Befejeződött a kis legendakutatók nemzetközi projektje

2018.09.24.

Pályázóink hírei | Köznevelés

Az Ajka Városi Óvoda Katica Óvodában június 11-15. között rendezték meg az Erasmus+ K219 iskolák, óvodák stratégiai partnersége típusú pályázat Kis legendakutatók című projektjének utolsó partnertalálkozóját.

A projektben az Ajka Városi Óvoda Katica Óvodája, mint koordinátor, Tallinna Haraka Lasteaed, Tallin (Észtország), Materská škola, Tornal’a (Szlovákia) vett részt.

A két éven át tartó projekt során a gyermekek, pedagógusok, szülők megismerték a helyi és a partnerországok lakóhelyének legendáját, mondavilágát. Az óvónők új és innovatív pedagógiai módszereket, eljárásokat sajátítottak el a találkozókon, valamint a hospitálásokon, tapasztalatot cseréltek a szakmai megbeszéléseken. Betekintést nyertünk az észt és a szlovák oktatási rendszerbe, nevelési – tanítási módszerekbe. A gyerekek játékos tevékenységeken keresztül és a különböző műveltségtartalmú területek segítségével megismerték Tallin és Tornal’a legendáját.

A partnertalálkozó során ellátogattunk Magyarpolányba, ahol az Alapfokú Művészeti Iskola tanára Csabai Tibor segítségével gipszmetszetet készítettünk. A tihanyi Levendulaházban pedig a szappankészítés rejtelmeivel ismerkedtünk meg. A hét folyamán vendégeink megfigyelték a Csigabiga csoportban tett hospitáláson, hogyan lehet az adott témát feldolgozni meséléssel.

A szakmai napon a projekt időtartama alatt készített projekt termékeket – mint a módszertani útmutató tevékenységvázlatokkal, a közösen készített, legendákat jelképező puzzle, a videofelvételek a gyermeki tevékenységekről, projektet bemutató szórólap, a legendakönyv – bemutatására került sor, ami tovább gazdagítja a pedagógusok szakmai ismereteit és segíti a projekt fenntartását. A legendákról készített gyermekrajzokból ezen a napon a partnerekkel közösen kiválasztottuk a legjobb, legkreatívabb alkotást is. A “kis művészek” ünnepélyes keretek között vehették át a díjakat az óvodában, ahol kiállítottuk valamennyi alkotást.

A projektzáró napon meglepetés várta a partnereket. Az ünnepi műsort a Táltos Tehetségpont “Pirinyó Tilinkók” táncosai kezdték, majd a Maci csoport kiscsoportosai köszöntötték a vendégeket a Katica indulóval, vidám gyermekdalokkal, mondókákkal. A Méhecske csoportosok Tornal’a legendáját az Ajakatlan kiasasszony történetét, a Pillangó csoportosok drámajátéka pedig Tallin város két tornyának, Pick Hermann és Paks Margareeta történetét játszották el.

A projekt fenntartásával további célunk a gyermekek európai polgárrá válásának segítése, felkeltve érdeklődésüket más nemzetek kultúrája iránt. A pályázattal és a projekt megvalósításával kapcsolatos publikációk megtekinthetők a www.ajkaovoda.hu honlapon.

Magyar Éva óvodavezető-helyettes, projektkoordinátor
Forrás: ajkaiszo.hu

 

Utolsó módosítás: 2018.09.24.