Miért több a Euroskills, mint egy egyszerű szakmai verseny?

2018.10.25.

Europass | Szakképzés

A WorldSkills világversenynek, a szakmák olimpiájának az európai változataként is szokás emlegetni a jelentős nemzetközi szakmai eseményt, amely kétévente kerül megrendezésre a WorldSkills Europe szervezet tagállamainak egyikében.

2018-ban a Hungexpo Budapesti Vásárközpont adta a verseny helyszínét, ahol szeptember 26-28. között Európa legjobb fiatal szakemberei mérték össze ügyességüket és tehetségüket a kreatív művészetek és a divat, az információs és kommunikációs technológiák, a gyártási és mérnöki technológiák, az építőipar, a szállítás és logisztika, valamint a szociális és személyi szolgáltatások területén.

MIÉRT TÖBB A EUROSKILLS, MINT EGY EGYSZERŰ SZAKMAI VERSENY?

  • A háromnapos verseny mellett kiállításokra, konferenciaprogramokra és egyéb szakmai rendezvényekre is sor került, amelyek nagyszerű terepet biztosítottak a nemzetközi tapasztalatcserének és kapcsolatépítésnek.
  • Előadások és panelbeszélgetések tették színessé a programot, melyen a szakképzés európai helyzetéről hallhattak az érdeklődők.
  • A pályaválasztás előtt álló tanulók interaktív, látványos formában próbálhatták ki számos szakma fogásait, ezáltal is felkeltve érdeklődésüket egy-egy szakterület iránt.
  • Magas színvonalú szervezés és óriási infrastruktúra teszi lehetővé azt, hogy látványos, izgalmas, élményszerű legyen a legtöbb szakmai verseny, igazi olimpiai hangulaban.

A versenyről:

A verseny minden nap reggel 9-től délután 5-ig tartott, összesen 37 helyszínen. A különböző szakmacsoportok egy épületben kaptak helyet. Voltak kifejezetten látványos versenyszámok, a kőfaragókat mindenki ámulva nézte, amint elképesztő alkotásokat hoznak létre egy egyszerű kőtömbből, de a mobil robotika is sok érdeklődőt vonzott. A recepciós szakma képviselőinek egy egészen komoly színészi gárdával kellett „megküzdeniük”, váratlan helyzetekre kellett reflektálniuk. A kész munkákat és a szakmai helytállást szakértők értékelték. A kötelező és mindenki számára adott feladatok mellett a kreativitást és az egyéni stílust is figyelembe vették a pontozáskor. A magyar versenyzők összesen 9 érmet szereztek, ami nagyon szép eredménynek mondható. Szakmai partnerekből és lelkes érdeklődőkből sem volt hiány, a Tempus Közalapítvány standjánál is szép számmal fordultak meg diákok és pedagógusok, valamint más nemzeti irodák munkatársait is üdvözölhettük.

A díjátadóra az utolsó napon került sor nagyszabású ceremónia keretében, mikorra a hangulat már a tetőfokára hágott a látványos show-elemeknek köszönhetően. Kiderült, hogy kik nyerték el a Nemzet legjobbja díjakat, kik teljesítettek kimagaslóan szakterületükön. A készségek és kompetenciák, amelyeket az EuroSkills 2018 is előtérbe helyez, egyre jelentősebb szerepet töltenek be a folyton változó munkaerőpiacon, ezért a verseny minden résztvevője Europass mobilitási igazolványt is kapott, amely széles körben ismert formátumának köszönhetően a későbbiekben segítséget jelent képességeik és kompetenciáik bemutatásában. Európa legjobbjának mobilitási igazolványát Hermándy-Berencz Judit, a magyar Erasmus+ Nemzeti Irodát és a Nemzeti Europass Központot működtető Tempus Közalapítvány igazgatóhelyettese adta át. A díjátadót hatalma ünneplés követte.

Szubjektív benyomásaink a versenyről

  • „Nagyon jó volt látni azt az elhivatottságot, a precizitást és a komoly, koncentrált munkát, ami a versenyzőket jellemezte.”

  • „Üdítő volt látni a lányversenyzők növekvő arányát az úgynevezett „fiús” szakmákban, például műszaki területeken.”

  • „Nekem az tetszett, hogy a szakmákhoz kapcsolódó nemi sztereotípiákat egy pár versenyző cáfolta: finn hegesztőlány, svéd hidegburkolólány, magyar ápolófiú (aki ezüstérmes lett) stb. A sok kilátogató 7. és 8. osztályos diák láthatott ilyen alternatívákat is a pályaválasztás előtt. Az indulóknak komoly kihívás volt a verseny: szakmailag is nagyon jól kellett teljesíteniük, az országukat is kellett képviselniük, és több száz látogató nézte folyamatosan a munkájukat – óriási koncentráció kellett a külső körülmények kizárásához.”

  • „Jó ötlet volt a szakmák leírása a standoknál (pl. hogy kinek való az adott szakma) és a kipróbá, tanárnak, szülőnek.”

Utolsó módosítás: 2018.10.25.