szakképzésfoglalkoztatás és pályaorientációmobilitás

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) országokon átívelő mobilitási programjai számos oktató, szakképzési szakértő és kiutazó diák szakmai életét tették gazdagabbá. A több szakterületet érintő, komplexen megtervezett tanulmányutak és szakmai gyakorlatok során gondosan összeállított módszertani anyagok segítettek abban, hogy a megszerzett tudás a hazaérkezést követően hatékonyan épüljön be a hazai gyakorlatba.

Bővülő szakmai módszertár és külföldi pályaorientációs modellek megismerése

A tudás átadása és a szakma népszerűsítése terén kiemelkedő mobilitási program volt a szakképzési szakemberek egyhetes franciaországi szakmai tanulmányútja, melynek legfőbb célja volt, hogy a francia Les Compagnons du Devoir szakképző intézmény sok tekintetben egyedülálló, rendkívül magas színvonalú szakmai alap- és mesterképzést nyújtó tevékenyégét tanulmányozhassák a résztvevők. A szakértők az Erasmus Mobility Pro program keretében féléves franciaországi szakmai gyakorlatukat éppen befejező magyar asztalos, ács és szárazépítő szakmunkás fiatalok programjának kiértékelésében is részt vettek a mobilitás során, új szemléleteket alkalmazva az egyéni tanulási utak felismerésénél és értékelésnél. 

A tanulmányút során lehetőség adódott továbbá a Compagnon pályaorientációs és kézműves szakmákat népszerűsítő tevékenységének átfogó megismerésére is. A Compagnon országos képzési hálózatán keresztül számos olyan jól bevált pályaorientációs kezdeményezést valósít meg – szakmai bemutatókat, valamint a szakmákat bemutató videofilmeket, interjúkat, stb. készít –, amelyek a későbbiekben beépíthetőek és adaptálhatóak a saját tanári szakmai módszertanba is. Megismerésük és használatuk egyaránt segíti a mobilitásban érintett és itthon maradt tanulókat is. 

A francia együttműködés keretében eddig közel százötven fiatal tanuló vett részt szakmai továbbképzésen, és közülük huszonhatan tettek mestervizsgát. A kint tanultak hasznosítást jól példázza, hogy a WorldSkills verseny történetében Magyarország első aranyérmét nyerő asztalos versenyző felkészítője, Fekete Zoltán is a Compagnon-nál szerzett mester címet. 

Korábbi Leonardo és Erasmus+ projektek során az ÉVOSZ a nemzetközi tapasztalatai alapján kőművesek és ácsok számára gyakorló munkafüzeteket készített, melyeket azóta számos iskolában alkalmaznak.

Projekt honlap >>

A projekt során született útileírások ide kattintva érhetőek el >>

Utolsó módosítás: 2020.10.19.