Gyakorlatorientált tudás értékes dokumentumokkal

2016.04.27.

Europass |

Egy külföldi tanulmányút meghatározó élmény, főként, ha a szakmai tapasztalatszerzés mellett a további tanulmányok vagy a karrier alakulása múlik azon a pár héten. Az angliai Totnesben szerzett tapasztalatairól mesélt Csíder Ibolya , aki a megszerzett tudás mellett Europass mobilitási igazolvány és a helyi szervezet által kiállított National Diploma birtokában tért haza.

Ön már rutinosan használja a külföldi ösztöndíjakat és lehetőségeket. Hogyan kezdődött? Milyen külföldi képzésben vett részt?

2012 augusztusában jöttem haza egy 15 hetes programról az angliai Devon megyében lévő Totnesből.  Számomra az volt a leghasznosabb, hogy magabiztos angoltudással érkezhettem haza az ösztöndíjprogram végével, és ez azóta is nagyon nagy segítség. Az egyetem PhD-képzésére, valamint az angol szakfordítói kurzusra is bekerültem, így mondhatom, hogy az a három és fél hónap remek alapul szolgált arra, hogy magabiztosan helytálljak a további képzéseken. Természetesen szakmai téren is nagyon sokat kaptam ettől az időszaktól. Korábban is foglalkoztam természetvédelemmel, de a gyakorlatorientált képzés valódi tudást adott a kezembe. Felméréseket végeztünk állat- és növényfajokról, különböző invazív fajok természetkímélő irtásáról is tanulhattunk, de a gyerekek környezettudatos nevelésével is foglalkoztunk. Az Angliában megszerzett ismereteket egy magyarországi természetvédelmi szervezetnél – a Gyöngybagolyvédelmi Alapítványnál – önkéntesként is tudom használni, így az ott kapott tudás azóta is kamatozik.

Tudta, hogy ez a program a szakmai tudáson kívül milyen egyéb előnyökkel, így akár a mobilitási igazolvány megszerzésével is járhat?

Az előttem kint járt csoportok tagjai mindenre kiterjedő és hasznos élménybeszámolót tartottak. Velük beszélgettem a kinti életről, valamint a várható fejleményekről. A tanultakon túl a program egyértelműen pozitív és nem várt hozadéka volt a külföldi szervezet által kiállított úgynevezett „National Diploma” és természetesen az Europass mobilitási igazolvány. Ezek a dokumentumok olyan lehetőséget teremtettek, amelyekkel rendkívüli módon gazdagíthatom a szakmai önéletrajzomat. Ennek köszönhetően több pályázatot is elnyertem, ahol ezek a tapasztalatok pluszpontokat jelentettek.

Milyen további lehetőségek nyíltak meg ön előtt ezek után?

Még a kiutazásom előtt felmerült a PhD lehetősége a korábbi egyetememen, melynek felvételi időpontja éppen az angliai ösztöndíjprogram idejére esett. Skype-on keresztül felvételiztem, és a mobilitási programnak is köszönhetően toronymagasan az egyik legjobb pontszámmal kerültem be az állami ösztöndíjas képzésbe..  Azóta már két alkalommal voltam külföldön: 2013 márciusában Münchenben, a helyi egyetemen tartottam előadást, 2014 szeptemberében pedig Londonban jártam, ahova van még egy meghívásunk. Sokat fejlődtem, magabiztosabb lettem, az angoltudásomnak köszönhetően több szakmai programban is részt vehettem. Úgy érzem, ezek a lehetőségek egyértelműen a korábbi tapasztalatoknak, valamint a megszerzett dokumentumoknak tudhatók be.

 

 

A munkakeresés során hogyan tudja majd ezeket hasznosítani?

Úgy látom, a majdani elhelyezkedés kapcsán sok munkáltató számára lesz hívószó ez „csomag”, de szerencsés is vagyok, mert az angol fogadóintézménnyel azóta is tartom a kapcsolatot, és megkaptam a helyiek ígéretét egy esetleges munkalehetőséggel kapcsolatban. Az egyértelmű, hogy a kialakult személyes kapcsolatokon nagyon sok múlik, de a megszerzett dokumentumoknak, így többek között a mobilitási igazolványnak is lehet jótékony hatása.

 

Az interjút készítette: Andó Patrik

Utolsó módosítás: 2016.10.27.