A felsőoktatás nemzetköziesítése I. rész

2016.04.08.

Magazin | Felsőoktatás

Az oktatói mobilitás hatása a felsőoktatási intézmények nemzetköziesítésére

Habár a különféle ösztöndíjprogramokban részt vevő oktatók mobilitása a legtöbb esetben az tanításról szól, nyilvánvaló, hogy egy-egy ilyen út ennél jóval többet takar. Nem csupán az izgalmas tájak, városok felfedezésére gondolhatunk, hanem arra is, hogy a tanórák megtartásán és a konzultációs alkalmakon túl számtalan további eredmény születhet, és akár szorosabb együttműködésre is nyílik lehetőség. Így aztán nem ritka eset, hogy egy rövid Erasmus-út vagy ösztöndíj hosszabb távú és komoly intézményi hatást keltő nemzetközi együttműködést eredményez. Hogy ez az állítás nem csupán légből kapott, alátámasztják az itt következő rövid oktatói beszámolók, az együttműködési lehetőségek útjait pedig a mellékelt infógrafikánk szemlélteti. 

 

Ceepus hálózatok intézményi koordinálásából közös diploma program

 A Szent István Egyetem intézményi fejlesztési terve is kiemelten kezeli a nemzetköziesítést, az Egyetem kiterjedt oktatási és kutatási kapcsolatrendszere révén fontos szerepet tölt be az Európában működő nemzetközi felsőoktatási hálózatokban és szervezetekben. Különösen az ICA (Association for European Life Science Universities) szervezetében való részvételünk járult hozzá lényegesen ismertségünk és elismertségünk erősítéséhez, elsősorban az európai agárintézmények körében. Aktív tagjai vagyunk az egyik bizottságnak, amely feladata a külföldi hallgatók számára összehangolt képzési és szolgáltatási kínálat biztosítása az európai agrárintézményekben. Csupán a fenti szervezetek éves összejövetelei nem tennék lehetővé az aktív és hatékony együttműködést, ahhoz mind az Erasmus, mind a Ceepus hálózatok kínálta oktatói mobilitási lehetőségek nyújtanak jelentős szakmai és pénzügyi támogatást.

A SZIE külkapcsolati stratégiája célul tűzte ki az Egyetem nemzetközi agrároktatási centrummá válását. A Szent István Egyetem nemzetközi képzési rendszerben elfoglalt pozíciója a mezőgazdasági- környezettudományos területen elért eredményei alapján igen előkelő. Méretünkhöz viszonyítva mind a csereprogramokon belül, mind a diplomát adó képzésben tekintélyes nemzetközi hallgatói létszámmal dolgozunk (89 országból közel 1400 nemzetközi hallgatónk van, mely a hallgató létszámunk majdnem 10%-a!).

A Ceepus programban az ország legaktívabb egyetemeként tartanak bennünket számon, mivel a 2014–15-ös tanévben egy hálózatot koordinálunk, és nyolc hálózatban vettünk részt. A SZIE Ceepus hálózatai egy kivételével a mezőgazdasági tudományterülethez kapcsolhatók, az országhatárokon átívelő együttműködés és a közös képzés nyújtotta előnyöket már 1998 óta kihasználjuk. Elsősorban a saját koordinációjú @groen – Agriculture and Environment in the 21st Century elnevezésű hálózat keretében megvalósult oktatói mobilitásoknak köszönhető, hogy több éves aktív és két éves intenzív tananyag-harmonizációs és közös tervezési munkának köszönhetően a 2014—15-ös tanévben elindítottuk a Danube AgriFood Joint Master programot 5 közép-kelet európai agrárprofilú egyetem részvételével. Büszkék vagyunk arra, hogy már az indítás évében két rangos díjat is elnyert a program – a „UN Project of the Decade 2014” elismerést, melyet az osztrák UNESCO Bizottság adományozott a fenntartható fejlődés oktatásáért, illetve az osztrák Tudományos, Kutatás és Gazdasági Minisztérium valamint a Mezőgazdasági, Erdészeti, Környezeti és Vízgazdálkodási Minisztérium közös díját a Sustainability Award 2014-et

A SZIE-n kívül a Corvinus Egyetem Budai Campusa is részt vesz a projektben, ami ragyogóan példázza a régión belül működő piaci erők integrációra és közös projektek szervezésére való törekvését.

http://sziu.hu/international-joint-degree-programme

Dr. Tarr Zsuzsanna, Intézményi Ceepus koordinátor

Utolsó módosítás: 2016.07.06.