Migráció és medicina - tananyagfejlesztés az orvosképzésben

2017.09.28.

Projekttükör | Felsőoktatás, EU, Nonprofit szervezet

A 2010-ben elindított Erasmus projekt egyik legfontosabb célja naprakész tudás átadása olyan egészségügyi és szociális szakemberek számára, akik a napi munkájuk során rendszeresen nyújtanak segítséget migránsok és menekültek részére.

Az MSc in Migrant Health: Addressing New Challenges in Europe – CHANCE című projektben hat európai felsőoktatási intézmény együttműködésében, a Pécsi Tudományegyetem Migrációs-egészségügyi Tanszéki Csoport koordinálásával kifejlesztett és tesztelt interdiszciplináris tananyag hiánypótlónak és egyedülállónak számít az egészségügyi képzések terén.

A migráns-specifikus ismeretekkel rendelkező szakemberek oktatásán túl a képzés szakpolitikai jelentősége, hogy hozzájárulhat a migrációs egészségügy fejlesztéséhez és az egészségügyi ellátórendszerek hatékonyabb működéséhez. Prof. Dr. Szilárd István, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Műveleti Medicina Tanszék vezető oktatója és kutatója válaszolt kérdéseinkre.

Milyen szükségletek, kihívások megválaszolására fejlesztették ki a migrációs egészségügyi mesterképzés tananyagát?

A Pécsi Tudományegyetem a Nemzetközi Migrációs Szervezettel közösen már a 2000-es évek elején felvetette a mesterképzés kialakításának szükségességét. A program el is készült, de végül nem indult el. A 2015-ös év során pedig több mint egymillió menekült és irreguláris migráns érkezett az Európai Unióba. Ők egészségügyi szempontból a saját, földrajzilag tőlünk távoli országuk megbetegedési profilját tükrözik, amelyek sok mindenben eltérnek az európai országokétól. Különböző az egyes közegészségügyi rendszerek fejlettségi szintje is, van, amelyik ki sem fejlődött, vagy pedig – mint például Szíriában – jól fejlett volt, de rommá vált. A származási országok megbetegedési struktúráját is ismertető képzés további hiánypótló eleme, hogy ismételten beemeli az orvosi közgondolkodásba azoknak a járványos, de vakcinációval elkerülhető betegségeknek a diagnosztikai elemeit, amelyek a védőoltásoknak köszönhetően már eltűntek az Európai Unióban.  Ilyen például a diftéria, a kanyaró és a gyermekparalízis.

Olvassa tovább az interjút!

További sikeres projektekről is szívesen olvasna? 
Ide kattintva böngészheti projektbemutatókból készült szűrhető adatbázisunkat.

Utolsó módosítás: 2017.09.28.