ERASMUS+ projektklinika (4.) – Hogyan tervezzük a projektünk fenntarthatóságát?

2019.02.15.

Pályázat | Köznevelés, Nonprofit szervezet

A pályázatírás végére jellemzően elfáradnak a projektcsapatok, ami gyakran visszatükröződik abban, hogy a pályázati anyagunk hatás - disszemináció - fenntarthatósági része elnagyolt marad.

Nem érdemes azonban elhanyagolni a pályázatnak ezeket a részeit sem, a pályázati értékelés szempontjából ugyanis a legnagyobb súllyal latba eső szempont

  • egyrészt a projekt relevanciája, azaz hogy mennyire válaszol az adott oktatási területen (köznevelés, felnőtt tanulás, szakképzés, felsőoktatás, ifjúság) érzékelhető valós problémára a projekt, a probléma mennyire alátámasztott, a projekt ezáltal mennyire indokolt, illetve hogy megvan-e az Erasmus+ Program prioritásaihoz való kapcsolódás,
  • másrészt a projekt eredményeinek hatása, disszeminációja és fenntarthatósága, azaz a projekt hasznosulása, utóélete.

Ebben a cikkben ez utóbbi szemponton belül a projekt fenntarthatóságának tudatosabb megtervezéséhez adunk szempontokat.


A projekttervezés szempontjából a fenntarthatóság azt jelenti, hogy a projekt eredményei nem vesznek el a projekt megvalósítási időszakának lezárulta után, hanem beépülnek a szervezeti gyakorlatba, valamint hasznosíthatóak, elérhetőek maradnak a partnerség körén kívül is.

Alapvetően 3 irányból érdemes a projekt fenntarthatóságát átgondolni, majd a válaszainkat megfogalmazni a pályázati anyagban:
SZAKMAI FENNTARTHATÓSÁG
SZERVEZETI FENNTARTHATÓSÁG
PÉNZÜGYI FENNTARTHATÓSÁG

MIT JELENTENEK EZEK?

SZAKMAI FENNTARTHATÓSÁG akkor valósul meg, amikor a partnerek a projekt lezárulta után is használják, tovább fejlesztik, frissítik az eredményeket. Minél konkrétabban átgondoljuk és leírjuk, hogy miként tervezik a partnerségünk tagjai beépíteni a projekt eredményeit a gyakorlatba, annál meggyőzőbb a pályázati anyagunknak ez a része. (Lásd pl. pedagógiai programba, az oktatási gyakorlatba, stb. beépítés)

SZERVEZETI FENNTARTHATÓSÁG akkor valósul meg, amikor a pályázati anyagból világosan kiderül, hogy a résztvevő szervezetek távlati, stratégiai terveibe szervesen belesimul ez a rövidebb távú, 1-3 éves projekt és annak lezárulta után kapcsolódó témákban további projekteket tervezünk a partnerekkel együtt. Ez már a projektek fölötti gondolkodás szintje, minél inkább átjön ez az átfogó, tudatos gondolkodás a pályázati anyagból, annál jobban meggyőzhető a bíráló, hogy érdemes ennek a projektnek megelőlegezni a bizalmat és megadni neki a támogatási összeget.

PÉNZÜGYI FENNTARTHATÓSÁG akkor valósul meg, amikor a partnerek a projekt lezárulta után is vállalják, hogy önállóan, saját forrásból viszik tovább, építik be a projekteredményeket. Amennyiben a projekt egybevág a szervezetünk távlati terveivel, az eredmények továbbvitele valójában a mi érdekünk, ezért is érdemes a rövidebb projekt szint felett, távlati szinten tervezni. Ha így teszünk, nem jelent olyan nehézséget felelősséget vállalni pénzügyileg a projektünk eredményeinek fenntartása iránt sem. Meggyőző, ha leírjuk, hogy minimum 5 évig hol, hogyan lesznek mások számára is szabadon elérhetőek, fenntarthatóak a partnerségünk által kifejlesztett projekteredmények. Ez a pénzügyi vállalás mintegy garanciát jelent a projektünk finanszírozójának, hogy valóban komolyan gondolja a csapat azt, amit csinál, érdemes őket támogatni.
------------------------------------------------------------------------------

A Tempus Közalapítvány munkatársai az eddigi évekhez hasonlóan ebben a pályázati körben is több lépcsős felkészítést nyújtanak a pályázni kívánó projektcsapatoknak.

A vegyes intézményi összetételű köznevelési stratégiai projektek (KA 201) esetében 2019. március 6-án LAST MINUTE KONZULTÁCIÓS NAPOT SZERVEZÜNK, amelyre az alábbi hivatkozáson lehet beregisztrálni, amennyiben azt a projektcsapata a pályázati benyújtás előtt igényli:
REGISZTRÁLOK>>

A projektek tervezésével, a pályázatírással kapcsolatos kérdéseit jelezze a projektek kíséréséért és mentorálásáért felelős munkatársaknál:

Kapcsolat:
Vegyes intézményi összetételű köznevelési stratégiai partnerségek (KA 201)

Hlavatý Ildikó ildiko.hlavaty@tpf.hu
Fintáné Hidy Réka reka.hidy@tpf.hu
Ashlock-Kéthelyi Eszter eszter.kethelyi@tpf.hu

 

Utolsó módosítás: 2019.02.26.