Inspirálódjon a tavalyi #ErasmusDays eseményeiből!

2019.07.17.

Hír |

2018-ban csatlakozott először Magyarország a nemzetközi #ErasmusDays kezdeményezéshez, 64 színes programmal országszerte, összesen 24 település részvételével.

A háromnapos eseménysorozathoz most Ön is csatlakozhat intézményével. Szervezzen eseményt és ünnepelje velünk az Erasmus+ programot és Európát!

 Az események tekintetében nincs megkötés, bármilyen, az Erasmus+ projektet bemutató eseménnyel lehet társulni a magyarországi #ErasmusDays programokhoz. Legyen szó workshopról, információs vagy nyílt napról, online akcióról, versenyről, vagy akár flash mobról, minden ötletet szívesen várunk!

Összegyűjtöttünk néhány nagyszerű példát a tavalyi év programjából, amelyekből inspirálódhat, ha azon gondolkozna, hogy milyen típusú esemény is passzolna a projektjéhez leginkább.

 Közös társasozás 

Budapesti Gazdasági SZC Széchenyi István Kereskedelmi Szakgimnáziuma társasozással várta a projektjük iránt érdeklődőket.

 Kvízjátékok 

A Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium, Közgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola az Elérhető Európa projektjét mutatta be egy kvízjáték segítségével.

A Budapest XIII. Kerületi Ady Endre Gimnázium a Sztereotípiák nélkül diverzitásban projektjét ismertette, amelynek keretében a diákok egy KAHOOT kvízben mérhették össze tudásukat Európáról.

A Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola e-Twinning témanapot tartott, ahol színezők, puzzlek és kvíz feladatok várták az érdeklődőket.

 Workshopok, információs előadások 

A legelterjedtebb eseménytípusnak a különféle workshopok, interaktív foglalkozások és információs előadások rendezése bizonyult: a BMSZC Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma például a korai iskolaelhagyás témájában tartott előadást, amelyet workshop követett.

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar információs előadásának témája a Hogyan menj Erasmusra? kérdésre épült, a pályázástól a szálláskeresésig igyekeztek tippekkel ellátni a külföldön tanulni vágyó hallgatókat.

A Converzum - a Nyelvi Közösségi Tér kerekasztal beszélgetést szervezett, a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola pedig kísérletezős workshopok segítségével mutatta be Cool Science for Young Scientists projektjét. A projekt három fő témájával foglalkozó workshopokat szerveztek: víz-, levegő- és tűz, interaktív kísérletekkel.

 Szakmai nap, továbbképzés 

A Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium Europen Dimensions címen hirdetett szakmai napot, míg az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium tanár továbbképzést tartott az #ErasmusDays eseménye keretén belül.

 Egyenpóló 

Budapest XIII. Kerületi Ady Endre Gimnázium a Diákok az erőszak ellen Európában! projektjükre egyen pólót viselve hívták fel a figyelmet, vagyis a gimnázium tanárai ezen a napon béke jellel ellátott pólóban mentek dolgozni. Nem sok szervezést igénylő „esemény”, mégis nagyon látványos és remek kezdeményezés, sok megosztható fotóval és tartalommal.

 Fotópályázat 

A Corvinus Egyetem két különböző témában gyűjtötte össze az Erasmus+ mobilitásban részt vevő diákok fotóit és a Békéscsabai Szakképzési Centrum is fotókiállítás és diavetítést szervezett az Erasmus Napokra 2018-ban.

 Mémek 

A Maklári I. István Általános Iskola diákjai kutatómunkát végeztek Európa szépségéről és történelméről, amelyből aztán mémeket, videókat és karikatúrákat készítettek, hogy milyen Európában élni, a videókon pedig azt mutatták be, hogy milyen Európát szeretnének látni a jövőben.

 Repülőgép szimulátor 

BGSZC Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma repülőgép szimulátort állított fel a résztvevők számára, akik aztán térképeket is készítettek.

 Skype interjú 

A KSZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnázium diákjai Olaszországba utaztak a "KÖZGÉ in Italy" szakmai mobilitási projekt segítségével, a kint lévő hallgatókkal a nap folyamán Skype kapcsolatot létesítettek. A SZSZC Hansági Ferenc Szakképző Iskolája is hasonló koncepcióval rukkolt elő: az akkor éppen külföldön lévő diákjainak életébe élő videó híváson keresztül kapcsolódhattak be az esemény résztvevői.

 Flash Mob 

A Koch Valéria Iskolaközpont flash mobot szervezett a 2018-as #ErasmusDays alkalmából, ahol kartonból és polisztirolból készítettek egy óriási 'freedom' jelet.

A Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda projektje az energiatakarékosságra hívta fel a figyelmet és arra, miként tehetjük a Földet zölddé. A partner intézményekkel írtak erre a célra egy himnuszt, amit egy flashmob keretében délelőtt az egri Dobó téren adtak elő.

> Az egri flash mobról készült YouTube videót ide kattintva tekintheti meg.

 Ételek, kóstolók 

Szegedi SZC Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája látványkonyhával, kóstolóval, koktél show-al, valamint az Erasmus+ mobilitási programok résztvevői által készített mini-interjúk és videoklippek vetítésével készült az #ErasmusDays-re. A Debreceni Egyetem és a Debreceni Erasmus Diákháló Debreceni Nemzetközi Kapcsolatok Hivatala is finomságokkal fogadta az érdeklődőket: Erasmus+ reggelit szerveztek, ahol sós és édes sütemények majszolása közben tudhattak meg többet a reggelizők az Erasmus + és a Campus Mundi ösztöndíjakról, illetve a különböző mobilitási lehetőségekről.

A Salgótarjáni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája Ízek kavalkádja Európában eseményén: 7 X 7 gasztronómiai élményt mutatott be a résztvevőknek a KERIBEN: vagyis gasztronómiai élményekkel hét országból, receptekkel és alkoholmentes koktélokkal várták az érdeklődőket.

 Tánc 

A pápai Türr István Gimnázium Erasmus+ projektje során lengyel partneriskolájuktól megtanult néptáncot mutatta be az iskola többi tanulójának.

Az #ErasmusDays 2018 eseményei képekben 

Dán, spanyol, olasz, török és magyar gyerekek közös flashmobbalkészültek Egerben (Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda)

 

Repülőgépszimulátor is volt az egyik budapesti iskolában (BGSZC – Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium)

 

Te is légy aktív, irány Európa! (Aktív Európai Fiatalokért Egyesület)

 

A legkisebbekre is gondoltak Debrecenben (Aktív Európai Fiatalokért Egyesület)

 

Erasmus+ diákcsapat Pécsen  (Pécsi Mezőszél Utcai Általános Iskola)

 

Képek forrása: a projektek Facebook oldala

Szervezzen eseményt és ünnepelje velünk az Erasmus+ programot és Európát!

Az eseményét ide kattintva tudja regiszrálni. 

 A jelentkezés és az esemény regisztrációjának határideje: 2019. augusztus 30.  

Ha kérdése merülne fel, várjuk üzenetét az erasmusdays@tpf.hu e-mail címen.

További információért az idei Erasmus Napokról kattintson ide

Utolsó módosítás: 2019.07.29.