Tanulás 2.0 - Digitális pedagógusok II. rész

2016.03.02.

Magazin | Köznevelés, Szakképzés

Digitális pedagógusok a változó világ idegenvezetőiként - Digitális Pedagógus Díj 2015

Barangoló természetismeret, Gauss Budapesten, Színes kémia, József Attila és én, A fémek – kicsit másként, Lovagok az időben – csak néhány cím, melyek hátterében tudatos tervezés, pedagógiai célokhoz illesztett IKT-eszközhasználat, kreatív megvalósítás, innovatív szemlélet áll, és nem utolsó sorban olyan pedagógusok, akik munkáját idén Digitális Pedagógus Díjjal ismertük el. Interjúsorozatunk II. része.

A TKA hosszú évek óta fordít figyelmet egy kiemelten fontos célcsoport, a köznevelésben dolgozó pedagógusok szakmai módszertani támogatására, az egymástól való tanulás kultúrájának elterjesztésére, a jó példák megosztására. Ezt a célt szolgálja többek között a honlapunkon nemrég létrehozott Tudástár felülete, ahol a Módszertani ötletgyűjtemény és a Digitális Módszertár együttesen immár több mint 800, pedagógusok által írt ötlettel, gyakorlattal segíti a tanórák tervezését. 

Mivel a tanítás/tanulás során a módszertani kultúra újragondolásában jelentős szerepet játszanak az IKT-technológiák, fontosnak tartjuk, hogy a Digitális Módszertár elindulását követően évente meghirdetésre kerülő felhívással és díjjal ösztönözzük és elismerjük a pedagógusok közötti tudásmegosztást. 2015-ben a július 10 – augusztus 20. között beérkezett, és a szakértői értékelést követően a Digitális Módszertár felületén publikált 59 ötlet közül 6 díjazott pedagógusnak gratulálunk! A díjakat az október 17-i Digitális pedagógus konferencia 2015 rendezvényen (www.digitalispedagogus.hu) adtuk át, ahol egy szekcióban az ötletgazdák is bemutatkoztak. 

Ismerkedjünk meg Velük! 

Filep Otília (Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola)

Ötletének címe: Színes kémia

Ötletét a Tudástár/Digitális Módszertárban itt olvashatják. 

A projekt célja új ismeretek megszerzése a kémia órán, IKT eszközökkel és kooperatív módszerekkel támogatva, önálló tanulásra kialakított online felületen. A különböző alkalmazások segítségével a tanulók gondolattérképeket készítenek, hipotéziseket, következtetéseket fogalmaznak meg önállóan és csoportban, illetve lehetőségük nyílik önálló kísérletezésre online laboratóriumokban.

Pedagógusként az iskolában:

A kolozsvári Babes-Bólyai Tudományegyetem folytattam tanulmányaimat fizika- kémia tanári szakon. Tizenharmadik éve tanítok Magyarországon a mostani iskolámban, ahol második éve vagyok intézményvezető-helyettes. Iskolánk Borsod megyében, Miskolc közelében található. A diákok nagy része hátrányos helyzetű vagy halmozottan hátrányos helyzetű. Tehát pedagógusként a feladat adott: a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatása, motiválása, és a tehetséggondozás.

A digitális világ számomra:

Fokozatosan, évről évre sajátítottam el az IKT-eszközök használatához szükséges tudást, és egyre többet használom ezeket a tantermi munkámban. Mivel első perctől eredményességet tapasztaltam a tanítási és tanulási folyamatban, így mindig igyekszem kihasználni a lehetőségeket a fizika, kémia oktatása terén. Megkönnyíti dolgomat, hogy diákjaimnak én tanítom a számítástechnikát. Nagyon sok hasznos felülettel, alkalmazással ismerkedünk ezeken az órákon. Úgy vélem, hogy a szükséges digitális készségek elsajátítása versenyképessé teszi a tanulókat a továbbtanulás és a mindennapi boldogulás során.

