Több mint 100 ember ünnepelte az önkéntességet

2019.12.07.

Rendezvény | Ifjúság, Nonprofit szervezet

December 5-én van az önkéntesek világnapja, amely alkalmából a Tempus Közalapítvány idén is megrendezte a Solidarity: ON-t.

A 2019-es Solidarity:ON témája a Sharing is caring! volt: a (nemzetközi) önkéntességben, az Európai Szolidaritási Testület programban aktív fiatalok és szervezeti képviselők megoszthatták tapasztalataikat a még tapasztalatlan, de érdeklődő résztvevőkkel. Vigyikán György (Bátor tábor) humoros és érdekes előadása során például azt mesélte el, milyen volt hónapokon át Finnország igazán északi részén önkénteskedni; Tóth Árpád pedig nemcsak arról számolt be, hogy a Csíkszerda kórus önkéntes énekeseitől, közösségétől mit tanult az utóbbi években, de meg is énekeltette a közönséget.

Ezután projektbemutatók következtek. A Szatyor Egyesület képviselője, Kondora Dóra több éves önkéntesfogadói tapasztalatát osztotta meg az érdeklődőkkel, a Kacsakő Élménytábort létrehozó fiatalok pedig arról számoltak be, milyen volt első szolidaritási projektjüket megvalósítani. Belekóstolhattunk abba, milyen színházi nevelési módszereket alkalmaznak a Nyitott Kör önkéntesei, és megtudhattuk, milyen egy óvodában külföldi önkéntest fogadni az Egry Úti Körzeti Óvoda és az Európa Ifjúsága Egyesület tapasztalatai alapján. Emellett kiscsoportos beszélgetések során olyan témákat vitattak meg a résztvevők, mint hogy milyen érzés külföldön önkénteskedni a Szolidaritási Testülettel vagy éppen egy ilyen intenzív időszak után hazatérni.

A december 5-i rendezvényen Verses István, a Tempus Közalapítvány programvezetője elmondta: az Európai Szolidaritási Testületben való részvétel egyik nagy előnye, hogy nem „osztálytermi” tudást ad, hanem olyan készségeket és kompetenciákat fejleszt, amelyek az élet minden területén jól használhatók. Ilyen – a nyelvtudás mellett – a rugalmasság, a kreativitás vagy a jó problémamegoldó és alkalmazkodási készség, ami a későbbi munkaerőpiaci elhelyezkedést is segíti.

A rendezvény alkalmából a Kossuth Rádió is interjút készített a résztvevőkkel. Az adást itt lehet meghallgatni 9.47 perctől.

Az Európai Szolidaritási Testülettel kapcsolatban további információ ezen az oldalon található: 

www.eusolidaritycorps.hu 

Utolsó módosítás: 2019.12.17.