Májusi EPALE hírek, újdonságok

Partner hír | 2018.05.25.

Hír | Felnőtt tanulás

Az EPALE platform témáinak bővülése; Készségek mérése a felnőttkorban; Hazai rendezvények

EPALE újdonságok

2018-ban öt új témával bővült az EPALE platform: szolgáltatás és tanácsadás (outreach and guidance), regionális politikák (regional policies), az egész szakmai pályafutást végig kísérő tanulás (career-long professional learning), egészségügyi ismeretek (health literacy), és oktatási módszerek (teaching methods). A témákban feltöltött híreket, anyagokat, blog bejegyzéseket már lehet taggelni, ami alapján a tartalmak jól kereshetők.
Az új témák önálló alpontként elérhetők a Vitatémák menüpont alatt.

Június hónap témája
Készségek mérése a felnőttkorban

Új program indult az NSZFH-ban, az Európai Bizottság támogatásával, a Felnőttkori Tanulás Menetrendje Nemzeti Koordinátor pályázati program során az Európai Unió Tanácsa 2016. december 19-i ellenjegyzéssel megjelentett „A TANÁCS ajánlása a kompetenciafejlesztési pályákról: Új lehetőségek felnőttek számára” című dokumentum az alacsony iskolázottságú és alacsony szintű készségekkel, tudással és kompetenciákkal rendelkező felnőttek kompetenciafejlesztésére vonatkozóan fogalmaz meg elvárásokat a tagállamok irányában.
Ennek értelmében felkéri a tagállamokat, hogy 2018 közepéig határozzák meg azokat az intézkedéseket, amelyek összhangban a nemzeti joggal, sajátosságokkal és rendelkezésre álló erőforrásokkal biztosítani tudják kompetenciafejlesztési pályák igénybevételét az alacsonyszintű készségekkel, tudással és kompetenciákkal bíró, többnyire felső-középfokú (érettségi vizsgának megfelelő) végzettséggel nem rendelkező felnőttek számára.
A kompetenciafejlesztési pályák magukban foglalják az írástudás, számtantudás és a digitális kompetenciák alapvető szintjeinek elsajátítását, és/vagy más, a munkaerőpiac és a társadalmi részvétel szempontjából releváns készségek, tudás és kompetenciák megszerzését személyre szabott tanulási lehetőségek formájában. Az ajánlás szerint a kompetenciapályákat három fontos lépésben kell kialakítani: (1) készségfelmérés, (2) annak eredményeire építő személyre szabott, rugalmas, minőségi tanulási ajánlat, (3) és a megszerzett készségek érvényesítése és elismerése (validálás). Az ily módon megtervezett és személyre szabott kompetenciapályák biztosítják, hogy az egyén folyamatosan egy EKKR 3. vagy 4. szintű képesítés megszerzése felé halad, míg - ideális esetben - sikeresen azt meg nem szerzi.

EPALE hazai rendezvények
A felnőttkori tanulás hazai szereplőivel együttműködve, olyan szakmai rendezvényeket szervezünk, amik lehetőséget kínálnak előre meghatározott, aktuális témák részletes megvitatására. A konferenciákra, szakmai napokra és workshopokra várjuk regisztrált tagjainkat és a felnőttkori tanulás más érdekelt szereplőit.

A közeljövő eseménye:
2018. június 7., Az EPALE online felület használata – képzés

Utolsó módosítás: 2018.05.25.