A családi vállalkozások és a kkv-k támogatásával javítható a foglalkoztatási arány

2016.12.16.

Hír | Szakképzés

A családi vállalkozások, és az egyre rugalmasabb foglalkoztatási keret, a hazai foglalkoztatási adatokban komoly szerepet játszhatnak.

Többek között ez a megállapítás is elhangzott a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) szervezésében 2016. december 12-én megrendezett konferenciáján, amely az Erasmus+ Program keretében megvalósított INSIST kétéves nemzetközi projekt záróeseménye volt. A Versenyképesség fenntartása – Aktualitások és tapasztalatcserék a Családi Vállalkozások generációváltásában című konferencián előadást tartott többek között dr. Simon Attila István, a Szakképzésért és Munkaerőpiacért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára, Dr. Csillag Sára, a BGE rektorhelyettese, illetve Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke.

A konferencia alaptémáját adó „INSIST – INtergenerationalSuccession in SMEs' Transition” című program keretében az angol és lengyel egyetemi partnerek bevonásával vizsgálták a családi vállalkozások generációváltásának körülményeit, melynek eredményeit felhasználva készítettek képzési anyagokat vállalkozók és mesterképzésben résztvevő hallgatók részére a BGE irányításával, felsőoktatási, valamint vállalkozói és vállalkozói érdekképviseleti partnerek közreműködésével.

A konferencia első előadója, dr. Simon Attila István, a Szakképzésért és Munkaerőpiacért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára, értékelte a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet. A legújabb KSH-adatok alapján, Magyarországon 4,7 százalékra csökkent a munkanélküliek aránya. A helyettes államtitkár elmondta, hogy az EU által megcélzott 75 százalékos foglalkoztatási aránytól Magyarország már nincs messze - a 70 százalékot is elérte -, illetve az EU28-ak átlagát - mely jelenleg körülbelül 67 százalék - már meg is haladta. Hazánkban eltérés mutatkozik a nemek foglalkoztatásának tekintetében: míg a férfiaknál 79,6 százalékos a foglalkoztatás, a nőknél 65,4 százalék ez az arány. A helyettes államtitkár szerint Magyarországon a női foglalkoztatási arány növelésének egyik megoldása a rugalmas foglalkoztatás elterjesztése.

Dr. Csillag Sára, a BGE rektorhelyettese ismertette az egyetem és az MGYOSZ, családi vállalkozásokkal foglalkozó három közös projektjét: az INSIST, a Trustme és a Fame programot. Dr. Csillag Sára elmondta, hogy céljuk, hogy az egyetem az európai vállalkozásfejlesztés egyik legismertebb kutató, képző és továbbképző bázisává váljon, ahol a családi vállalkozások megtalálják azt a tudásanyagot, amire a fejlődésükhöz szükség van.

A konferencia második felében három olyan családi vállalkozást mutattak be, ahol nehézségek nélkül ment végbe a generációváltás. Gablini Gábor, a Gépjárműmárkakereskedők Országos Szövetségének (GÉMOSZ) elnöke, az MGYOSZ elnökségének tagja szerint, vállalatánál nem jelent problémát az utódlás, gyermekei már évek óta a Gablini Csoport munkájában szervesen együttműködnek. Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke és a Futureal Csoport társtulajdonosa már egyetemistaként dolgozott a családi édesipari vállalkozásban, később a céget eladva, fiával közösen alapította a Futureal Csoportot, melyet ma már Európa első 20 ingatlanfejlesztője között tartanak számon. Végezetül a Biarritz Étterem tulajdonosa, Berkes Gyula és lánya, Berkes Emő saját példájukon keresztül ismertették a vállalkozás utódlás különböző lépéseit.

A nap további részében DrRudas László, a Családi Vállalkozások Országos Egyesületének (CSVOE) elnöke a családi vállalkozások jogi aspektusairól, valamint saját cégének tapasztalatairól tartott előadást, ezt követően Szabó László, Dr. Arató Balázs PhD. és Dr. Aratóné Nagy Ágnes a családi cégeket érintő problémákra nyújtott megoldásaikat és javaslataikat ismertették a konferencia résztvevőivel gyakorlati példákon keresztül.

Forrás: CIVILHETES

Utolsó módosítás: 2016.12.20.