School Education Gateway: a mobilitás könnyen böngészhető!

2015.02.19.

| Köznevelés

Új honlap segíti az oktatás világának nemzetköziesedését Európában: a School Education Gateway az iskolákat érintő európai tevékenységek elsődleges információforrása lehet a pedagógusok és iskolai alkalmazottak számára!

A weboldal 23 nyelven – többek között magyarul – érhető el, sokszínű, összekapcsolja az oktatás világának szereplőit, hírportálként és szakértői fórumként működik, és kiemelt figyelmet fordít a jó gyakorlatok megismertetésére. Emellett egy gyors regisztráció (vagy az eTwinning felhasználói adatok megadása) után három olyan eszköz áll azonnal rendelkezésre, amelyek egyszerűbbé teszik a tanárok, az iskolai munkatársak és az iskolák bekapcsolódását az Erasmus+ programba.

A kurzuskatalógus a tanárok, a tanárképzésért felelős szakemberek az iskolai munkatársak számára kínált kurzusok, szemináriumok és egyéb események tárháza. A katalógusban kereshet kulcsszavak megadásával, böngészhet téma, ország, nyelv, célközönség, fő kompetenciák szerint, elmentheti kedvenceit, illetve meghirdetheti az Ön szervezete, intézménye által kínált képzéseket. (A kurzusokon való részvételhez támogatás nyerhető az Erasmus+ program keretében.) Jelenleg több mint 2900 képzési lehetőséget, kurzust tartalmaz a katalógus.

A mobilitási lehetőségek adatbázisa a szakmai tanulmányutak, külföldi tanítási és gyakornoki lehetőségek iránt érdeklődő küldő és fogadó szervezetek között teremt kapcsolatot. Azok az iskolák és egyéb, oktatási tevékenységet folytató szervezetek, amelyek szívesen fogadnának külföldi munkatársakat, feltölthetik felhívásukat, az érdeklődő tanárok, iskolai alkalmazottak pedig ezek alapján tájékozódhatnak. (Fontos, hogy az Erasmus+ csak a nemzetközi, vagyis a programban részt vevő országok közti mobilitást támogatja, és szervezetek – legalább egy küldő és egy fogadó fél – között valósulhat meg.)

A programországok szervezetei közti stratégiai partnerségek kialakítása elősegíti a tapasztalatszerzést, az innovatív gyakorlatok átvételét, az együttműködési készség fejlődését. A partnerkereső hasznos segítség a partneri kapcsolatok kialakításában. A School Education Gateway használatával lényegesen könnyebbé válik a partnerkeresés, amely egyébként gyakran bizonyul nehéz feladatnak. A stratégiai partnerségeknek nyújtható Erasmus+ támogatás elnyerésének ugyanis feltétele, hogy legalább három – az Erasmus+ programban részt vevő, illetve további országokban bejegyzett – szervezet pályázzon közösen.

A School Education Gateway támogatója az Erasmus+, működtetője a European Schoolnet, 31 oktatási minisztériumnak pán-európai együttműködése.

Utolsó módosítás: 2015.04.02.