Bekapcsolódó térségek az EduNet projektjében

Partner hír | 2016.04.22.

Hír | Köznevelés, Felnőtt tanulás, Nonprofit szervezet

Két új bekapcsolódó térséggel bővült az EduNet Alapítvány Erasmus+ felnőtt tanulási stratégiai partnerségek projektje

Röviden a projektről

A négy ország – Magyarország, Németország, Nagy-Britannia és Lengyelország – együttműködésével megvalósuló fejlesztési projekt célcsoportját azok az európai fiatalok alkotják, akik nem dolgoznak és nem is tanulnak. 2013-ban a teljes korosztály 24%-a tartozott ebbe a nemzetközi szóhasználattal NEET-nek (not in education, employment and training) nevezett kategóriába Európában. A projekt célja egy őket hatékonyan segítő program kialakítása, amely elő tudja mozdítani tág értelemben vett vállalkozói, önmenedzselő készségeik fejlődését és azt, hogy magatartásukban megerősödjenek a proaktív elemek.

A készülő program egy 12 hetes – készségeket, viselkedést és attitűdöket formáló – tréning, amit a résztvevők motivációs szintjét, viselkedési készletét, önbecsülését és önértékelését, valamint preferált munkastílusait gyakorlati tevékenységek során felmérő nap vezet be. A program középpontjában a vállalkozói kompetencia következő fontos összetevői állnak: hajlandóság a tanulásra, társas készségek, erős belső késztetés a kezdeményezésre, hatékony problémamegoldás, felelősségvállalás, tervezés és szervezés, döntéshozatali képesség, alkalmazkodóképesség és rugalmasság, kockázatvállalás, valamint az üzleti gondolkodás és tudatosság.

A projekt honlapja: http://rlg.edunet.hu

A program nagyobb része 2015 folyamán elkészült, és legalább egy-egy alkalommal már mind a négy partnerországban ki is próbálták azt. A fejlesztés állomásait a projekt honlapja mutatja be, illetve teszi nyomon követhetővé. Jelenleg a tréning és a készségeket felmérő nap elemeinek javítása, ismételt kipróbálása és további részletekkel való gazdagítása folyik.

Szakmai háttéranyagok

A fejlesztő munka egy sokféle forrást felhasználó alapozó tanulmányra épül. Látható azonban, hogy az Y és Z generációs fiatalok tanulásának, pályakezdésének és a munka világában való megjelenésének kérdéseit elemző cikkek és kutatások mennyisége a projekt kezdete óta is folyamatosan gyarapszik. Olyan új adatok és gondolatok kerülnek felszínre, amiket érdemes ismernie azoknak, akik feladatuknak tekintik a NEET célcsoport segítését. Ez hívta életre a projekt honlapján a Kapcsolódó anyagok menüpontot, amely a témával összefüggő szakmai információk megosztását kívánja támogatni.

Új magyar trénerek

Március folyamán két új térség kapcsolódott be Magyarországon a projektbe. Az ország délkeleti részén Gyula, az északi régióban pedig Salgótarján és környéke. A két helyszínen összesen tíz új szakember készült fel a tréneri feladatok ellátására, többféle gyakorlatot is kipróbálva. Mindannyian nagyon lelkesek voltak. Jónak és változatosnak ítélték a feladatokat, s örömmel nyugtázták, hogy sok bennük a mozgásos és tevékenykedtető elem. Visszajelzéseik tanúsága szerint, valamennyi résztvevő hasznosnak érezte a felkészítést, és kíváncsian várják, hogy a gyakorlatban is elkezdhessék használni a programot.

A Gyulai Szakképzési Centrum Harruckern János Szakképző Iskolája és Kollégiuma négy csoportot indít – olyan fiatalokkal, akik jelenleg az úgynevezett Köznevelési Híd-programok résztvevői. Számukra így az RLG program egy tágabb képzési keretbe illeszkedő modulként kínál majd fejlődési lehetőséget, kicsit hasonlóan ahhoz, ahogy ez a müncheni ETC gyakorlatában jelenik meg.

Az ország északi régiójában még formálódnak a tesztelő csoportok. A tervek szerint két településen – Salgótarjánban és Bátonyterenyén – próbálják majd ki a programot. De a helyi szervezők szerint remény van rá, hogy akár további csoportok is létrejönnek itt. Ebben a térségben ugyanis igen sok hátrányos helyzetű fiatal él kis falvakban, az átlagosnál nehezebb körülmények között.

Ugyanakkor az első kipróbálás egyik helyszínén, az ország déli részén található Pécs városában, valamint az ahhoz közel fekvő Szalánta községben is elindult egy-egy új csoport – részben a tavalyi tréner közreműködésével, részben pedig egy új szakember bekapcsolódásával.

Kapcsolat

A projekt haladása nyomon követhető a http://rlg.edunet.hu honlap segítségével. Az alapítvány munkatársai azonban egyedi kérdésekre is szívesen válaszolnak a következő e-mail címen: info@edunet.hu.

Utolsó módosítás: 2016.04.28.