem, a Hungarian Medical Association of America (HMAA) nevű szervezetnél.

Elolvasom

Így maxolták ki a ösztöndíjukat az Erasmus+ 30 arcai

Felejthetetlen élmények, jól kamatoztatható tudás, életre szóló kapcsolatok. Ezekről meséltek az Erasmus+30 Szabadegyetem előadói, akik között volt startup vállalkozó, televíziós műsorvezető és ifjúsági olimpiai bajnok is. Volt, akinek új irányt vett az élete, másnak az Erasmus indította be a karrierjét, és volt, aki a külföldi ösztöndíja alatt jött rá, hogy képes megvalósítani az álmait.

Elolvasom

Új perspektíva a sikeres szakdolgozathoz

Angyal Zsuzsanna a CEEPUS ösztöndíj rövid távú hallgatói mobilitás programját kihasználva Besztercebányára ment. Utolsó éves hallgatóként sokan nem mernek nekivágni az új kalandnak és inkább a szakdolgozatuk megírására koncentrálnak. Azonban Zsuzsinak pont ez a merész lépés hozta meg a legkedvezőbb befejezést!

Elolvasom

Freemoverként Zágrábban

Előfordulhat, hogy az egyetemünk nem rendelkezik kiépített CEEPUS hálózattal abban az országban, ahová pályáznánk. Mit tehetünk ilyenkor? Juhász Benjámin négy hónapot töltött Zágrábban freemoverként.

Elolvasom

Broméliák, békák, Brazília

Vörös Judit a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa, 2015-ben három hónapot töltött Dél-Amerikában, a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjjal. Munkájáról és tapasztalatairól kérdeztük.

Elolvasom

Egy új világ nyílt ki számomra

Olaszországban tanult, sok időt tölt Franciaországban, és hamarosan az Egyesült Államokban fog debütálni. Valóban multikulturális életet él Baráth Emőke, a Magyar Állami Operaház szólistája, aki többek között az Erasmus programnak is sokat köszönhet.

Elolvasom

Exploration Rebirth Adventure Studentship Magnificence University Start

Ennyi. Kész. Vége. Slussz-passz. Két hete még imádott Paviám dómjának lépcsőin üldögéltem olasz borocskámat szorongatva, most pedig az ágyamban ülök a laptopommal az ölemben és próbálom visszaidézni a megannyi emléket, amit életem legcsodásabb öt hónapja alatt éltem át. Nem könnyű mindezt szavakba önteni, szerintem erre nincsenek is megfelelő szavak, ezeket az élményeket át kell élni. És hogy mi minden történt ez alatt az idő alatt? Minden. De kezdjük az elején...

Elolvasom

Utazás kívül-belül

Felejthetetlen élmények, új barátok, szakmai fejlődés, önállóság, nyelvtanulás, kalandos utazások. Íme, néhány nagyszerű dolog, amellyel az Erasmus együtt jár, és amely – nagyon helyesen – arra ösztönözhet minket, hogy kezünkbe vegyük a jelentkezési lapot. Lisszaboni félévem során a fentiek közül egyikben sem volt hiány. A leghálásabb mégis azért a nehezen megfogható, valahol legbelül lezajló folyamatért vagyok, aminek a végére egy nyitottabb, motiváltabb és boldogabb ember lettem, tele új álmokkal és célokkal. Mert ez a folyamat nem egy hónapodat vagy félévedet fogja teljesebbé tenni, hanem az egész életedet.

Elolvasom

ERASMUS: külföld, ösztöndíj, élmény

A külföldi tanulásra a német nyelv szeretete, valamint a mérnöki ismeretek elmélyítése ösztönzött, és 2012-ben sikeresen pályáztam az Erasmus ösztöndíjra a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának hallgatójaként.

Elolvasom

Egész életemben profitálok belőle

Laposa Zsófia családja sikeres badacsonyi borvállalkozásából borászként veszi ki a részét, amiben sokat segít neki a szakma őshazáinak számító Franciaországban és Spanyolországban eltöltött ösztöndíjas időszak. A kinti tanulságokról és a tudatos választás fontosságáról beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan készüljünk fel egy hosszú tanulmányi útra? Több rövid úttal!

Én nem Erasmus, hanem Campus Hungary ösztöndíjjal voltam külföldön két alkalommal, rövidebb időre. Ezeknek az utazásoknak köszönhetően rájöttem, hogy szeretek utazni, szeretek külföldön lenni és ez a két rövidebb utazás adott bátorságot ahhoz, hogy rákészüljek egy hosszabb, majdnem féléves, jövő ősszel esedékes szakmai-kutató útra.

