Az Elérhető Felsőoktatás Világnapja

2018.11.27.

Hír | Felsőoktatás

Idén először került megrendezésre az Elérhető Felsőoktatás Világnapja. A kezdeményezés célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a felsőoktatáshoz való egyenlőtlen hozzáférésre.

2018. november 28-án először került megszervezésre az Elérhető Felsőoktatás Világnapja (World Access to Higher Education Day: WAHED). A világnap célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a felsőoktatáshoz való egyenlőtlen hozzáférésre valamint nemzetközi, regionális és helyi akciókat indítson el, hogy minél szélesebb körhöz eljusson az információ.

A jelenleg zajló, negyedik ipari forradalom idején a készségekhez és a tudáshoz való hozzáférés még sosem volt fontosabb. Ennek ellenére a világ országainak 90%-ában szociális alapon egyenlőtlen a felsőoktatáshoz való hozzáférés. A kezdeményezést a brit Nemzeti Oktatási Lehetőségek Hálózata (National Education Opportunities Network: NEON) vezette. A NEON egy olyan non-profit szervezet, amely a brit felsőoktatásban való méltányos részvétel előmozdításán és biztosításán dolgozik.

Ezen a világnapon az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és a Fülöp-szigeteken konferenciát rendeztek, hogy a témát mélyebben is körbejárhassák, és egy előremutató párbeszéd indulhasson meg. A konferenciákon kívül világszerte egyéb rendezvényekkel, valamint online megjelenésekkel hívták fel a figyelmet a téma fontosságára.

A világnaphoz kapcsolódóan jó példaként szolgál a Tempus Közalapítvány Nemzetközileg versenyképes oktatási módszerek műhelysorozatának részeként 2018. november 7-én megrendezett Esélyegyenlőség a felsőoktatásban címmel tartott innovatív műhelyfoglalkozás. A foglalkozáson a tananyagokkal és tanulással kapcsolatos akadálymentesítésről volt szó. További információ a műhelyről és az akadálymentesítéssel kapcsolatos jó gyakorlatokról.

Az Elérhető Felsőoktatás Világnapján fontosnak tartottuk hangsúlyozni továbbá azt is, hogy az ösztöndíjprogramok segítségével szinte bárki nemzetközi tapasztalatot szerezhet külföldi egyetemeken is egy, vagy akár több szemeszter erejéig.

A felsőoktatási mobilitásban résztvevő hallgatóknak lehetőségük van pályázni kiegészítő támogatásra. A szociális alapú támogatás, valamint a speciális ellátást igénylő pályázóknak nyújtott támogatás célja egyenlőbb esélyt nyújtani a felsőoktatási mobilitás területén a kiutazók számára.

INTERJÚ

Kiegészítő támogatásra pályázott hallgató egyetemi koordinátorát kérdeztük a sikeres pályázásról, melynek köszönhetően a hallgató jelenleg éppen külföldi résztanulmányán vesz részt.

Melyik egyetemen, milyen ösztöndíj programok koordinálásával foglalkozol?

Erős-Tárczy Zsuzsannának hívnak, 2015 óta dolgozom a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen mint Erasmus+ koordinátor. (Ezt megelőzően 10 évig dolgoztam a Brit Nagykövetség sajtó osztályán, tehát már nemzetközi tapasztalattal érkeztem.) Jelenleg a ki- és a beutazó hallgatói mobilitásokkal foglalkozom, amelyek az Erasmus+ és a Campus Mundi, valamint a Stipendium Hungaricum ösztöndíjakhoz kapcsolódnak. Büszke vagyok a MOME-n a 2017/18-as tanévben elért ki- és beutazó hallgatói mobilitási eredményeinkre, amelyek az összes hallgatói létszámhoz viszonyítva 13,5 %, illetve 13,9% -osak. Ezek a számok országos szinten kiemelkedőek.

Hogyan koordináltad a kiegészítő támogatást igénylő hallgató pályázását?

Amikor az egyik hallgatónk tanulmányi mobilitásra jelentkezett, éppen BA másodéves volt. Az Erasmus+ pályázati felhívást és az ehhez kapcsolódó szociális kiegészítő támogatásról szóló felhívást először is e-mailen kapta meg. Ezeket az információkat megjelenítjük a honlapunkon is, valamint az – akkor még ETR - hirdetmények között is. Tehát több csatornán keresztül igyekszünk eljuttatni az információt hallgatóinkhoz.

