Europass - Erasmus+ Karriernap - Útravaló a szakképzésben tanuló fiataloknak

2018.10.18.

Europass | Szakképzés, Köznevelés

Október 17-én került megrendezésre az Europass - Erasmus+ Karriernap. A rendezvény az álláskeresés témáját járta körbe, hasznos tanácsokkal ellátva a fiatalokat.

A Karriernap szakképzésben tanuló fiatalokat szólította meg, akik három, kiscsoportos workshopon vehettek részt. A műhelymunkák során választ kaphattak arra a kérdésre, hogy milyen dokumentumokra lesz szükségük az álláskereséshez, vagy hogyan mutassák be hatékonyan önmagukat és készségeiket, méghozzá mindezt profi HR-, és karrier-tanácsadók tolmácsolásában.

Játékos feladatok, egy nagy adag önismeret, és csapatmunka – Svéda Dóra  humánerőforrás szakértő, tréner interaktív előadása során a tanulók különféle helyzetekben próbálhatták ki magukat. Fény derült arra is, hogy mennyire vannak tisztában az értékeikkel, és mennyire képesek pozitív színben feltüntetni magukat egy interjúhelyzetben, vagy akár a mindennapokban. A workshop azonban nemcsak az önismeretek fejlesztését tűzte ki célul, a személyes márka építésére is nagy hangsúlyt fektetett, ami ma már elengedhetetlen a sikerhez.

Filáj Gábor okleveles business coach az önéletrajzírás rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket. Külön érdekesség, hogy a fiatalok a munkáltatói oldalról érkező motivációkba is bepillantást nyerhettek. Többet tudhattak meg arról, hogy mi az, amit a munkaadók várnak az ideális jelölttől. Mivel a diákok korábban részt vettek Erasmus+ szakmai gyakorlaton, a külföldi tapasztalat, és a nyelvtudás szerepe is előtérbe került a körülbelül egy órás beszélgetésen. A szakértő szerint az Europass dokumentumok ezen a ponton válnak fontossá a pályakezdők számára, hiszen egyszerűbbé teszi az önéletrajz, vagy akár a motivációs levél elkészítésé, valamint hasznos tippek segítik a megfelelően strukturált, informatív, ám mégis tartalmas álláspályázati anyagok elkészítését.

Ma már egyre több fiatal gondolkodik a külföldi munkavállaláson, ám kevesen tudják, hogy hogyan vágjanak bele, hová forduljanak annak érdekében, hogy biztonságos körülmények között tehessék meg mindezt. Farkas László, EURES koordinátor, előadásában pontosan ehhez igyekezett kapaszkodót nyújtani. A szervezet működéséről és fiataloknak szóló lehetőségekről is átfogó képet kaphattak az érdeklődők. Baranyi Diána és Ertsey Dorottya pedig az Europass dokumentumcsaláddal ismertették meg a diákokat. Ezek a dokumentumok mind belföldön, mind pedig külföldön nagy segítséget jelenthetnek egy állás megpályázásakor, mivel egységes, könnyen összehasonlítható formában mutatják be a jelentkezők kompetenciáit és tapasztalatait, legyen szó akár az önéletrajzról, a motivációs levélről, a nyelvi útlevélről, vagy a mobilitási igazolványról.

A diákok számtalan hasznos tanáccsal és gyakorlatban is hasznosítható élményekkel gazdagodhattak az Europass - Erasmus+ Karriernapon. Megtanulhatták, hogy hogyan érdemes nekivágni az álláskeresésnek, és milyen lehetőségeik vannak a fejlődésre – de ami a legfontosabb, azt is megértették, milyen nagy érték a már meglévő a nemzetközi tapasztalatuk. Ezek a fiatalok ugyanis a külföldi szakmai gyakorlatnak hála hatalmas előnnyel rendelkeznek, már csak meg kell tanulniuk használni azt, hogy erre építkezve magabiztosabbá válhassanak a munkaerőpiacon.

Az esemény fotói ide kattintva érhetőek el. 

 

Utolsó módosítás: 2018.10.25.