Safe4Cycle – kerékpározzunk biztonságosan!

Partner hír | 2016.04.21.

Pályázat | Köznevelés

A Safe4Cycle program az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával pályázatot hirdet általános iskolák számára kerékpáros közlekedésbiztonsági oktatás témakörben.

A Safe4Cycle program nemzetközi stratégiai együttműködés keretében kerékpáros közlekedésbiztonsági programot indít általános iskolák számára. A program lényege, hogy nemzetközi összehasonlításban a legjobb mintákat összegyűjtve olyan egységes közlekedésre nevelési programot dolgoznak ki a projektben részt vevő partnerek, melynek keretében mind a közlekedési ismereteken alapuló iskolai oktatási programot, mind annak oktatásához szükséges mentorképzési programot elméleti és gyakorlati tudásátadással valósítja meg. A 9-12 éves korosztályt célzó program az általános iskolai oktatási rendszerhez illeszthető. Bármely Magyarországon működő általános iskola benyújthat pályázatot.

A projekt lehetőséget ad országosan 3 általános iskola, iskolánként 2-2 tanár bevonására, melynek során a mentorképzést, valamint a teljes programot egy tanéven keresztül (2016-2017-es tanév) biztosítják az iskola számára. A projektben történő részvétel egyik hangsúlyos feltétele, hogy az iskola, illetve fenntartója legalább szándéknyilatkozat formájában kötelezettséget vállal arra, hogy a kísérleti tanévet követő első félévben a program működtetését fokozatosan, a tanév végére teljes egészében átveszi, illetve – akár külső források bevonásával – garantálja a program további fenntartását.

A program az iskolák számára a projekt keretében három félévben ingyenes, az oktatási program további fenntartását azonban az iskolának kell megoldani. 

A mentorképzés ötnapos jelenléti képzés formájában történik, a résztvevők tanúsítványt kapnak a részvételről. A program során az oktatást lebonyolító mentorok egyéni szerződés keretében egységes díjazásban részesülnek.

A pályázat kiírója:

Projektkoordinátor: Vuelta Sportegyesület (Székhely: 2100 Gödöllő, Szabadság út 6., Postacím: 1103 Budapest, Hangár utca 10., Nyilvántartási szám: 13-02-0003318, Adószám: 18694923-2-13)
Elnök: Eisenkrammer Károly
Projektmenedzser: Szűcs Dóra
Szerződésszám: 15/0100-KA2SE/13572

A pályázat célja:

A Safe4Cycle program keretében a magyar BringaAkadémia, az osztrák Easy Drivers RADFAHRSCHULE, illetve a holland Mobycon oktatási módszertanát és tapasztalatait összegezve kívánunk létrehozni egy olyan kerékpáros közlekedésre nevelést elősegítő tananyagot, ami akár Európa-szerte segítséget nyújthat azoknak, akik ilyen jellegű oktatással szeretnének foglalkozni.

A tananyag-fejlesztés magában foglalja a mentorok számára készülő kézikönyv, illetve ennek alapján a mentorképzés anyagának összeállítását. A mentorok elméleti és gyakorlati képzése elengedhetetlenül szükséges a program sikeréhez, hiszen olyan ismereteket adunk át számukra meghívott előadónk segítségével az ötnapos képzési program során, amelyeket máshol ilyen formában nem tudnának megszerezni.

A Safe4cycle program keretében kidolgozzuk egy olyan kerékpáros szakkör alapjait a partnerszervezetek már létező programjainak felhasználásával, továbbfejlesztésével, melynek célja a 9-12 éves gyerekek elméleti és gyakorlati felkészítése a forgalomban való közlekedésre. Célunk, hogy a gyerekek magabiztosan és biztonságosan tudjanak kerékpárral közlekedni, és ezáltal csökkenjen a gyerekeket ért kerékpáros balesetek száma.

A pályázat célja olyan általános iskolák kiválasztása, amelyek részt vesznek a mentorképzés tananyagának, illetve a szakkör ismeretanyagának tesztelésében egy pilot program keretében a 2016/2017-es és a 2017/2018-as tanévben, illetve vállalják a program fenntartását további három évig.

A pályázat benyújtása:

A kitöltött jelentkezési lapot aláírással, pecséttel ellátva az alábbi címre kell elküldeni:
Abelovszky Tamás
Safe4Cycle szakmai projektmenedzser
info@bringaakademia.hu 

Beküldési határidő: 2016. április 30.

További információért kérjük, olvassa el a részletes felhívást ide kattintva.

Utolsó módosítás: 2016.04.21.