Hallgatónk valószínűleg, több mint 50 társával együtt részt vett a 2018. február legelején tartott Erasmus+ és Campus Mundi tájékoztató napon is, ahol tanulmányi és szakmai gyakorlat lehetőségekről kapott részletes információkat tőlem és a Tempus Közalapítvány munkatársaitól. Ugyanitt a kiegészítő ösztöndíj lehetőségről ismét értesültek.

Hallgatónk végül is a Campus Mundi ösztöndíj mellett döntött. Pályázása során felvételt is nyert egy európai partneregyetemünkre, a 2018-as év őszi félévére . A Campus Mundi pályázata során adta be a szociális alapú kiegészítő támogatására a kérelmet hozzám, amit én adminisztráltam és továbbítottam a Tempus Közalapítvány felé. Mivel hallgatónk rendszeres szociális ösztöndíjra volt jogosult, kérelme pozitív elbírálásban részesült. Így a havi 210 000 Ft Campus Mundi alap támogatása mellé még havi 35 000 Ft kiegészítő támogatásban is részesült. A folyamatot ismertem, volt már hasonló mobilitás régebben is, így tudtam támogatni a hallgatót az ügyintézésben.

Miben tud egy koordinátor segíteni a hátrányos helyzetű hallgatóknak?

Igazából a szokásos támogatáson kívül - Campus Mundi pályázati konzultáció és adminisztráció, nominálások a külföldi partneregyetemekhez, nyelvi szintfelmérő elkészítésében tanácsadás - különösebb extra odafigyelésre nem volt szükség.

Amennyiben a hallgatónak olyan jellegű egészségügyi problémája van, érdemes a megfelelő biztosítások meglétére is alaposan felhívni a figyelmét.

A hallgatónak volt-e bármilyen nehézsége a részképzésekor?

Különösebb nehézségről nem tudok beszámolni a hallgató részképzésével kapcsolatban. A kinti koordinátorral egyszer egyeztettem, mivel még tanítási órái voltak a hallgatónknak, amikor itthon már a vizsgaidőszak kezdődött. Azonban a külföldi mobilitáson lévőknek lehetősége van pótkipakolásra, amiről tájékoztatjuk is őket.

Mennyire volt nyitott a partnerintézmény, aki fogadta a hallgatót?

A partnerintézmény nyitott és fogadó kész volt. Hál’ Istennek, a hallgatónak nem volt olyan jellegű problémája, amely jelentősen hátráltatta volna őt mobilitása során a tanulmányai elvégzésében.

Hogy látod, egy kiegészítő támogatásra jogosult hallgatónak miben tud többet nyújtani a külföldi tapasztalat?

Én úgy gondolom, hogy a szociális és egészségügyi kiegészítő támogatások nyújtotta lehetőségek révén a hallgatók hátrányból előnyt kovácsolhatnak, így minden hallgató azonos feltételekkel tud részt venni a mobilitásban. Úgy gondolom, hogy a külföldi tapasztalat mindamellett, hogy kitárja a világot és a lehetőségeket, fontos fejlődés-lélektani mérföldkő mindenki életében, illetve erős jövőkép formáló hatása van.

Mivel bátorítanád a koordinátorokat és hallgatókat az ösztöndíj programokkal kapcsolatban?

Bátorítanám a koordinátorokat, hogy ha bármilyen kérdésük van, forduljanak a Tempus munkatársai felé, mert nagyon segítőkészek és rugalmasak. Bennünket - tapasztalataim szerint - abszolút partnerként kezelnek. Bátorítanám a koordinátorokat, hogy a hallgatókat igyekezzenek a mai fiatalokhoz legközelebb álló kommunikációs csatornákon keresztül elérni, és rövid, tömör, de lényeges információkat eljuttatni hozzájuk. Bátorítanám a hallgatókat, hogy bízzanak önmagukban, keressék a kihívásokat, vállalják félelmeiket, és ezekkel szembenézve csapjanak bele életük nagy kalandjába!. Az első lépés ehhez, hogy keressék fel intézményi koordinátorukat és érdeklődjenek a lehetőségekről! Innentől kezdve támogató környezet kíséri végig a pályázásuk folyamatát, számíthatnak a segítségünkre!

További infók a Campus Mundi ösztöndíjakról >>
Tudj meg mindent az Erasmus+ ösztöndíjakról >>

Utolsó módosítás: 2019.01.11.