Elolvasom

Mi marad az Erasmus után?

Néhány hónap az életünkből nem tűnik olyan soknak. Még úgy sem, hogy a meglévő 22 évemhez viszonyítom, hát még ha valaki 60 évesen mondja ugyanezt. De amikor az Erasmusról beszélünk, olyan mintha egy egész élet lenne. Hiszen nem az a lényeg, hogy mennyi idő volt, hanem hogy mennyi minden változott az alatt az idő alatt. Elsősorban a környezetünk, és vele együtt minden más. Miután hazajövünk, minden jelentéktelennek tűnő apróság a kinti életünkből egy kapoccsá válik. Kapoccsá ahhoz az életünkhöz, amit annyira, de annyira imádtunk. És hogy mik ezek a kapcsok?

Elolvasom

Mindenki mindenkiért

Anna, Kristóf és András beszámolója után úgy döntöttem, hogy egy komolyabb hangvételű írással folytatom a sort. Ahogy azt már előbb említett társaim leírták, az ERASMUS móka és kacagás, tanulás és tapasztalás. Én pedig azt mondom, a legfőbb erénye az, hogy eloszlat minden sztereotípiát.

Elolvasom

Nem beszélünk angolul

Mielőtt kimentem volna Leuvenbe, Belgiumba, még nem nyílt meg a világ, de az Erasmus minden várakozásomat felülmúlta. Reklámszöveg? Lehet, de ugyanezt írtam az Erasmus koordinátoromnak a kint létem alatt, és reméltem, hogy tavaszról őszi félévre is lehet szerződést hosszabbítani. Utólag nem bánom, hogy nem lehetett, mert hiába mennék már vissza, a kinti „nagy családom”, a többi Erasmusos diák már szintén másfelé kószál a világban. Figyelem, óriási bölcsesség következik egy huszonhárom éves ex-cserediáktól: Mindegy, hogy melyik országba mész, a legfontosabb, hogy milyen emberekkel vagy.

Elolvasom

HOGYAN UTAZZUNK ERASMUS ALATT?

Az Erasmus amellett, hogy előrelendítette a tanulmányaimat, a karrieremet, bővítette a kapcsolati tőkémet, fejlesztette a nyelvtudásomat és megtanultam főzni, az utazás lehetőségét is megadta számomra. Ex-Erasmus hallgatóként azonban már látom, hogy mi mindent csinálhattam volna jobban, precízebben és megfontoltabban annak érdekében, hogy olcsóbban, gyorsabban és zökkenő mentesebben körbeutazzam Olaszországot.

Elolvasom

Erasmusból a munka világába - szakmai fejlődés külföldi mobilitások által

„Nekem madaram van, nem gyerekem!”- sóhajtott nagyot anyukám néhány hónappal ezelőtt. Hogy miért is gondolja így? Ez egy hosszú történet. Mindig is vonzottak más kultúrák, egyet pedig volt szerencsém különösen közelről megismerni. Középiskolai tanulmányaimat ugyanis a debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium olasz-magyar két tannyelvű tagozatán végeztem, ahol testközelből élhettem át a multikulturalitás minden gyönyörét és nehézségét.

Elolvasom

Önismeretből jeles!

Bartakovics Bettina a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának Marketing mesterszakos hallgatója a finnországi Ouluban töltötte Erasmus+ ösztöndíjas tanulmányait. Kalandjairól, önismereti állomásairól vidám és különleges hangvételű blogot írt, melyet hétről hétre megosztottunk az Erasmus ösztöndíj hallgatóknak Facebook oldalon.

Elolvasom

Az Erasmus mindannyiunkat összeköt

Csrepka Máté fiatal kora ellenére már jelentős nemzetközi tapasztalatot tudhat maga mögött, hisz több alkalommal tanult és dolgozott külföldön – Európában és azon kívül is. Előbb a Fiatalok Lendületben Programmal nemzetközi tréningeken vett részt, majd egy nyarat töltött kint az USA-ban csapatvezetőként, és persze az Erasmus sem maradhatott ki a repertoárból: egy féléves tanulmányi ösztöndíjat és szakmai gyakorlatot is abszolvált. Egy rövid interjú erejéig portugáliai Erasmus-élményeiről beszélgettünk.