Web2-es alkalmazások a tanulásban:

Az új dolgok mindig motiválják a gyerekeket, és ha az érdeklődésüket sikerül felkeltenünk, akkor már nyert ügyünk van. Például a Quizlet.com, Socrative.com alkalmazásokkal készített feladatokkal játszva tanulják meg a fizikai mennyiségek jeleit, mértékegységeit, elemek vegyjeleit stb. A szófelhő nagyon egyszerűen elkészíthető a Wordle.com alkalmazással és alkalmazható a tanóra bármelyik részében, bármelyik tantárgy esetében. Az ISSUU felület segítségével megosztható kiadványokat tölthetünk fel. Így a tanulók motiváltabbá válnak az igényes munkavégzésre, hiszen munkájukat mások is láthatják.

Tanácsom a kollégáknak:

Minden pedagógust arra bíztok, hogy bátran próbálja ki az IKT-eszközök, illetve számos alkalmazás használatát bármely tantárgy keretében. A legtöbb felület használata egyszerű, nem igényel informatikai végzettséget, az eredmények a tanulás, tanítás terén viszont látványosak. A fő cél nem a kis tudósok képzése, hanem a tantárgy megszerettetése, az érdeklődés felkeltése, a saját tapasztalatok, ismeretek feltárása, és az adott tantárgyi kontextusban való elhelyezése. Érdemes kezdetben a Digitális Módszertárat böngészni és kipróbálni néhány ötletet.

Szívesen ajánlom a Digitális Módszertárból:

A Módszertár anyagai közül az egyik kedvencem Tóthné Bán Gyöngyi Találd ki, hol vagyok! c. ötlete.

A Skype alkalmazás használatával a gyerekeknek nemcsak az idegen nyelvi kompetenciájuk fejlődik, hanem földrajzi ismereteket szereznek, fejlődik a logikus gondolkodásuk és a kommunikációs készségük. Mindegyik fontos feltétele a továbbtanulásnak és egyáltalán a boldogulásnak a 21. század világában. Nyitottságot ad a diákoknak, hogy a későbbiekben is merjenek kommunikálni a kortársakkal.

Nemes- Nagy Katalin Erika (Szegedi Szakképzési Centrum József Attila Általános Iskolája és Szakiskolája)

Ötletének címe: A fémek - kicsit másként

Ötletét a Tudástár/Digitális Módszertárban itt olvashatják. 

A módszer megvalósításában a diákokfizikai és kémiai kísérleteket végeznek fémekkel, amelyeket videóra vesznek és fotókat készítenek, majd az osztály facebook csoportjában megosztják ezeket az anyagokat. Fotómontázsokat, plakátokat, illetve egy tanulást segítő vázlatot hoznak létre, ellátogatnak a budapesti Öntödei Múzeumba és a látogatást rögzítik, melyből kisfilmet készítenek.

Pedagógusként az iskolában:

Természetismeretet tanítok az iskolában, emellett egy, a HÍD programban részt vevő osztály osztályfőnöke vagyok. Iskolánkban a szakiskolai és speciális szakiskolai osztályokon kívül köznevelési HÍD programos csoportok is vannak. Zömmel hátrányos helyzetű, tanulási nehézségekkel küzdő, más iskolákban lemorzsolódott diákok felzárkóztatásával, szakmához segítésével foglalkozunk. Igény szerint rendszeresen segítem a kollégákat IKT és projektpedagógia témakörben, több továbbképzést tartottam nekik és más iskolák tanárainak is.

A digitális világ számomra:

Az IKT eszközöket pályám kezdete óta használom, először csak az interaktív táblát, az arra készített feladatokat, később tanulói laptopokat és szavazórendszert is. Az utóbbi években az IKT-eszközökkel támogatott projektpedagógia és a 21. századi készség- és képességfejlesztés irányába fordultam. Igyekszem lépést tartani az újdonságokkal, folyamatosan képzem magam. Aktívan részt veszek tapasztalatcseréken, műhelymunkákon, szívesen tesztelek új, innovatív ötleteket. Azt gondolom, hogy az IKT eszközök használata nem lehet maga a cél, csak egy eszköz a célunk megvalósításához.

