Online ovi: Új szemléletben folytatja a megvalósítást az Erasmus+ MESE projekt

2020.04.09.

Pályázóink hírei | Köznevelés

Mit jelent az óvodapedagógusok számára a home office? Hogyan állnak át ők is az online munkára a koronavírus miatt kialakult rendkívüli helyzetben? Erről osztják meg tapasztalataikat OKOSIDŐ című online képzés sorozatukban.

A jelenlegi járványügyi helyzetben az óvodapedagógusok is a folyamatos megújulásra törekednek és az aktuális világhelyzethez igazodva tervezik tevékenységeiket. Az Erasmus+ és elődprogramjaiban 2010 óta vesz részt a pécsi Kertvárosi Óvoda. Aktuális MESE projektjükben - Mesével Együtt Segítsük az Egészséget! - 5 partnerintézmény (pécsi Kertvárosi Óvoda, székelyudvarhelyi Ficánka Napközi Otthon, kolozsvári Csemete Óvoda, nagymácsédi Bogárvilág Óvoda és Bellyei Gerle- Grlica Óvoda) működik együtt. A projekt koordinátora, Schmidt Éva újragondolta a lehetőségeiket és úgy döntött, hogy új szemléletben folytatják a megvalósítást.

„A partnerekkel egyeztetve (videó konferencia) új stratégiát állítottunk fel és áttértünk az online megvalósítási formára. A digitális technikák eddig is jelen voltak az életünkben, most még inkább előtérbe kerülnek. Facebookon, zoom-on és egyéb webes platformokon tartjuk a kapcsolatot egymással és a bevont közösségekkel, családokkal, civil szervezetekkel.”

Töltsünk együtt 30 percet!

Elindult az OKOSIDŐ „Töltsünk együtt 30 percet!” címet viselő online képzés sorozat, amely elsősorban a pedagógusoknak és a pedagógiai munkát segítő dolgozóknak szól. Első élő online előadásuk az átállásról szólt, Maradjunk kapcsolatban! címmel, Fóris Marietta családterapeuta közvetítésében.

 

A családok lelki egészségének védelmében óvodapszichológusuk vezetésével támogató, élménymegosztó,"önsegítő" online csoportokat (max. 4 fő) indítottak a szülők részvételével. Ezek célja, hogy feloldja az elszigeteltséget és erősítse a társas támogatást, miközben a résztvevők új ötletekkel, bevált tippekkel segítik egymást. Az eddigi intézményes keretek között történő tevékenységeket minimalizálták és a teljesülést szem előtt tartva új tevékenységtervvel működnek. Gyermekek és a családok bevonásával új projektjeinkre fókuszálnak, havonta aktivizálják őket egy-két tevékenységgel, amelyet online el tudnak végezni és az elkészült alkotásokat, posztokat feltölthetik a MESE Facebook felületére. 

Eddig a következő projektek valósultak meg: Meseszínház, Vizes Történetek, Felemás Zokni, Mosolyogj Rám!/Boldogság Világnapja, Kézmosással a COVID-19 ellen, Orvosok Világnapja. Tervezés alatt áll április 11.-én a Posztolj egy verset! c. közösségi megmozdulás amely, a Magyar Költészet Napjához kötődik. A felhívás keretében a családok kedvenc verseiket oszthatják meg a felületen, a gyermekek pedig kis videókban kedvenc magyar költők verseivel üzenhetnek egymásnak. 

 

Utolsó módosítás: 2020.04.29.