Határok nélkül a szakképzésben

2018.07.25.

Pályázóink hírei | Szakképzés

A budapesti Bercsényi Miklós élelmiszeripari iskola 101 diákja vett részt az előző tanévben Erasmus+ szakképzési mobilitásban.

Az FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium összesen 154 diák számára biztosított lehetőséget a 2017/2018-as tanévben, hogy külföldön szerezhessen szakmai és kulturális tapasztalatokat az Erasmus+ és a Határtalanul programban. A szakképző-központ négy tagintézménnyel rendelkezik, összesen körülbelül 1500 diákkal.

Erasmus+

Az Erasmus+ programban immár szakképzési tanúsítvánnyal rendelkező intézmény a 2017/2018-as pályázati ciklus keretében 101 diák szakképzési mobilitására adott be pályázatot és nyert támogatást. Ennek keretében a diákok 3 hetes gyakorlatot tölthettek Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Ausztriában és Dániában. A gyakorlatokat szakképző intézményeknél vagy vállalatoknál töltötték, erdészet, gépészet, mezőgazdaság, élelmiszeripar, lovászat és környezetvédelem-vízgazdálkodás témakörben.

Egyedülálló programként Dániában két 10 hetes szakmai gyakorlatot is megvalósítottak húsipar illetve parképítés területen, ahol a programok mindegyikén 20-20 diák vett részt. Mind a két tevékenység a gyakorlati és elméleti ismereteket felmérő vizsgával zárult.

A diákcsoportokat egy kivételtől eltekintve tanárok segítették a kint tartózkodás alatt, ennek köszönhetően a programban részt vevő 12 kísérőtanár is jelentős szakmai és nyelvi fejlődésen esett át, melyet hatékonyan tud intézményén belül képviselni.

A tanárok szakmai képzése is kiemelt feladat, így három fő vett részt húsipari továbbképzésen Dániában és hat fő mezőgazdasági-módszertani továbbképzésen szintén Dániában.
Fontos, hogy a gyakorlatokat az itthoni képzésbe beszámítják, így a diákok nem esnek ki a normál oktatási ütemből még a 10 hetes gyakorlatok esetében sem.

A gyakorlatok fő célja, hogy a külföldön szerzett gyakorlati tapasztalattal javítsák a tanulók munkaerőpiaci helyzetét, könnyebben találjanak a szakmájukon belül lehetőleg a hazai környezetben munkát.

A programokról részletesebben a www.kaszk.hu oldalon tájékozódhatnak.

Szerző: Tóth Judit Emma nemzetközi koordinátor
FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ
Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium

Utolsó módosítás: 2018.07.31.