Az IKT-eszközök hatása a motivációra:

Ezen eszközök használatával sokkal személyre szabottabb lehet az oktatás, egyéni tanulási útvonalakat alakíthatunk ki. Az új eszközök, alkalmazások egyértelműen motiválják a gyerekeket. Nekünk ezt a motivációt kell fenntartanunk, ehhez pedig változatosságra és érdekes feladatokra van szükség. Az IKT-eszközök a differenciálást is segítik. Iskolánkban nagyon sok a hátrányos helyzetű, tanulási és magatartási problémával küzdő tanuló. A jól megtervezett és lebonyolított projektek nemcsak szaktárgyi tudást adnak, hanem segítenek leküzdeni a szociális hátrányokat is. Nem elhanyagolható a közös alkotás örömének csapatépítő hatása sem.

Tanácsom a kollégáknak:

A legfontosabb tanácsom a kollégáknak, hogy ne adják fel. Mindig akadnak nehézségek, ezeket meg kell tanulni kezelni, megoldani. Legyenek türelmesek, bátran kérjenek segítséget a kollégáktól és a diákoktól is. Számos online tanári közösség elérhető az interneten, ahol sok hasonló cipőben járó kollégával ismerkedhetnek meg. Ezekben a közösségekben aktívan működik a tudásmegosztás is. Kérdezzenek bátran, a kollégák szívesen segítenek akár a problémák megoldásában, akár a megfelelő továbbképzés kiválasztásában.

Szívesen ajánlom a Digitális Módszertárból:

Benedekné Fekete Hajnalka Barangoló természet SNI csoporttal című anyagát azért tartom jó példának, mert változatos módszereket, számos ötletet, alkalmazást tartalmaz. Külön kiemelném az élményalapú tanulást, hogy a gyerekek kézzel fogható módon ismerkedtek meg az adott témakörrel, illetve a mobileszközök használatával. A projekt széles körben adaptálható, jó szívvel ajánlom a kollégáknak. 

Dr. Szárnyasné Tóth Teréz (Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium, Kőszeg)

Ötletének címe: GAUSS Budapesten - avagy: Geometriai Algebrai Utazás Sorozat Budapesten

Ötletét a Tudástár/Digitális Módszertárban itt olvashatják.

Az ötlet lényege matematikai feladatokat tartalmazó virtuális városi kirándulás megtervezése és kivitelezése, weblap, vagy tabletre/okostelefonra telepíthető alkalmazás formájában. A térképen Budapest nevezetességeihez játékos matematikai feladatok kapcsolódnak, elérhető megoldásokkal. A honlap angol és magyar nyelven is hozzáférhető. Az alkalmazás továbbfejleszthető, sőt akár egy-egy tanóra is színesíthető vele.

Pedagógusként az iskolában:

Az intézményben a matematika tantárgy oktatása mellett munkaközösség vezető is vagyok. Rendszeresen veszek részt érettségi elnökként a záróvizsgákon, illetve az emelt szintű matematika tantárgyi bizottságok munkájában. Tanítványaim sikeresek a matematika versenyeken, több diákom jutott be az OKTV országos döntőjébe. Diákjaimmal rendszeresen indítunk új projekteket, melyek során új utakat járunk be, innovatív ötleteket valósítunk meg. Fontosnak tartom, hogy az együttműködés közben a pontos és igényes munkavégzés mellett megtanuljanak csapatban dolgozni, egymást segíteni, és az elkészült produktumot megosztani a közösség javára.

A digitális világ számomra:

Állandó törekvésem volt (és ma is az), hogy a matematika tantárgy tanításának és tanulásának hatékonyságát javítsam, az ismeretátadás és ismeretszerzés folyamatát érdekessé és izgalmassá tegyem. A gyakorló pedagógusok és az érettségire, felvételire készülő diákok munkáját kívántam segíteni hálózati alkalmazásra készített segédanyagaimmal. Rendszeresen alkalmazom a matematika órákon az IKT-eszközöket, elsősorban a szemléltetéshez (Geogebra) és a tehetséggondozáshoz. Motivációm: közelebb vinni a mai Z generációhoz a matematikát, megismertetni velük az ismeretszerzés örömét, felkészíteni őket arra, hogy intelligensen kezeljék a modern technikai eszközöket, akár matematikaórán is.

