Kiemelkedő szakmai siker Kínában

2016.05.23.

Nemzetköziesítés | Felsőoktatás

Kiemelkedő szakmai sikerekkel tért haza a magyar felsőoktatási delegáció a Study in Hungary – Pop Up Hungary kínai roadshow-ról, amely a magyar felsőoktatást és a kínai diákok számára elérhető ösztöndíj lehetőségeket népszerűsítette.

Az eseménysorozatot a Tempus Közalapítvány a Pekingi Magyar Kulturális Intézettel és a Sanghaji Magyar Főkonzulátussal közösen szervezte meg, melyen tíz magyar felsőoktatási intézmény, valamint a Magyar Rektori Konferencia is képviseltette magát.

A delegáció minden szakmai lehetőséget megragadott annak érdekében, hogy az érdeklődők számára tájékoztatást nyújtson, egyúttal további együttműködési lehetőségeket alakítson ki, szakmai tárgyalásokat folytasson. Pekingben és Sanghajban is nagy sikerrel, „telt házzal” zajlott Kínai-Magyar Felsőoktatási Fórum, de a CSCSE (Chinese Service Center for Scholarly Exchange) által szervezett szakmai események, a fővárosban a  China Study Abroad Fórum, Sanghajban pedig egy On-site Education Meeting is kiváló lehetőségeket biztosítottak a partnerségek elmélyítésére.

A kínai fél számára is kiemelt jelentőségű a magyar kapcsolat, a két ország által kötött kétoldalú megállapodás alapján, a Stipendium Hungaricum ösztöndíj lehetőségnek köszönhetően évente kétszáz tehetséges kínai diák érkezhet hazánkba. Különös hangsúlyt kapott a Hudec-ösztöndíj Program, mely a kínai egyetemisták számára további magyarországi tanulmányi lehetőségeket kínál az East China Normal University-vel, a Shanghaj Jiao Tong University-vel és a Tongji University-vel kialakított együttműködéseknek köszönhetően. A delegációt sanghaji látogatása során az East China Normal University valamint a Shanghaj Jiao Tong University vezetősége is fogadta. A tárgyalások fókuszában természetesen a Hudec-ösztöndíj Program nyújtotta lehetőségek még hatékonyabb kihasználása állt, de mindkét egyetem kifejezte szándékát egyéb mobilitási, képzési és kutatási programok keretében történő együttműködésre is. Pekingben a Beijing International Studies University vendégeként a mobilitási és ösztöndíjas lehetőségek mellett a vendégoktatói és  kutatói kapcsolatok erősítése is napirendre került.  

Az ösztöndíj lehetőségek igen népszerűek voltak a China International Education Exhibition Tour (CIEET) nemzetközi oktatási vásár látogatói körében is. A delegáció Pekingben május 7-én és 8-án, Sanghajban pedig május 15-én közös magyar nemzeti standon fogadta az érdeklődő kínai diákokat és szüleiket. A magyar felsőoktatásról és ösztöndíj lehetőségekről tartott szeminárium is telt házzal zajlott.

Különösen nagy megtiszteltetés érte a delegációt, mikor a CIEET nyitó ünnepségén
kitüntetést kapott a magyar pavilon.

A roadshow rendkívül változatos szakmai programjának köszönhetően nem csak a magyar felsőoktatás kiválóságát, magas színvonalú nemzetközi programjainak népszerűsítését sikerült megvalósítani, de egyre több tehetséges kínai diákot Magyarországra vonzani, kiemelkedő nemzetközi együttműködéseket elindítani. Mindezek elengedhetetlen feltételei a magyar felsőoktatás sikeres nemzetköziesítési törekvéseinek.

A delegáció tagjai voltak:

Lakatos Lilla, Tempus Közalapítvány
Simon Ágnes, Tempus Közalapítvány
Morován Júlia, Magyar Rektori Konferencia
Dr. Dunavölgyi Mária, Budapesti Corvinus Egyetem
Kővári István, Budapesti Gazdasági Egyetem
Gállné Jánosik Éva, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Dr. Baran Sándor, Debreceni Tudományegyetem
Kuzma Csilla, Eötvös Loránd Tudományegyetem
Molnár Anita, Eszterházy Károly Főiskola
Sándor Krisztina, Miskolci Egyetem
Bánáti Áron, Pécsi Tudományegyetem
Dr. Komlósi László Imre, Széchenyi István Egyetem
Baranyi Emese, Szegedi Tudományegyetem

Utolsó módosítás: 2016.05.26.