Képzések az eTwinning programmal

Partner hír | 2019.02.20.

Hír | Köznevelés

Az eTwinning program Európa-szerte látja el a pedagógusokat projektalapú, digitális eszközöket és módszertant alkalmazó oktatáshoz szükséges tanácsokkal, valamint a szakmai fejlődést biztosító és a sikeres projektkészítéshez elengedhetetlen segédletekkel.

Az Erasmus+ program alprogramjaként az eTwinning nagy hangsúlyt fektet az európai és nemzeti köznevelési intézmények közötti partnerségekre, kooperációra és csapatmunkára.

Az együttműködések sikeréhez szükséges szakmai hátteret az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pontja is biztosítja a magyar pedagógusok számára. Az Oktatási Hivatalban működő Szolgáltató Pont kétféle akkreditált pedagógus-továbbképzéssel támogatja és alapozza meg az eTwinningben kezdő vagy már haladó pedagógusok szakmai fejlődését. Az eTwinning projektek megvalósításának egyik fontos feltétele, hogy a pedagógus be tudja-e illeszteni saját tanmenetébe a projektmunkát úgy, hogy azzal támogassa a tantervi célok megvalósítását, valamint az, hogy intézményi szinten milyen támogatást élvez a megvalósításban és milyen infrastruktúra áll a rendelkezésére.

A 30 órás akkreditált képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék az eTwinning nemzetközi projektet és annak pedagógiai, módszertani és technológiai alkalmazási lehetőségeit az oktatási intézményekben. A képzés specialitása, hogy az eTwinning projekt megismertetésén túl korszerű, az oktatás egyéb területeire is adaptálható digitális pedagógiai-módszertani ismereteket is biztosít a résztvevők számára, mintegy eszközt adva a kezükbe projektjeik sikeres megvalósításához. A képzés jelentős része gyakorlati jellegű, a résztvevők az eTwinning portálokon kívül több hasznos, a digitális kompetencia fejlesztéséhez alkalmazható eszközt próbálhatnak ki: többek között online irodai szoftvereket, képmanipulációt, űrlapkészítést, az ellenőrzés-értékelés eszközeit, valamint a hatékony tervezés digitális eszközeit.

A 30 órás képzés teljesítése után mindenkinek lehetősége nyílik részt venni az 50 órás akkreditált képzésen, melynek címe: Digitális eszközökkel támogatott projekt alapú tanulás – az Intel® Teach Essentials program - 2017. A képzés során egy 8 modulból álló tananyag mentén haladva a résztvevők aktív szereplőként ismerkednek meg az IKT eszközökkel segített projektpedagógia elemeivel, és a gazdag eszköztárra támaszkodva kezdhetik meg ezek beépítését saját gyakorlatukba. Fontosnak tartjuk, hogy a későbbiekben a résztvevők képesek legyenek az iskola helyi adottságainak és céljainak megfelelő projekteket indítani, és a projektmunkában alkalmazni a megismert eszközöket és módszereket. A képzés során a résztvevők egy projektportfóliót állítanak össze.

Az akkreditált továbbképzéseken kívül online szemináriumokon (webinárium) is részt vehetnek az érdeklődők. Webináriumaink az eTwinninggel, digitális pedagógiával, jógyakorlatokkal, illetve egyéb hasznos témákkal foglalkoznak különböző területek szakembereinek, a Szolgáltató Pont és az eTwinning Nagykövetek közreműködésével. YouTube oldalunkon (eTwinning Hungary) bármikor visszanézheti a webináriumok felvételeit.

Amennyiben képzéseink felkeltették érdeklődését, kérjük, látogasson el a www.etwinning.hu, illetve a www.facebook.com/etwinninghu oldalakra, és kövesse figyelemmel az eTwinning programmal kapcsolatos legfrissebb híreinket. Hírlevelünkre a www.etwinning.hu honlapon, valamint az etwinning@oh.gov.hu email címre írt emaillel iratkozhat fel.

Szerző: eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont

Utolsó módosítás: 2019.02.25.