Évértékelő találkozót tartottak a nemzetközi CEEPUS irodák

2018.12.18.

Hír | Felsőoktatás

A 25 éves közép-európai csereprogramban hazánk a harmadik legaktívabb ország

A CEEPUS program 1993-as indulása óta több mint negyedmillió pályázó, köztük több ezer magyar hallgató és oktató vett már részt külföldi részképzésen, kutatómunkában vagy oktatási tevékenységben. Az idei tanévben megvalósuló hálózati együttműködések kétharmadában vesznek részt hazai felsőoktatási intézmények, 8 partnerség pedig magyar koordinálással valósul meg. Ezzel hazánk a 3. legaktívabb ország a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogramban a részt vevő felsőoktatási intézmények számát tekintve.

A negyedszázados évforduló kapcsán idén a program egyik alapítójaként Magyarország szervezhette meg a CEEPUS irodák és a programért felelős vezető tisztviselők éves találkozóját december 4-5-én. A Budapesti rendezvényre 14 országból érkeztek résztvevők: a nemzeti irodák képviselői és a program finanszírozásáért felelős minisztériumok küldöttei. A Tempus Közalapítvány – a program megvalósítását koordináló magyar nemzeti iroda – által szervezett évértékelő találkozón megvitatták a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram aktualitásait, illetve bejelentették a következő félévre felajánlott ösztöndíjhónapok számát. A program hazai finanszírozásáért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumát a Felsőoktatásért Felelős Helyettes Államtitkárság részéről Dr. Sinóros-Szabó Laura, a Nemzetközi és Európai Uniós Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság részéről pedig Szentirmai Dóra képviselte.

A CEEPUS program sajátossága, hogy az ösztöndíjakat a fogadó ország finanszírozza, az oktatásért felelős minisztérium által évente felajánlott ösztöndíjhónapok erejéig. A partnerországokból érkező vendéghallgatók és -oktatók fogadására Magyarország 650 ösztöndíjhónapot ajánlott fel a következő tanévre, ezáltal Ausztria, Lengyelország és Csehország után hazánk a 4. legtöbb ösztöndíjhónapot felajánló ország. A közép-európai regionális tapasztalatszerzés támogatását biztosító program hazai költségvetése 70 millió forint.

A programban jelenleg 16 ország vesz részt. A magyar felsőoktatási intézmények legjelentősebb CEEPUS-partnerei Romániából, Szerbiából és Szlovákiából kerülnek ki, de a csereprogrammal olyan országokba is lehetőség van pályázni, ahova egyébként kevesebb ösztöndíjlehetőség áll rendelkezésre, például Albániába, Koszovóba, Moldovába vagy Montenegróba.

A program keretében évente több mint 500 vendégoktató és -hallgató érkezik Magyarországra, a kiutazók száma pedig 400 fölött van. Hallgatói és oktatói mobilitásra CEEPUS hálózati együttműködések keretében van lehetőség. Legközelebbi beadási határidő: 2019. január 15.

További információ a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogramról >>

Utolsó módosítás: 2018.12.20.