Erasmus+ - Beérkeztek az idei Mobilitási pályázatok

2017.02.23.

Hír | Köznevelés, Felnőtt tanulás, Szakképzés

Február 2-án új év kezdődött az Erasmus+ naptár szerint: a magyar intézmények és szervezetek eddig nyújthatták be 2017-es mobilitási pályázataikat.

Noha az ifjúsági szektorban még további beadási határidők lesznek az év során, a szakképzési, köznevelési és felnőtt tanulási szektorokban ez az egyetlen pályázati határidő az évben.

A 2017-es év minden korábbi várakozásunkat felülmúlta, a képzési-oktatási szektorokban rekordmennyiségű, 443 pályázat érkezett - a tavalyi évhez képest ez 28%-os növekedés.

Köznevelési szektor

Abszolút csúcs született a szektorban! 172 köznevelési pályázat érkezett be, ami közel 51%-os növekedés a tavalyi évhez képest. A pályázók a rendelkezésre álló keret háromszorosát szeretnék felhasználni. A pályázatok földrajzi eloszlását nézve egyedül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyáből nem érkezett pályázat. Az előző évhez képest több pályázat érkezett Somogy, Vas és Zala megyéből is, mely talán a régióban megtartott pályázatíró szemináriumok pozitív hatását mutatja.

Szakképzési szektor

242 db pályázat – 13,76 millió euró, azaz 4,2 milliárd forint támogatási igény. Ezekkel az óriási számokkal szembesültek a pályázatokkal foglalkozó munkatársak. A tavalyi évhez képest ez pályázatok számában 19%-os növekedést, a költségvetési igényben 26% pluszt jelent, miközben a rendelkezésre álló pályázati keret csak 15%-kal nőtt. A szakképzési tanúsítvány birtokában pályázó 15 intézmény mindegyike adott be pályázatot és ezzel a rendelkezésre álló, ezzel a szakképzésre fordítható keret 23%-át fedik le.

Az eddig alacsony pályázati kedvet tanúsító régiókból több pályázat érkezett, mint az előző évben. A vidéki pályázatiró szemináriumoknak köszönhetően a Dél-Dunántúlról 23, a Nyugat-Dunántúlról 14 és a Közép-Dunántúlról 29 pályázatot számlálhattunk. Örömmel nyugtázhattuk azt is, hogy a hátrányosabb helyzetű régiókban továbbra is magas a pályázati aktivitás, Észak-Magyarországról 30, az Észak-Alföldről pedig 24 pályázat érkezett. 

Felnőtt tanulási szektor

A kezdeti alacsony érdeklődésre rácáfolva a beadás napján a felnőtt tanulási mobilitási pályázattípus is hozta a várt számokat. Összesen 29 pályázat érkezett be, ami ha picivel is, de meghaladja a tavalyi számot. Az összes támogatási igény több, mint háromszoros túlpályázása a rendelkezésre álló keretnek. A legtöbb pályázat szokás szerint Budapestről érkezett (16), de szerencsére az ország további 3 régiójából is érkeztek pályázatok. Jó hír továbbá, hogy a szervezetek közel 50% még nem nyújtott be korábban Erasmus+ Felnőttoktatási munkatársak mobilitása pályázatot.

A pályázati kör eredményeit a Tempus Közalapítvány Kuratóriumának döntését követően, várhatóan május második felében tudjuk közzétenni honlapunkon.

A Mobilitási csoport munkatársai ezúttal is sok sikert kívánnak minden pályázó intézménynek!

Utolsó módosítás: 2017.02.23.