Több mint 7.000 Stipendium Hungaricum ösztöndíjas

2018.11.26.

Nemzetköziesítés | Felsőoktatás

Az idei tanévben már majdnem 7.440 azon nemzetközi hallgatók száma, akik a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében tanulnak hazánkban.

Az ösztöndíj dinamikus növekedését mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a 2018/2019-es tanévben a pályázók száma elérte a 28.505-öt, új ösztöndíjasként 3.213-en iratkoztak be valamely részt vevő felsőoktatási intézménybe.

Jelenleg Magyarországon a külföldi hallgatók aránya megközelítőleg 12%-át teszik ki a teljes hallgatói létszámának. A külföldi hallgatók 21%-a Stipendium Hungaricum ösztöndíjas. Ez azt jelenti, hogy ha öt külföldi hallgatóval találkozunk, nagy eséllyel egy közülük SH ösztöndíjas. Ezek a hallgatók mind nemre, korra és földrajzi eloszlásra tekintve vegyes képet mutatnak. Enyhe többségben vannak a férfi ösztöndíjasok (54%). A Magyarországon tanuló ösztöndíjasok többsége 19-26 év között van. Ahogy az életkori eloszlásból is látszódik, túlsúlyban vannak az alapképzést végző hallgatók (40%), rögtön után a mesterhallgatók következnek 37%-kal, majd a doktoranduszok (14%) és végül az osztatlan képzésen tanulók (7%).

Ami a földrajzi eloszlást illeti, az összesen majdnem 70 relációból érkező ösztöndíjasból az ázsiai kontinesről jöttek a legtöbben (68%), utána Afrikából ideutazó hallgatók következnek 17%-kal. Az öreg kontinensről majdnem 600 ösztöndíjas van, ami az összes ösztöndíjas 8 %-át teszi ki, végezetül az egyik legmesszibb kontinensről, Dél-Amerikából 450-en (6%) tanulnak nálunk Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal. Összesítve 44%-uk tanul a fővárosban és 56%-uk vidéki egyetemeken.

A legnépszerűbb képzési területek az orvostudomány, gazdaságtudomány és a műszaki területek. Mindebből látszódik, hogy a Stipendiumos hallgatók sokszínűsége gazdagítja mind a hazánkban tanuló magyar és nemzetközi hallgatói palettát.

Utolsó módosítás: 2018.11.28.