A felsőoktatásba való sikeres felvételt követően, érdemes tájékozódnod az ösztöndíj- lehetőségekről. Számos olyan ösztöndíj létezik, mely anyagi segítséget nyújt nemcsak a tanévkezdéshez, hanem a tanulmányaid teljes idejére is. Az alábbi cikkben arról tájékozódhatsz, hogy mi is az a teljesítmény alapú ösztöndíj, illetve hogyan nyerheted el az alább felsorolt támogatásokat.

Teljesítmény alapú ösztöndíjak

A felsőoktatásba való sikeres felvételt követően, érdemes tájékozódnod az ösztöndíj- lehetőségekről. Számos olyan ösztöndíj létezik, mely anyagi segítséget nyújt nemcsak a tanévkezdéshez, hanem a tanulmányaid teljes idejére is. Az alábbi cikkben arról tájékozódhatsz, hogy mi is az a teljesítmény alapú ösztöndíj, illetve hogyan nyerheted el az alább felsorolt támogatásokat. Fontos kiemelni, hogy a teljesítmény alapú ösztöndíjak többségét csak államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatóként nyerheted el.

Milyen ösztöndíjakat sorolunk a teljesítmény alapú ösztöndíjak közé?

A felsőoktatási ösztöndíjak területén két nagyobb csoportot különböztetünk meg. A szociális alapú ösztöndíjakat, melyekről itt és itt írtunk, valamint a teljesítmény alapú ösztöndíjakat.

A teljesítmény alapú ösztöndíjak a nevükben hordozzák céljukat, hiszen olyan hallgatói teljesítményt hivatottak díjazni, melyeket szorgalommal, teljesítménnyel érhetsz el. Ilyen ösztöndíj például a Tanulmányi ösztöndíj, vagy a Nemzeti felsőoktatási ösztöndíj.

Tanulmányi ösztöndíj

Minden felsőoktatási intézmény államilag támogatott hallgatója részesülhet tanulmányi ösztöndíjban. Mivel országos szinten nincs egységes szabályozás az ösztöndíj mértékére és kiosztására vonatkozóan, ezért az összeg és az ösztöndíjban részesülők köre eltérő az egyes felsőoktatási intézményekben, de maximum az államilag támogatott hallgatók 50%-a részesülhet benne. Az ösztöndíj elnyeréséhez elengedhetetlen, hogy a szaktársaidhoz, csoporttársaidhoz képest jobb tanulmányi érdemjegyekkel rendelkezz, s elegendő kreditértékű tantárgyat vegyél fel. Amennyiben szaktársaidhoz képest kiemelkedő tanulmányi eredményeket érsz el az adott félévben, abban az esetben akár 30.000 Ft ösztöndíjban is részesülhetsz havi folyósításban öt hónapon keresztül.

Nemzeti felsőoktatási ösztöndíj

Nemzeti felsőoktatási ösztöndíjban minden tanévben a hallgatók maximum 0,8%-a részesülhet tíz hónapon át havi 40.000 Ft-os ösztöndíjban. Elnyeréséhez kiváló tanulmányi eredmény mellett szakmai, közéleti, publicisztikai tevékenység elengedhetetlen. A Tanulmányi ösztöndíjtól eltérően az ösztöndíjat költségtérítéses hallgatóként is megpályázhatod. Az ösztöndíj elnyerésének feltétele, hogy legalább két, egymást követő félévben aktív hallatói jogviszonnyal rendelkezz, és ez idő alatt 55 kreditet elvégezz.

Intézményi szakmai, tudományos és közéleti ösztöndíj

Az intézményi szakmai, tudományos és közéleti ösztöndíjat abban az esetben nyerheted el, amennyiben a tantervi követelményeken túlmutató tevékenységet tudsz felmutatni. Ez azt jelenti, hogy tanulmányi versenyeken – országos és nemzetközi szinten – helyezéseket tudsz elérni, szakmai folyóiratokban publikálsz, tehát a tanórán kívüli, kötelező feladataid mellett más tevékenységet is végzel a felsőoktatási intézményedben. Az ösztöndíj megpályázásának feltételeit minden esetben a felsőoktatási intézményed Térítési és Juttatási Szabályzata rögzíti, mely magában foglalja a pályázat pontos követelményeit és az elnyerhető ösztöndíj mértékét is.

A teljesítmény alapú ösztöndíjakról bővebben itt  olvashatsz.

Diákhitel

A diákhitel rendszer egy megfelelő lehetőség lehet számodra abban az esetben, amennyiben tanulmányaid finanszírozása akadályba ütközik. A diákhitelt finanszírozási formától függetlenül, államilag támogatott és önköltséges képzésben résztvevő hallgatóként is felveheted. A program során két külön kategóriát különböztetünk meg. A „Diákhitel 1” szabad felhasználású hitel, mely igénylése esetén havi maximum 70.000 Ft-ot igényelhetsz, felhasználását tekintve, azt saját belátásod szerint bármire elköltheted. Az összeget akár egy összegben is igényelheted, vagy öt hónapon át folyósítja a Diákhitel Központ bankszámládra az igényelt összeget. A „Diákhitel 2”-t kizárólag önköltséges képzésben résztvevő hallgatóként veheted igénybe. A felvehető összeg maximum a képzési költséged összege, melyet a Diákhitel Központ közvetlenül a felsőoktatási intézmény bankszámlájára utal, s az önköltségi díjadat hivatott fedezni.

Készítette: Kaizinger Tamás

Utolsó módosítás: 2018.06.29.