Elindult a KÉP projekt!

2020.02.28.

Pályázóink hírei | Köznevelés

A Kézenfogva Alapítvány koordinátori és szakmai vezetésével valósul meg a KÉP – „Komplex érzékenyítő program megosztása és adaptálása a Közép-európai régióban” projekt, az Európai Unió Erasmus+ programjának társfinanszírozásának köszönhetően.

A 2 éves európai partnerségben a komáromi Comenius Pedagógiai Intézettel és a marosvásárhelyi Kulcs Szociálpedagógusok Egyesületével dolgoznak közösen. A 2019. decembertől indult projekt fő tevékenysége a Kézenfogva Alapítvány immár 15 éve indított társadalmi szemléletformáló komplex programjának megismertetése, adaptálása és bevezetése a partnerszervezetek intézményeiben és szűkebb közösségeikben.

A szemléletformáló program elemei az elkövetkező 2 év során: pedagógus továbbképzés, a képzést követő konzultáció biztosításával, fogyatékossági témahét megtartása a képzésen részt vevő pedagógusok csoportjaiban, közös aktivitás kezdeményezése a fogyatékos és nem fogyatékos gyermekek között valamint játék-, és élménynap szervezése.

A projekt elsősorban - összhangban a résztvevő szervezetek alapítói céljaival - a hátrányos helyzetű gyerekek, köztük is a fogyatékos gyermekek társadalmi elfogadásának erősödését célozza. Olyan komplex programot kínál fel az óvodák és az általános iskolák számára, amelyben a társadalmi elfogadás személyes, szakmai és közösségi szinten megjelenik. A projekt a közép-európai magyar nyelvű közösségek kulturális értékeinek megőrzéséhez és promotálásához is kapcsolódik.

A projekt munkanyelve a magyar, a benne elkészülő anyagok magyar nyelvűek, a szakmai anyagokban, oktatási segédanyagokban a magyar nyelvi hagyományokra, népdalokra, népi játékokra, versekre épít.

A projekt központi szervező ereje a képessé tétel, amely a projektben azt eredményezi, hogy felvértezzük a pedagógusokat a megfelelő tudással, amit ők használni tudnak. Számos más szervezet és érzékenyítő program gyakorlatával ellentétben, ahol a szakmai szervezetek bejárnak az intézményekbe és érzékenyítenek, programokat valósítanak meg, a KÉP program a tudásátadásra és képessé tételre fókuszál. Célunk, hogy az eredmények hosszútávon hasznosuljanak és a pedagógusokon keresztül minél több gyerekhez jussanak el. A szakmai anyagok szintén ezt segítik azzal, hogy könnyen hozzáférhető jól használható kézikönyveket adnak a felhasználók kezébe, valamint a képzési programmal és a képzők képzésével a program a projekt idején túl is képes lesz újabb és újabb szakembereket, rajtuk keresztül pedig gyerekeket, közösségeket megszólítani.

A projektről az alábbi honlapon található bővebb információ: www.kezenfogva.hu/kep 

Utolsó módosítás: 2020.02.28.