Ha úgy érzed, a felsőoktatásban eltöltött évek alatt elbizonytalanodtál, mire is lesz jó a diplomád, vagy esetleg pályamódosításon gondolkodsz, nem vagy egyedül! Számos olyan lehetőséged van, amelyek segítenek megkönnyíteni a karriered tervezését és a pályáddal kapcsolatos fontos döntések meghozatalát.

Pályaorientáció a felsőoktatásban 

Ha úgy érzed, a felsőoktatásban eltöltött évek alatt elbizonytalanodtál, mire is lesz jó a diplomád, vagy esetleg pályamódosításon gondolkodsz, nem vagy egyedül! Számos olyan lehetőséged van, amelyek segítenek megkönnyíteni a karriered tervezését és a pályáddal kapcsolatos fontos döntések meghozatalát.

A Nemzeti Pályaorientációs Portál külön célcsoportspecifikus tartalmat állított össze felnőtt érdeklődőknek, amelyek segítenek tisztázni az önismerettel, pályaismerettel vagy munkaerő-piaci ismeretekkel kapcsolatos kérdéseidet. Az oldalon pályaorientációs kérdőívek, foglalkozás leírások és foglalkozás bemutató filmek, valamint különböző keresők támogatják a tudatos karriertervezést.

Ha úgy érzed, nem a megfelelő szakot vagy képzési formát választottad, keresd fel a FELVI pályaorientációs és életpálya-tervezési szolgáltatását. Az önismereti tesztek kitöltése után nagyobb magabiztossággal választhatod ki a személyiségednek és érdeklődési körödnek megfelelő alapképzést, mesterképzést vagy felsőoktatási szakképzési programot.

Szinte mindegyik magyarországi felsőoktatási intézményben működnek karrierirodák, amelyek tájékoztató és tanácsadó programjaikkal a felsőfokú tanulmányok alatt és után is segíthetnek. Érdeklődj, hogy a saját felsőoktatási intézményedben milyen szolgáltatásokat vehetsz igénybe! A legtöbb helyen pályaorientációs, karriertervezési és álláskeresési tanácsadáson vehetsz részt, segítséget kaphatsz a szakmai gyakorlati és álláshelyek keresésében. Ne hagyd ki a felsőoktatási intézmények által szervezett karrier napokat, állásbörzéket és tréningeket, vagy az intézmény által indított karriermenedzsment kurzusokat! A karrierirodák elérhetőségeit és tevékenységeit keresd az adott felsőoktatási intézmény honlapján.

Felsőfokú tanulmányaid alatt évkihagyásra vagy évhalasztásra kényszerülsz? Töltsd el hasznosan ezt az időszakot, keresd azokat a lehetőségeket, amelyek a jövőbeni sikeres továbbtanulásodat vagy munkaerő-piaci elhelyezkedésedet támogatják. Ehhez ad hasznos ötleteket a Hasznos tanácsok évkihagyóknak és évhalasztóknak kiadvány, amelyben magyarországi és külföldi önkéntességgel, tanulással és diákmunkával kapcsolatos információkat találsz. 

Ha megfordult a fejedben, hogy külföldön végezd felsőfokú tanulmányaidat, vagy csak egy rövidebb időszakot szeretnél ösztöndíjjal más európai országban eltölteni, keresd a Euroguidance Magyarország központot. Itt emailen, telefonon és kiadványokon keresztül tájékozódhatsz az unió országaiban elérhető felsőoktatási képzési programokról, valamint az ezekhez kapcsolódó tanulási, ösztöndíj és szakmai gyakorlati lehetőségekről. 

Uniós állampolgárként nem csak a hazai, hanem az uniós munkaerőpiac is nyitva áll előtted.  Érdeklődj az EURES hálózatnál, amely az uniós tagállamokban, valamint Svájcban és az Európai Gazdasági Térség országaiban meghirdetett álláslehetőségeiről. Az EURES-tanácsadókat országszerte a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályain, vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályainak irodáiban érheted el személyesen, illetve e-mailben.

Külföldi tanulás és munkavállalás esetén mindig használd az Europass-portfóliót. Az Europass különböző dokumentumai segítségével akár 27 nyelven is összeállíthatod önéletrajzodat, igazolhatod a külföldi mobilitási programban való részvételedet a mobilitási igazolvánnyal, a bizonyítvány kiegészítőt vagy a diplomamellékletet használva pedig külföldön könnyen mutathatod be OKJ-s szakképzettségedet vagy az itthon szerzett felsőfokú végzettségedet. Fedezd fel a dokumentumcsalád minden tagját, látogass el a Nemzeti Europass Központ honlapjára.

 

Készítette: Cserkúti Ágnes

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

További hasznos linkek:

Erasmus+ Ifjúsági Programiroda, ifjúság és sport: www.eplusifjusag.hu
EURES: https://eures.munka.hu/
Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület, diáktanácsadók listája: www.feta.hu
Tanulási lehetőségek és képesítések portál (Európai Bizottság képzési adatbázisa): https://ec.europa.eu/ploteus/ 

Tempus Közalapítvány, Erasmus + Program, oktatás és képzés: www.tka.hu

Utolsó módosítás: 2018.10.18.