IKT-eszköz mint lehetőség:

Az elmúlt évtizedben a digitális technika térhódításának következtében az oktatás területén is módszertani változások zajlanak. Olyan lehetőségek nyíltak meg a pedagógusok számára a szemléltetésben és foglalkoztatásban, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. A munkájukhoz elérhetővé váltak az IKT-eszközök (laptop, projektor, interaktív tábla), illetve nagyszámú oktatási anyagból válogathatnak. Tapasztalataim szerint egyre több pedagógus alkalmazza a tanórákon az ismeretszerzés, az élményközpontú tanítás támogatásához a digitális eszközöket, beleértve az okos telefonok alkalmazásait is. Ez utóbbi lehetőség a diákok számára természetes, életük része.

Tanácsom a kollégáknak:

Ne feledjék az általános és szaktárgy specifikus módszertani ismereteiket! Sok fórumon elhangzott már, hogy a különböző korcsoportú diákok számára más-más módszer a célravezető egy tantárgy hatékony elsajátításához. Azt is gyakran halljuk, hogy napjainkban ne a „mit tanítsunk?” a kérdés, hanem a „hogyan tanítsuk meg a tananyagot?”. A módszertani sokszínűség fontos, ugyanakkor ne feledjük, hogy a kimeneti vizsgarendszerű iskolákban az egyéni teljesítmény a döntő. Tehát a klasszikus tantárgy-pedagógiai módszereket az IKT eszközök kiegészítik, de nem helyettesítik a mindennapi munkában. 

Szívesen ajánlom a Digitális Módszertárból:

A Filep Otília által feltöltött „Kreatív fizika” című szakmódszertani anyagot ajánlom a kollégáknak. A természettudományos tantárgyak tanításának egyik legfontosabb része a mérések, kísérletek elvégzése. A tanulók a valóságban érzékelik, észlelik a fizika törvényszerűségeit, a mérésekből, kísérletekből levont tapasztalataikat, eredményeiket számításokkal támasztják alá. A tanulási-ismeretszerzési folyamat szerves részévé válik a tapasztalás, a mérés. Ebben a szakmódszertani anyagban ezeken a területeken van a fő hangsúly, s ez mindenképp példaértékű, követendő szaktanári gyakorlat. Nagyon hasznos a Módszertani ötletgyűjtemény és Digitális Módszertár, melyből gyakorló pedagógusként jó ötleteket és hasznosítható anyagokat tudtam gyűjteni. Egy jó ötlet adaptálása, továbbfejlesztése, tanulói csoporthoz való igazítása már a szaktanár feladata.

A Tempus Közalapítvány Tudástárának Digitális Módszertára a tanítási gyakorlatot újszerű, interaktív módszerekkel, a tananyag feldolgozását IKT-eszközökkel megtámogató ötletek gyűjteménye, ahol már több mint 170 ötlet közül böngészhetnek az érdeklődők. Olyan, a pedagógiai tervezés és tanulásszervezés tárgykörébe tartozó dokumentumoknak, módszertani ötleteknek ad helyet, melyek a digitális nemzedék interaktív tanulását, tanítását segítik az IKT-eszközök kreatív használatával, azok tanórai vagy tanórán kívüli alkalmazásával. A gyűjtemény az oktatási módszerek és a tanulásszervezés tág értelmezésével sok különböző módszertani megoldás feltöltésére biztosít lehetőséget. Ezáltal a köznevelésben dolgozó pedagógusok széles körének jelentheti a mindennapi tanítási gyakorlatban jól hasznosítható ötletek forrását, amelyre folyamatosan nagy igény mutatkozik. A tanárok által írt módszertani megoldások hiteles képet nyújtanak a kollégák számára a módszer alkalmazásáról, ezáltal segítik a pedagógiai célokhoz rendelt IKT-eszközök használatát a tanítási-tanulási folyamatban.

Böngésszen ötlettárainkban, gyűjtse a kedvenceket, és ossza meg másokkal is! Töltse fel saját módszertani gyakorlatát, legyen Ön is módszertáraink ötletadója!

 Az interjúkat készítette és összeállította:

B. Tier Noémi / Tudásmenedzsment csoport; a Digitális pedagógus konferencia Programbizottságának tagja

Kétrészes interjúsorozatunk 1. részét itt tudja elolvasni. 

A cikk rövidebb formában a Pályázati Pavilon 2015. őszi számában jelent meg. 

Utolsó módosítás: 2016.07.06.