Nemzetköziesítés otthon képzés felsőoktatási intézményeknek

2018.12.19.

Hír | Felsőoktatás

Nemzetköziesítés otthon témakörben szervezett tréninget a Tempus Közalapítvány

A nemzetköziesítés otthon (Internationalisation at home, IaH) egyre kiemeltebb hangsúlyt kap a felsőoktatásban, és a nemzetköziesítési folyamatok egyik kiemelt pilléreként tartják számon. A koncepció egyik fő célja a hallgatók globalizált világra, munkaerőpiacra való felkészítése a curriculum nemzetköziesítése révén. A Tempus Közalapítvány tréninget szervezett a témában 2018. december 12-13. között az Academic Cooperation Association (ACA) együttműködésével.

A két napos, intenzív workshopon magyar felsőoktatási intézmények munkatársai vehettek részt, amelyre a nemzetközi osztályok központi és kari képviselői mellett oktatók is jelentkeztek. A bemutatott módszertan, valamint a csoportokban megvitatott már létező jó gyakorlatok, tapasztalatok arra sarkallták a résztvevőket, hogy megtalálják helyüket, szerepüket a nemzetköziesítés otthon hazai intézményi bevezetésében és elmélyítésében.

A workshopot az ACA két trénere vezette: Elisabeth Brunner-Sobanski az FH Campus Wien University of Applied Sciences nemzetközi irodájának vezetője, valamint Bernd Wächter, az ACA igazgatója. A képzésen a nemzetköziesítés otthon koncepcióval kapcsolatos olyan tévhitek tisztázására volt lehetőség, mint hogy az a mobilitás alternatívája volna, illetve hogy az angol nyelven való oktatás önmagában nemzetköziesített curruculumot jelent. A résztvevők azonosították a saját intézményükben meglévő érintettek körét, és akciótervet készítettek az intézményi implementációra vonatkozóan saját intézményi szerepük alapján.

A TKA célja a nemzetköziesítés otthon témakörben szervezett tréninggel, hogy hangsúlyozza annak fontosságát a magyar felsőoktatási kontextusban is, és támogassa a hazai megvalósítás lépéseit azzal, hogy platformot teremt intézményi és nemzeti szinten a hazai beágyazás elősegítésére.

 

 

Utolsó módosítás: 2018.12.19.