Innovatív oktatási módszerek a felsőoktatásban

2017.05.24.

Nemzetköziesítés | Felsőoktatás

Összegyűjtöttük az innovatív oktatási módszerek megismertetése és a jó gyakorlatok összegyűjtésére irányuló, általunk kínált, az Európai Felsőoktatási Térség reformja projekt keretében 2017 tavaszán megvalósuló tevékenységeinket.

A Tempus Közalapítvány az európai és magyarországi szakpolitikai törekvések mentén, több projekt keretében kínál a felsőoktatási intézmények és munkatársak számára, szakmai, módszertani, szakpolitikai támogatást kutatások, műhelyek, képzések formájában.

Online segédanyag az innovatív oktatási módszerek használatához

Az EHEA információs portál hallgatóközpontú oktatási módszerek anyagai elérhetőek a Tempus Közalapítvány honlapján.

A Tempus Közalapítvány az Európai Felsőoktatási Térség Reformja projekt keretében szakértők közreműködésével létrehozta az online elérhető EHEA információs portált. Az információs oldal létrehozásának célja, hogy egy felületen összegyűjtse az Európai Felsőoktatási Térséggel, a bolognai folyamattal és a felsőoktatással kapcsolatos legfontosabb információkat.

Egyik fontos, kiemelt kérdéskör a bolognai folyamatban, hogy hogyan valósítható meg a versenyképes, hallgató központú, rugalmas tanulási utakat kínáló oktatás. Ehhez ad áttekintést a portál „Hallgató központú oktatás, rugalmas tanulás” című tematikus blokkja, ahol többek között olvashat a hallgatóközpontú, rugalmas tanulási utakat biztosító oktatási módszereket szorgalmazó európai irányelvekről, az információs társadalom kihívásai, a digitális állampolgárság ismérvei alapján kialakított különböző tanulási környezetekről. Mindezek mellett módszertani segédletet is talál az információ-megosztást és kommunikációt támogató, valamint a kollaboratív tanulást segítő eszközök felhasználásához.

Jó gyakorlatával kiválósági díjat nyerhet

Innovatív oktatási módszerek díj a Felsőoktatás Nemzetközi Fejlesztéséért

A Tempus Közalapítvány célja, hogy ösztönözze és támogassa a felsőoktatási intézményeket és dolgozóikat abban, hogy a diákokra fókuszált tanulási környezetekben pedagógiai, módszertani innovációt alkalmazó, a digitális technológiákban rejlő pozitív lehetőségeket kihasználó képzési programokat kínáljanak, megfelelően alkalmazva a Bologna eszközöket és irányelveket.

A nemrég megjelent, a Felsőoktatás Nemzetközi Fejlesztéséért Díj 2017 pályázati felhívás kiemelt célja a hallgató központú, rugalmas tanulási utakat biztosító innovatív oktatási és értékelési módszerek összegyűjtése és bemutatása.

Keressük azokat az oktatókat, oktatói csoportokat, műhelyeket, oktatásszervező szakembereket, akik a Bologna folyamat célkitűzéseivel összhangban olyan jó gyakorlatokat valósítottak meg, amelyek hozzájárulnak a felsőoktatási intézmények nemzetköziesítéséhez, az oktatás és az oktatásszervezés, valamint a hazai és külföldi hallgatók számára nyújtott képzési programok minőségfejlesztéshez. Keressük azokat a megvalósított felsőoktatási gyakorlatokat, amelyek példaként szolgálhatnak a saját vagy más intézmények vezetői, oktatói, valamint oktatásszervezésben érintett munkatársai számára.

A Felsőoktatás Nemzetközi Fejlesztéséért – Innovatív Oktatási Módszerek Díj felhívás elérhető a Tempus Közalapítvány honlapján.

Utolsó módosítás: 2017.05.26.