A felsőoktatásba való felvételt megelőzően érdemes tájékozódnod a felvételi eljárás során kapható többletpontokról és azon támogatásokról, melyek megkönnyítik a sikeres felvételid az általad megjelölt intézménybe. Ebben a cikkben arról tájékozódhatsz, hogy hátrányos helyzetű hallgatóként milyen lehetőségek könnyíthetik meg a sikeres felvételid az általad megjelölt intézménybe.

Kisokos a felsőoktatási felvételi eljárásról

A felsőoktatásba való felvételt megelőzően érdemes tájékozódnod a felvételi eljárás során kapható többletpontokról és azon támogatásokról, melyek megkönnyítik a sikeres felvételid az általad megjelölt intézménybe. Ebben a cikkben arról tájékozódhatsz, hogy hátrányos helyzetű hallgatóként milyen lehetőségek könnyíthetik meg a sikeres felvételid az általad megjelölt intézménybe.

Mitől leszek hátrányos helyzetű?

Azokat a hallgatókat, akik nehéz, kedvezőtlen anyagi körülmények között élnek hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű hallgatónak nevezik az ide vonatkozó jogszabályok.
A vonatkozó hatályos jogszabályok összefoglalásáról, valamint arról, hogy hogyan tudod igazolni, hogy hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzeted fennáll, arról itt tudsz tájékozódni.
A felsőoktatási felvételi folyamat során nem kerül megkülönböztetésre a hátrányos, illetve a halmozottan hátrányos helyzet, a két állapotot az ide vonatkozó kormányrendelet egységesen hátrányos helyzetnek nevezi. Ebben a cikkben a halmozottan hátrányos helyzettel nem foglalkozunk, de fontos tudnod, hogy ugyanazon előnyök érvényesek a hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű hallgatókra is.

A hátrányos helyzet azokra a hallgatókra vonatkozhat, akiknek:

  • szülei legfeljebb nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkeznek,
  • szülei legalább 12 hónapon át állást keresnek,
  • elégtelen lakás-, illetve lakókörnyezettel rendelkeznek, félkomfortos, vagy komfort nélküli lakóingatlanban élnek.

A felsorolt pontokat a már említett szakmai cikkben is megtalálhatod, melyek hasznos linkek segítségével igazítanak el a téma megismerésében.

Hogyan kaphatok többletpontokat hátrányos helyzetűként a felvételi eljárás során?

A felsőoktatási felvételi folyamatot az állam jogszabályi szinten szabályozza. A kormányrendelet kimondja, hogy felvételizőként maximum 100 többletpont adható különböző jogcímeken. Az alábbi bekezdésben azon többletpontokat gyűjtöttük számodra össze, melyek az esélyegyenlőség megteremtése érdekében adható többletpontok, tehát a már említett hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű hallgatók számára érhetőek el.

Amennyiben hátrányos helyzetű jelentkező vagy, és még nem múltál el 25 éves, valamint igazolni tudod hátrányos helyzeted, összesen 40 többletpontot kaphatsz a felvételi során.

A fogyatékkal élő és a gyermeküket gondozó jelentkezők is 40 többletpontot kaphatnak a felvételi során. Ahogyan a hivatkozott szakmai cikkben is olvashatod, ahhoz, hogy igazolni tudd az említett eseteket, több hivatalból is szükséges igazolásokat beszerezned. Ezeknek az igazolásoknak a beszerzését nem érdemes az utolsó pillanatra hagynod, hiszen amennyiben nem tudod megfelelően igazolni, hogy valóban hátrányt szenvedsz a felvételi eljárás során, úgy elesel a többletpontoktól.

Egyéb támogatások az első féléved megkezdéséhez

Az esélyegyenlőség megteremtése érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája mentorprogramot működtet. A program azon hallgatókat támogatja, akik szociális körülményeik, helyzetük miatt hátránnyal érkeznek a felsőoktatásba. A programban részt vevő hallgatókat egy felsőoktatásban jártas mentor segíti. A mentor azonos felsőoktatási intézmény, azonos területén tanuló felsőbb éves hallgató, ezért hatékonyan tud segíteni és tanácsot adni tanulmányi és adminisztrációs ügyekben egyaránt a mentoráltnak. 

Készítette: Kaizinger Tamás

 

Utolsó módosítás: 2018.10.18.