Dolgozni szeretnének, nem segélyen tengődni

2018.08.28.

Pályázóink hírei | Szakképzés

Tiszadob – A nemzetközi programon részt vevő fiatalok közösen kutattak a „megoldókulcs” után.

Cseh, lengyel, ukrán és magyar fiatalok vettek részt a közelmúltban azon az ifjúsági csereprogramon, amelyet uniós támogatással az ukrajnai Nagybégányban valósított meg a tiszadobi székhelyű Heuréka Regionális Egyesület.

– A Let’s work elnevezésű Erasmus+ projekt célja annak feltérképezése, meghatározása volt, mit tehetünk a fiatalok fő problémái, a munkanélküliség és a szegénység orvoslása érdekében. Előbb a közös gondokat vették nagyító alá a négy ország fiataljai és trénereik, majd közös megoldásokon törték a fejüket. Mindez alatt természetesen sokat tanultak egymástól, tapasztalatokkal gazdagodtak – mesélte Juhász Sándor szervező.

Elmondta: a munkavállalással kapcsolatos szituációs feladatokat különösen hasznosnak találták a résztvevők, akik őszintén beszéltek arról, hogy a saját hazájukban milyen mértékű és jellegű az állástalanság. Reflektáltak arra is, mit lehetne tenni a probléma leküzdésére egyéni, illetve kormányzati szinten.

Előítéletmentesen, toleránsan

Az ifjúsági csere nem titkolt célja volt a nemzetek kultúrájának, hagyományainak bemutatása, az egyéni és közösségi kompetenciák fejlesztése, az egymástól és szakértőktől tanulás, az előítéletek csökkentése, a tolerancia növelése. A többségében hátrányos helyzetű, 18–30 év közötti, Magyarországról, Lengyelországból, Csehországból és Ukrajnából verbuvált 32 fiatal látogatást tett a beregszászi munkaügyi központban, valamint a nagybégányi önkormányzatnál.

Forrás: Szabolcs Online

Utolsó módosítás: 2018.08.28.