Szakiskolai mobilitási program

Értékelő tanulmány és projektbemutatók

2011 | Disszeminációs füzetek

A Tempus Közalapítvány már két alkalommal, 2003-ban és 2005-ben kapott lehetőséget arra, hogy a Munkaerő-piaci Alap képzési alaprészének terhére külföldi mobilitási programot bonyolítson le, kifejezetten szakiskolák részvételével, szakiskolai tanulók számára. A program a Szakiskolai Fejlesztési Programtól (SZFP) függetlenül (mind szakmailag, mind pénzügyileg) valósult meg, azonban célkitűzésében, tartalmában szorosan kapcsolódott az SZFP-hez.

A mobilitási program elindításának hátterében harmadik alkalommal, 2009-ben is az állt, hogy az uniós szakképzésfejlesztési program, a Leonardo da Vinci, annak is a mobilitási pályázattípusa mellett legyen egy másik pályázati lehetőség kifejezetten a szakiskolák számára. A program bizonyos pontokon kedvezőbb feltételeket kínált, mint a Leonardo, ezzel elősegítve a szakiskolai célcsoport pályázását, a már ismert problémák ellenére a pályázási kedv erősítését.

A Szakiskolai mobilitási program ugyanis magasabb támogatást nyújtott szinte minden tétel esetében éppen azért, hogy elősegítse ezen több szempontból is – mind a pályázó intézmények, mind a részt vevő diákok tekintetében – hátrányosabb helyzetű célcsoport pályázását, a mobilitáson keresztül megvalósuló intézményi fejlődést, a diákok számára a mobilitás segítségével történő tanulást.

A korábbi fordulók eredményei, a mobilitás mint pályázati forma növekvő népszerűsége és egyre elismertebbé válása miatt a Tempus Közalapítvány (TKA) 2008-ban újra elindította az előterjesztést „Javaslat a Munkaerő-piaci Alap képzési alaprésze terhére megvalósuló nemzetközi mobilitási program támogatására szakiskolai tanulók számára” címmel, azzal a céllal, hogy a mobilitás mint sajátos pedagógiai eszköz meghonosításával segítse az SZFP-s intézményeket.

A kiadvány a forrás megjelölésével szabadon felhasználható.

Méret: 3,4 MB
Kiterjesztés: PDF

Letölthető