Elolvasom

Padovában a legszimpatikusabb a helyiek nyugalma

Kiss András, a Tempus Közalapítvány közönségdíjas Erasmus+ kiküldött tudósítója márciustól július végéig küldi blogjáról hétről hétre a beszámolókat az Erasmus ösztöndíj hallgatóknak Facebook oldalra. A Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakos hallgatója számára Padovában a legszimpatikusabb a helyiek nyugalma.

Elolvasom

A változatosság gyönyörködtet

Hidvégi Mónika a Pannon Egyetem vezetés és szervezés mesterszakán tanul. 2015. második félévét jelenleg Törökországban tölti Erasmus+ ösztöndíjjal. Mónika neve biztosan ismerősen cseng sokak számára, hiszen a Tempus Közalapítvány munkatársai 2015 tavaszán őt választották meg az egyik Erasmus+ kiküldött tudósítónak. Lendületes stílusban fogalmazott, izgalmas, szórakoztató élményei és kalandjai pedig hétről hétre olvashatóak az Erasmus ösztöndíj hallgatóknak Facebook oldalon.

Elolvasom

Vonj gyököt a félelmeidből!

Sebők János – a Ferling PR munkatársa – egyetemistaként sokat dilemmázott azon, menjen-e vagy maradjon, de az utazás mellett döntött, és már nagyon bánná, ha másképp határozott volna. Talán ismerősek lehetnek azok a kételyek, amelyeket megfogalmazott...

Elolvasom

Mikor az Erasmus a NASA központjáig repít

Pais Gergely 24 éves, negyedéves az ELTE-n, programtervező informatikusnak tanul és éppen szakmai gyakorlatát tölti. Tehát mondhatjuk, hogy éli az egyetemisták átlagos életét. Kivéve, hogy nemrég tért haza a NASA központjából, ahol egyedüli magyarként jelen lehetett az Orion űrhajó kilövésénél. Annak az Orion űrhajónak, ami a NASA reményei szerint a 2030-as években embereket juttathat a Marsra. Interjú arról, hogy az Erasmus életre szóló élménye hogyan segíthet hozzá még több életre szóló élményhez.

Elolvasom

A gyermeki rácsodálkozó tekintetünket meg kell tartani

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan Budapestben. A szerelemben. A felnőtté válásban. És a mozikban is, ugyanis október 30-án debütált a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film. Ennek kapcsán beszélgettünk Reisz Gáborral, aki azon túl, hogy a film rendezője, írója, operatőre, és zeneszerzője egy személyben, Erasmus-múlttal is rendelkezik. Interjú Lisszabonról, tonhalkonzervekről, útkeresésről és jövőbeli tervekről.

Elolvasom

A szerencse nem jön, ha nem keressük

Bencze Klaudia szerencsésnek tartja magát, amiért volt lehetősége részt venni az Erasmus programban. Életre szóló élményeket és tapasztalatokat szerzett az egyik legrangosabb párizsi egyetemen, ahonnan hazatérve a felsőfokú nyelvvizsgát is sikerült megszereznie.

Elolvasom

Menni kell és kész

Török Tamás, alias Sárga viking fél évet töltött a Göteborgi Egyetemen. Az ösztöndíjas időszak alatt minden héten tudósított Erasmus facebook oldalunkon, és Hello Sweden! című blogja többek kedvencévé vált.

Elolvasom

A franciák tudnak angolul, és aktívak a közügyek terén

Horváth Dórinak 2013-ban sikerült beteljesítenie egy álmát. Erasmus ösztöndíjjal kijutott Párizsba, ahová gimnazista kora óta vágyott. Európa egyik legjobb politikatudományi iskolájában tanult. Kulturális és gasztronómiai élményeiről az Erasmus ösztöndíjjal Európában facebook oldalon rendszeresen tudósított.

Elolvasom

Kőszegi házon a világ szeme

2014 elején különleges képeket lehetett látni több online felületen is Béres Attila Hideg-ház néven ismert építészeti alkotásáról, egy skandináv minimál stílusú jegyeket hordozó kőszegi hétvégi házról. Az ingatlanról készített lenyűgöző fotók világhírűvé váltak! Tudtátok, hogy Attila évekkel ezelőtt Erasmus ösztöndíjas volt?

