Amennyiben sikerült felvételt nyerned egy felsőoktatási intézménybe, úgy érdemes tájékozódnod az elérhető ösztöndíjakról. Az ösztöndíjakat két nagyobb kategóriába sorolhatjuk: léteznek teljesítmény alapú ösztöndíjak és szociális alapú ösztöndíjak.

Szociális alapú támogatási lehetőségek a felsőoktatásban

Amennyiben sikerült felvételt nyerned egy felsőoktatási intézménybe, úgy érdemes tájékozódnod az elérhető ösztöndíjakról. Az ösztöndíjakat két nagyobb kategóriába sorolhatjuk: léteznek teljesítmény alapú ösztöndíjak és szociális alapú ösztöndíjak. Ebben a cikkben a szociális alapú ösztöndíjakról tájékozódhatsz, melyek az esélyegyenlőséget támogatják: a kedvezőtlen anyagi körülményekkel rendelkező hallgatók számára nyújtanak anyagi segítséget. Fontos kiemelni, hogy a felsorolt ösztöndíjakat az „Út a diplomához” program kivételével csak államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatóként nyerheted el.

A hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű hallgató fogalma

Azokat a hallgatókat, akik nehéz, kedvezőtlen anyagi körülmények között élnek hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű hallgatónak nevezik az ide vonatkozó jogszabályok.
A vonatkozó hatályos jogszabályok összefoglalásáról, valamint arról, hogy hogyan tudod igazolni, hogy hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzeted fennáll, arról itt tudsz tájékozódni.

A hátrányos helyzet azokra a hallgatókra vonatkozhat, akiknek:

  • szülei legfeljebb nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkeznek,
  • szülei legalább 12 hónapon át állást keresnek,
  • elégtelen lakás-, illetve lakókörnyezettel rendelkeznek, félkomfortos, vagy komfort nélküli lakóingatlanban élnek.

A halmozottan hátrányos helyzet és a hátrányos helyzet között a különbség, hogy halmozottan hátrányos helyzet esetén a hallgató rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül, illetve a hátrányos helyzetű hallgató esetén felsorolt pontok közül kettő érvényes rá. Abban az esetben is fennáll a halmozottan hátrányos helyzet, amennyiben a hallgató nevelésbe vett, vagy utógondozói ellátásban részesül.

A felsorolt pontokat a már említett szakmai cikkben is megtalálhatod, melyek hasznos linkek segítségével igazítanak el a téma megismerésében. 

Miként tudom igénybe venni a szociális támogatásokat?

A felsőoktatási intézményedben érdemes felkeresned a Hallgatói Önkormányzatot, mely az intézmények jelentős részében illetékes a szociális ösztöndíjakkal kapcsolatosan. Általuk kerül meghirdetésre a rendszeres szociális ösztöndíj minden félévben. Az ösztöndíjat pályázat útján nyerheted el, melyről részletesen itt olvashatsz. Az ösztöndíj elnyerése esetén egy tanulmányi féléven át, tehát öt hónapon keresztül részesülhetsz szociális támogatásban.

Fontos kiemelni, hogy a szociális támogatásokat, ösztöndíjakat nem csak a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű hallgatóként nyerheted el. A hatályos jogszabályok  azonban kiemelten kezelik azokat a hallgatókat, akik ezekbe a kategóriákba tartoznak. Az ösztöndíjpályázatokat bíráló személyeket titoktartás kötelezi, így személyes adataid hallgatótársaidhoz nem juthatnak el.

Milyen mértékű ösztöndíjakra számíthatok szemeszterenként?

A felsőoktatási intézmények által meghirdetett rendszeres szociális ösztöndíj esetén hátrányos helyzetű hallgatóként minimum 11.900 Ft-os havi ösztöndíjban részesülhetsz, míg a halmozottan hátrányos helyzetű hallgatóként minimum 23.800 Ft-os ösztöndíj illet meg havi szinten öt hónapon keresztül, mely összegek kormányrendeletben kerültek meghatározásra.

Egyéb szociális támogatások a felsőoktatási intézményekben

Kedvezőtlen szociális helyzeted eseténnem csak a rendszeres szociális ösztöndíj nyújthat segítséget: amennyiben első állami félévedet megkezdő alap- vagy mesterszakos hallgató vagy, úgy számodra elérhető az alaptámogatás, mely keretében alapképzés esetén egyszeri, 59.500 Ft-os ösztöndíj, míg mesterképzés esetén szintén egyszeri, 89.250 Ft-os ösztöndíjban részesülhetsz hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű hallgatóként. Amennyiben anyagi környezetedben nem várt negatív változás következik be, úgy lehetőséged van rendkívüli szociális ösztöndíjra pályáznod, mely támogatás segíthet átvészelni egy nehéz időszakot. Az alaptámogatás, valamint a rendkívüli szociális ösztöndíj is pályázat útján nyerhető el, a folyamatról az intézményed hallgatói önkormányzatánál érdemes tájékozódnod.

Bursa Hungarica Ösztöndíj

A Bursa Hungarica Ösztöndíjat felvételi előtt és sikeres felvételi után is igénybe veheted, amennyiben a lakóhelyed szerinti településed önkormányzata csatlakozott a programhoz. Az érettségi előtt álló középiskolások számára az ösztöndíj „B” típusú pályázata, míg az „A” típus a hallgatói jogviszonnyal már rendelkező hallgatók számára érhető el. Az ösztöndíj folyósítási időtartama az „A” típus esetén két tanulmányi félév, míg a „B” típus elnyerése esetén hat egymást követő tanulmányi félévben részesülhetsz maximum havi 10.000 Ft-os ösztöndíjban.

Milyen ösztöndíjakhoz juthatok önköltséges hallgatóként?

A jelenlegi felsőoktatási ösztöndíjrendszer nem mutat kedvező képet az önköltséges hallgatók számára. Van azonban néhány lehetőség, melyekkel jelentős anyagi hozzájárulást kaphatsz önköltséges hallgatóként tanulmányaidhoz. Az Út a diplomához programot az esélyegyenlőség megteremtése érdekében a hátrányos és a halmozottan hátrányos hallgatók számára hozta létre a Magyar Állam. A program két komponensből tevődik össze, mely keretén belül az „A komponens” esetén félévente 135.000 Ft vissza nem térítendő támogatást igényelhetsz egy tanévre vonatkozóan, a „B” komponens keretében pedig egy önköltség támogatás igényelhető, amely nem haladhatja meg az önköltségi díjad 95%-át, maximum 400.000 Ft-ot.

Készítette: Kaizinger Tamás

 

Utolsó módosítás: 2018.06.29.