Olvasd el a történetet, ami a képregényt inspirálta!

Fiesta spanyol módra

Ki ne hallott volna róla, hogy a szórakozásban a spanyolok a királyak, és hogy egy igazán jó fiestáért Spanyolországba kell menni?

Három éve Spanyolországban töltöttem egy Erasmus félévet, ahol alig vártam az ösztöndíjasok számára szervezett welcome partyt. A buli helyszíne és időpontja adott volt, a belépőjegyem, az elengedhetetlen Erasmus-kártyám is a kezemben volt, ami 2:30-ig ingyenes belépést biztosított a szórakozóhelyekre. Arra azonban nem számítottam, hogy a spanyol bulizási szokások ilyen mértékben eltérnek az itthoniaktól.

A várva várt napon szépen felöltöztem, kicsinosítottam magam, és nem túl korán - hogy az elegáns késés meglegyen - éjfél után elindultam a megadott címre. Nehezen találtam meg a bárt, mivel nem hallottam semmiféle zenét a csendes utcákon. Meglepődtem, de még ekkor sem volt egyértelmű a furcsaság. Megérkeztem! Biztos voltam benne, hogy a szórakozóhely ajtaja előtt állok. Már fél egy is elmúlt, de sehol nem volt senki. Nem értettem.

Vajon elnéztem az időpontot, és a buli csak holnap lesz?

A közelben megpillantottam a biztonsági őröket, akik épp pakolgattak valamit. Bizonytalanul megszólítottam őket, és megkérdeztem, hogy hol van az erasmusosoknak szervezett welcome party. Mosolyukat leplezetlenül, derűsen felvilágosítottak róla, hogy Spanyolországban éjjel 2 óra előtt nem kezdődik buli, a szórakozóhelyek nem nyitnak ki - hiszen ilyenkor az emberek még otthon vacsoráznak.

Hirtelen megértettem, miért van ráírva a belépőkártyámra, hogy 2:30 előtt ingyenes a belépés, hiszen a szórakozás többnyire csak akkor kezdődik. Addig is tudtam, hogy a spanyolok nem sietik el a dolgokat, és hosszúra nyújtják a napokat, de nem gondoltam, hogy ennyire. Így már az is világos volt, hogy miért buliznak a spanyolok akár reggel 7-8 óráig is.

Szerencsére nem csak én voltam ilyen tudatlan, és tíz percen belül megjelent két Erasmusos fiú Németországból. Miközben együtt várakoztunk, hogy kinyisson a bár, beszédbe elegyedtünk.

Így ismertem meg az első Erasmusos barátaimat.

Gömböcz Dóra
Spanyolország, 2011/2012. 2. félév
 

Mit tanácsol szakértőnk?

Mit jelent külföldön pontosnak lenni? Spanyolországban vagy Görögországban bátran vehetjük lazán az időt, természetesnek veszik a késést. A németeknek viszont óriási csalódást okoz, ha valaki akár 5 percet késik egy találkozóról. Leginkább mégis az Egyesült Államokban tapasztalhatjuk, hogy „az idő pénz” kifejezést valóban szó szerint értik.

Megfigyelni és kitapasztalni az emberek időhöz való viszonyulását egyszerűbb, mint gondolnánk, alkalmazkodni hozzá viszont annál nehezebb.

Azt tanácsoljuk, adjatok magatoknak időt, hogy ráérezzetek!

 

További képregényekért kövessétek Facebook oldalunkat vagy kattintsatok ide!

Utolsó módosítás: 2015.11.18.