Elolvasom

Egy kicsit elvarázsolja az embert, amikor kint van

Horváth Kitti az Orvostanhallgatók Világszervezetének közegészségügyi igazgatójaként folyamatosan nemzetközi környezetben mozog. 109 ország közel kétmillió diákját képviseli az egyesületben, ahol elsősorban prevencióval foglalkozik. Sokat utazik, sok kultúrát megismert már az öt kontinensen, de orvosi munkáját itthon, Magyarországon szeretné végezni.

Elolvasom

LA VIDA ERASMUS, avagy így lettem kozmopolita

Megjelent az első Erasmus élményekből építkező ifjúsági regény az Underground Kiadó jóvoltából. Szerzője a Budapesti Kommunikációs Főiskola egykori hallgatója, Bognár Anna - alias Ana Bognaro -, aki a könyv megjelenését követő napokban Erfurtba költözött. Többek között ennek a döntésnek az okáról is kérdeztük.

Elolvasom

Barátságok és önismeret

Rétfalvi Flóra egy nemzetközi szervezet, a Young European Leadership alelnöke. Szerinte az emberrel a csodák a komfortzónáján kívül történnek. Ez a csoda számára az Erasmus ösztöndíjjal kezdődött!

Elolvasom

A hárommilliomodik Erasmus hallgató

Az Erasmus programban résztvevők száma elérte a hárommilliót. Ennek megünneplésére az Európai Bizottság minden országból kiválasztott egy-egy diákot – Magyarországon a Corvinus Egyetemen tanuló Nyisalovits Lilla képviseli a hárommilliomodik Erasmus hallgatót. A 25 éves lány Belgiumban vett részt hét hónapos szakmai gyakorlaton.

Elolvasom

Észak-ír akcentussal

Hogy kerül be a BBC rádióstúdiójába egy diák? Erről mesél Csík Réka mozgókép és médiaismeret szakos, valamint pedagógiai értékelés és mérés szakos mesterhallgató.

Elolvasom

Sokkal intenzívebben éltem az életet abban az egy évben

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Erasmus program:az idei tanévben az ösztöndíjas kiutazók száma átlépte a hárommilliót. Az eredmény megünneplésére az Európai Bizottság országonként egy-egy hallgatót választ ki, aki a hárommilliomodik kiutazót képviseli. Ennek apropóján kerestük meg Németh Gergőt, aki néhány évvel ezelőtt kétmilliomodik Erasmus hallgatóként képviselte Magyarországot.

Elolvasom

Kötelezővé tenném az utazást!

El clásico, vamos a la playa, te quiero – néhány spanyol kifejezés, amelyet szinte mindenki ismer. Erasmus ösztöndíjának köszönhetően a 26 éves, szegedi Csonka Nóra ennél sokkal mélyebben is megismerkedhetett a hispánok kultúrájával, miközben új barátokat és felejthetetlen élményeket szerzett.

Elolvasom

A nő kétszer - Berlinbe bele lehet szeretni

A kislány kora óta balettozó Domoszlai Edit számtalan elismerést tudhat már maga mögött. Amelyekre a legbüszkébb: 2014-ben az évad legjobb női táncosa, jelenleg az 50 tehetséges magyar fiatal program résztvevője, illetve a PTE Tehetségkövete. Erasmus diákként Németországot választotta.

Elolvasom

Nemzetközi környezetben is otthonosan

Fodor Kata a Brüsszelben töltött Erasmus féléve alatt döntötte el, hogy az Uniónál szeretne dolgozni, és ezért mindent megtett. Jelenleg Lengyelországban az EU határvédelmével foglalkozó ügynökségnél auditor.

Elolvasom

Északi fény

Kurcz Orsolya Erasmus tanulmányi és szakmai gyakorlati ösztöndíjat is nyert, s mindkét alkalommal Svédországba utazott.

Elolvasom

Budapest nem a világ közepe

Ruppert Viktor az ELTE angolszakos hallgatója azt mondja, külföldi tapasztalat nélkül könnyű beszűkülni, ezért érdemes pályázni az Erasmus ösztöndíjra.

Elolvasom

Az Erasmus egy nagy család

Volkan Aydin a Törökország ázsiai részén elterülő kisvárosból, Iğdır-ből érkezett az Erasmus ösztöndíjprogrammal. Soha nem járt még külföldön, most először lépte át az országhatárt, hogy Budapesten tölthessen el egy egyetemi félévet.

Elolvasom
A Tempus Közalapítvány honlapján sütiket (cookie-kat) használunk a jobb felhasználói élmény érdekében. A böngészés folytatásával Ön jóváhagyja a sütik használatát. Tudjon meg többet »
Bezár X