Folytatódik a DiscoverEU: további 12 000 ingyenes jegy a 18 éves fiatalok számára, hogy felfedezzék Európát

2018.10.18.

Eurodesk | Ifjúság, Szakképzés, Köznevelés

Az Európai Bizottság 2018. november 29-én meghirdeti az ingyenes vasúti jegyek második pályázati fordulóját.

A DiscoverEU kezdeményezés 2018 júniusban indult, eddig több mint 15 ezer fiatalnak nyílt lehetősége arra, hogy beutazza Európát. Idén, a kulturális örökség európai évében az utazók számos, Európa kulturális örökségének megünneplésére Európa-szerte megrendezésre kerülő rendezvényen vehettek részt. A kiválasztott fiatalok egyedül, vagy legfeljebb öt fős csoportokban, 30 napon keresztül látogatást tehettek az EU egy vagy több tagállamába. 

A kezdeményezés második fordulója során az online jelentkezés az Európai Unió 18 évesei számára 2018. november 29. és december 11. között zajlik. Az érdeklődő fiatalok az Európai Ifjúsági Portálon keresztül pályázathatnak ingyenes jegyért, amellyel lehetőségük nyílik arra, hogy 2019. április 15-től október 31-ig beutazzák Európát.

Ki és hogyan pályázhat?

  • A jelentkezés előfeltétele, hogy a pályázó 2018. december 31-ig betöltse a 18. évet, és utazását 2019. április 15. és október 31. között legfeljebb 30 napos időszakra tervezze.
  • A pályázatok elbírálását és a kedvezményezettek kiválasztását egy értékelő bizottság fogja végezni.
  • A pályázókat 2019. január közepén értesítik az eredményről. 

A sikeres pályázózók egyedül vagy öt fős csoportban utazhatnak. Alapesetben vasúton, de hogy minél több helyre eljuthassanak Európában, olyan alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, mint a busz vagy a komp, illetve kivételes esetekben a repülőgép. Így a távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a kezdeményezésben. 

További információt a kezdeményezésről a hivatalos sajtóközlemény tartalmaz.

Utolsó módosítás: 2018.11.28.