30 éves az Erasmus csereprogram: a Bizottság okostelefonos alkalmazást indított ez alkalomból

2017.06.19.

Erasmus 30 | Köznevelés, Felsőoktatás, Szakképzés, Felnőtt tanulás, EU

Az évforduló alkalmából a Bizottság új Erasmus+ mobilalkalmazást indít. A kimondottan a hallgatók, gyakornokok és ifjúsági csereprogramok résztvevői részére tervezett alkalmazás segít az Erasmus+ programmal kapcsolatos ügyintézésben eligazodni, a helyi közösségekbe beilleszkedni, valamint nyelvi képességeiket fejleszteni.

2014 és 2020 között várhatóan több mint 4 millióan fognak a program keretében tanulmányokat folytatni, szakmai gyakorlaton részt venni, illetve önkénteskedni, így az alkalmazás ezeknek a hallgatóknak, gyakornokoknak és az Erasmus+ programban részt vevő egyéb fiataloknak segít majd.

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságpolitikáért és a sportért felelős biztos így nyilatkozott: „Minden egyes Erasmus+ ösztöndíjas fontos tapasztalatokkal gazdagodik mind szakmailag, mind emberileg. 30 évnyi mobilitás és együttműködés nyitott szellemű, vállalkozni kész nemzedékkel ajándékozta meg Európát: ez a 9 millió ember az, akik mai társadalmunk jövőjét alakítják. Az új alkalmazás könnyen elérhetővé teszi, és ezzel közelebb hozza Európát a fiatalokhoz, éljenek a világ bármely táján.”

Az Erasmus+ okostelefonos alkalmazás fontos fejlesztés, hiszen 2014 és 2020 között várhatóan több mint 4 millióan fognak a program keretében tanulmányokat folytatni, szakmai gyakorlaton részt venni, illetve önkénteskedni. Az alkalmazás segít majd a hallgatóknak, gyakornokoknak és az Erasmus+-ban részt vevő egyéb fiataloknak eligazodni a programban, amely e kis technikai fejlesztésnek köszönhetően inkluzívabbá és könnyebben hozzáférhetővé válik. A Bizottság szívügyének tekinti, hogy az Erasmus+-generációval együttműködve úgy alakítsa az Erasmus+ 2020 utáni jövőjét, hogy a program még erősebb lábakon álljon, és még több fiatalt megszólítson.

Az Erasmus+ mobilalkalmazás lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy

  • külföldi tartózkodásuk előtt, alatt és után egyszerűen nyomon követhessék, mely lépésnél tartanak az adminisztratív eljárás során. Az alkalmazás révén a hallgatók online elfogadhatják és aláírhatják hallgatói szerződéseiket a küldő és fogadó egyetemekkel;
  • a többiek helyi közösségekbe való beilleszkedésének elősegítése érdekében tippeket tudnak adni egymásnak a kedvenc helyeikről, amelyeket mások is véleményezni tudnak a felületen; valamint
  • fejlesszék nyelvi képességeiket a közvetlenül elérhető Erasmus+ online nyelvi támogatás segítségével, amely irányított online kurzusokat és interaktív mentorálást kínál.

Az alkalmazás első verziója már le is tölthető iOS-es vagy androidos eszközre. A folyamatosan frissített applikáció hamarosan újabb elemekkel fog bővülni, hogy az Erasmus+ egyéb résztvevői csoportjai is használni tudják, és megfeleljen az Erasmus+ nemzedék jövőbeli szükségleteinek is.

Magyarország 1998-ban csatlakozott a programhoz. Becslések szerint Magyarországról eddig nagyságrendileg 66 000 hallgató, 40 000 ifjúsági csereprogramban és 30 000 szakmai továbbképzésben résztvevő, 87 000 oktató és ifjúságsegítő, 2 400 európai önkéntes és 1 200 Erasmus Mundus hallgató és alkalmazott részesült a program nyújtotta előnyökből.

További információk

Erasmus+ évforduló
Juncker elnök nyilatkozata
Kisfilm Erasmus+
Ünnepi Erasmus-események naptára

Forrás: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-1574_hu.htm

Utolsó módosítás: 2017.06.20.