A Római Szerződés 60. évfordulója

2017.04.07.

Hír | Köznevelés, Felsőoktatás, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Ifjúság, EU, Nonprofit szervezet, Önkormányzatok,

A ma Európai Unió alapjait hatvan évvel ezelőtt rakta le a Rómában aláírt szerződés, amelynek létrejöttével Európa írott történelmének leghosszabb békeidőszaka köszöntött be. Az évforduló alkalmából Európa büszkeséggel tekint vissza az elmúlt 60 évre, és reménnyel tekint a jövőbe.

Az EU olyan közösség, mely 60 éve előmozdítja a békés együttműködést, az emberi méltóság tiszteletben tartását, a szabadságot, a demokráciát, az egyenlőséget és a szolidaritást az európai nemzetek és népek között. Most rajtunk a sor, hogy közösen jobb jövőt építsünk az európai polgárok számára.

Dr. Ferkelt Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem Nemzetközi és Európa-tanulmányok Intézeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense egy rövid video interjúban mondja el, neki mit jelent a 60 éves EU, és milyen kihívásokat lát. A videót ide, vagy a képre kattintva tekintheti meg.

A Római Szerződés létrejöttének 60. évfordulója alkalmából Európa-szerte, így Magyarországon is különböző események kerülnek megrendezésre. A hagyományosan minden évben Budapesten is megrendezett Európa-nap számos programja között találjuk a mintegy 3 000 résztvevővel startoló futóversenyt. Ezen felül országszerte május 1–14. között 19 helyszínen vehetnek részt az érdeklődők az Európa-nap eseményein.

Ha többet szeretne tudni az Európai Unió történetéről, nézze meg a legfontosabb mérföldköveit ide kattintva

Az EU jövőbeli tervei érdeklik? Az Európai Bizottság által március 1-jén előterjesztett fehér könyv felvázolja, milyen lehetséges irányvonalakat követhet Európa a jövőben. 

Hajtogasson origami papírgalambot az EU 60. évfordulójára! A pontos leírást itt találja

További információ és háttéranyagok

Utolsó módosítás: 2017.04.27.