Szakmai blogot indítottunk a nemzetköziesítésről

2015.09.24.

Nemzetköziesítés | Felsőoktatás, , Szakképzés

A Tempus Közalapítvány megújult honlapján külön Nemzetköziesítés modult alakítottunk ki annak érdekében, hogy egy helyen, könnyen hozzáférhetőek legyenek az oktatási és képzési intézmények nemzetköziesítésével kapcsolatos információk és módszertani anyagok.

A Nemzetköziesítés modul része egy szakmai blog, ahol a téma szakértői osztják meg a tapasztalataikat, véleményüket a szélesebb (szakmai) közönséggel.

Célunk a blog formával az, hogy változatos megközelítéssel, többféle – akár egymással vitatkozó – álláspontú, az aktualitásokra reagáló tartalmak megosztásával élőbbé tegyük az információátadást, megteremtsük a valódi kommunikáció lehetőségét. Ez a forma alkalmas lehet arra is, hogy az érintettek figyelmét felhívjuk azokra a folyamatokra és eszközökre, melyek tudatosításával, célzott használatával sokkal hatékonyabb lehet a nemzetköziesítés az oktatás vagy a képzés adott szintjén.

Változatos témákkal készülünk: a bejegyzések között lesznek definíciókat és fogalmakat tisztázó írások; reflexiók a felsőoktatás vagy a szakképzés nemzetköziesítésével kapcsolatos aktuális kérdésekre; szakmai tanulmányutak tapasztalatainak megosztása; a témába vágó hazai vagy külföldi tanulmányok recenziója; kutatási eredmények ismertetése; de gyakorlati példák, bevált megoldások bemutatása is.

A blog első bejegyzésében Keszei Ernő összefoglalóját olvashatják a 2015. évi jereváni miniszteri találkozóról és az ott elfogadott Nyilatkozatról, mely az Európai Felsőoktatási Térség következő három évre szóló stratégiáját tartalmazza. A konkrét célok közül érdemes kiemelni a rövid ciklusú képzések elismerését, a diplomás pályakövetés alapján az alapdiplomával rendelkezők munkába állásának segítését vagy a felsőoktatási intézmények oktatóinak és munkatársainak mobilitását. Figyelmet érdemel a hallgatói juttatások és kölcsönök hordozhatóságának elősegítésére irányuló ajánlás is, mely hosszú vita eredményeként született. Részletek a nemzetköziesítés blogon!

Utolsó módosítás: 2015.09.24.