A Stipendium Hungaricum program oktatáspolitikai célja, hogy elősegítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesítését, minőségfejlesztését, erősítse a magyar tudományos elit nemzetközi kapcsolatait, növelje a felsőoktatási intézménynek kulturális sokszínűségét és népszerűsítse a világban a versenyképes magyar felsőoktatást.

STIPENDIUM HUNGARICUM

 

A Stipendium Hungaricum program két részből áll:

1. Egyéni pályázatok: Stipendium Hungaricum Ösztöndíjak

Magyarország és a partnerek oktatásért felelős minisztériumai közötti nemzetközi megállapodások alapján az egyes partnerek meghatározott számú kvótára jelölhetnek leendő hallgatókat Stipendium Hungaricum ösztöndíjra. A hallgatók a megállapodásban rögzített tudományterületeken, rész- vagy teljes képzésen vehetnek részt alap-, mester- vagy doktori szinten és felsőoktatási előkészítő tanulmányokon, ha felvételt nyernek az adott intézmény képzésére.

A jelenlegi pályázati kiírásban szereplő partnerek és relációk listája itt megtekinthető.

További információ angol nyelven: www.stipendiumhungaricum.hu

Stipendium Hungaricum ösztöndíj megállapodások keretében megvalósuló külföldi részképzésre, felsőoktatási hallgatók számára >>

 

2. Intézményi pályázatok: Képzések és felsőoktatási előkészítő tanulmányok

A Stipendium Hungaricum Ösztöndíjra jelentkező hallgatók csak olyan

amelyekre vonatkozóan a Balassi Intézet jogutódja - a Külgazdasági és Külügyminisztérium - vagy felsőoktatási intézmények sikeres pályázatot nyújtottak be Stipendium Hungaricum ösztöndíjasok fogadására.

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjasok fogadására sikeresen pályázó intézmények képzésenként meghatározott hallgatói kapacitással pályáznak. A kapacitás szerinti hallgatói allokációról a hallgatói jelentkezések, a küldő partnerország jelölési rangsora, valamint az intézmény felvételi rangsora szerint, a hallgatói sokszínűség elvét figyelembe véve, a Tempus Közalapítvány Kuratóriuma dönt.

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjasok fogadására sikeresen pályázó intézmények a fogadott ösztöndíjasok után önköltség-térítésben részesülnek. Egy-egy képzés önköltségét az intézmény a képzési pályázatban sávosan adja meg. A képzés megadott önköltsége tartalmazza valamennyi várható költséget, az önköltség-térítés ugyanis ez alapján kerül megállapításra, annak utólagos kódosítására nincs mód.

A Stipendium Hungaricum programban kizárólag Magyarországon állami vagy államilag elismert egyházi fenntartású felsőoktatási intézmények képzései vehetnek részt.

További információ >>

 

A Stipendium Hungaricum program további céljai

A program külpolitikai és gazdasági céljai, hogy megalapozza a hazánkban végzett külföldi hallgatók személyes és szakmai kötődését Magyarországhoz, potenciálisan elősegítve a magyar sajátosságok és érdekek hazájuk elitjének körében történő megismertetését/megértetését, megalapozva ezáltal az adott országban hazánk gazdasági kapcsolatai fejlesztéséhez, piacra jutási törekvései támogatásához szükséges kapcsolati tőkét. Nem elhanyagolható tényező, hogy a külföldi hallgatók jelenléte az adott város és régió gazdasági fejlődését is pozitívan befolyásolja.

A program mindemellett hozzájárul a magyar kultúra, a magyar nyelv népszerűsítéséhez is, mivel a hallgatók egy része egyéves előképzést követően magyar nyelven kezdi meg tanulmányait.

További információ angol nyelven: www.stipendiumhungaricum.hu

Utolsó módosítás: 2020.11.13.