Az önkéntesség történetei

2021.01.06.

Hír |

Volt önkéntesek sztoriszemelvényei bizonyítják, hogy egy külföldi önkéntesség számtalan izgalmas, elgondolkodtató vagy éppen vicces emléket ad.

A Tempus Közalapítvány ESC Alumni hálózata azokat a volt önkénteseket köti össze, akik európai uniós támogatással 2-12 hónapon át külföldön önkénteskedtek. Idén az alumni tagok kreatív írás workshopon vettek részt, amelynek hatására izgalmas történeteket és érdekes gondolatokat vetettek papírra. Most a megszületett írásokból szemezgetünk nektek.

Horváth Eszter

"Toruńt így Gdańsk követte, Gdańskot Sopot és Gdynia, őket pedig Wrocław. Itt kicsit hosszabban elidőztünk, mert egy órára a törpék lengyel fővárosától két jó barátunk önkénteskedett. Egy kastélyban (igen, nem káprázik a szemetek, egy kastélyban!). Hatalmas grillpartit csaptunk, amire az ország minden sarkából érkeztek a hozzánk hasonló nemzetközi önkéntes-kalandorok. Az éjszakába nyúló beszélgetésekhez és bulizásokhoz a holdfényben csillogó kerti tó és a hajnalig parázsló tábortűz szolgáltatta a megfelelő hangulatot. Két éjszakát terveztünk maradni, de ha az ember szabadságon van, miért ne változtathatna a tervein? Végül a kettőből négy lett, és ennek hála repcemezőkön bújócskáztunk és középkori várak romjai közt játszottunk el szekeres üldözéseket."

Jankovics Nóra

"Színes, hámló vakolatú házak között élek, egy kisvárosban, ahol vizeletszagú murva ropog a talpam alatt, és minden kocsma bezár nem sokkal éjfél után, mégis, még mindig elönt az izgalom, ahogy hetente újabb rejtett átjárókat és barátságos kis utcákat fedezek fel."



Nagy Eszter

"A nemzetközi környezet rámutatott arra, hogy huszonévesen többékevésbé mindannyian ugyanabban a cipőben járunk, országtól függetlenül. Keressük az utunkat."

Siklósi Enikő

"Bár az önkéntes időszakom elején leginkább a szakmai fejlődésemre fókuszáltam, a vírus okozta váratlan helyzetben mégis inkább emberileg fejlődtem. Testközelben fedezhettem fel, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a spanyol/baszk, a török és a magyar kultúra és nyelv között. Megtanultam, hogy a másokkal való együttélés mindennapos kompromisszumot igényel. De mindez megérte."


Vinczi Alexandra

"Ott voltam Belgiumban, Európa egyik legkisebb országában, és mégis, a világ számos szokása, kulturális berögződése, értékei és hangjai kopogtattak az ajtómon. Megtanultam, hogy Argentínában karácsonykor vannak a legnagyobb nyári kerti partik, és megtaláltam a kedvenc édességemet is: a földimogyoró, kakaópor és kókusztej hármasából összeálló omlós, fülöp-szigeteki Choc Nut-ot."



Rőmer Ádám

"A kultúra olvasztótégely, ha egy szóval akarnám jellemezni. Egység része akarunk lenni, így bizonyos dolgokat, amiktől „kulturálatlanok lennénk”, lemorzsol belőlünk, míg bizonyos dolgokat, kliséket, mintákat hozzánk ad." 

Szeretnéd végigolvasni a történeteket? Keresd fel oldalunkat!

  

Felkeltette érdeklődésedet a lehetőség, te is szeretnél hasonló élményeket átélni?

Hogyan legyél önkéntes külföldön az Európai Szolidritási Testület támogatásával?

1. Regisztrálj a Szolidaritási Testület portálján!

Létrehozhatod saját önkéntes profilodat (nem, kor, érdeklődési területek, tapasztalatok, stb.) és megtalálhatod a neked való projektet.
Tipp: Érdemes gondosan kitölteni a profilodat, mert az oldalon önkéntest kereső szervezetek is megtalálhatnak.

2. Gondold végig, mit szeretnél!

Tudtad, hogy a Testület támogatásával több mint 50 országban lehet önkéntesprojektet megvalósítani? Egy projekt a kultúrától kezdve a környezetvédelmen át az idősek támogatásáig sok mindenről szólhat. Ráadásul vannak rövid távú csoportos, valamint rövid vagy hosszú távú, egyéni projektek is. Hozzád melyik illik leginkább?
Tipp: További részletek >> eusolidaritycorps.hu

3. Jelentkezz, jelentkezz, jelentkezz!

Kutass az önkénteslehetőségek között, és jelentkezz azokra, amik igazán tetszenek. Lehet, hogy már az elsőnél pozitív visszajelzést kapsz, lehet, hogy várnod kell, de ne add fel!
Tipp: A Portál mellett körbenézhetsz specifikus Facebook csoportokban is (kulcsszavak: European Solidarity Corps és volunteering).

4. Keress egy támogató szervezetet!

Ha egyéni önkéntességben veszel részt, szükséged van egy támogató szervezetre, aki segít felkészülni a külföldi élményekre és visszailleszkedni, amikor már hazatértél.
Tipp: Az Európai Ifjúsági Portálon kereshetsz támogató szervezetet. (Beállítások: Organisation country » Hungary, Scope » Volunteering, Role » Supporting.) >> https://europa.eu/youth/volunteering/organisations_en 

5. "Találkozzatok" a projekt előtt!

Videóhívással fel tudjátok mérni, hogy a téged fogadni vágyó szervezettel mennyire álltok készen a közös munkára, összeegyeztethetők-e az igényeitek.
Tipp: Mielőtt költöznél, alaposan olvasd át az önkéntes szerződést (Volunteer Agreement), amely meghatározza, milyen körülmények között fog telni az önkéntességed. Ha kérdésed van, beszélj a fogadó és/vagy a támogató szervezeteddel!

6. Lelkiekben is készülj rá!

Ehhez kapsz segítséget is. Legyen szó a legfontosabb tudnivalókat tartalmazó Info Kit doksiról, képzésről vagy találkozóról, élj ezekkel a lehetőségekkel!
Tipp: Online toolként használhatod az Európai Szolidaritási Testület appját vagy az iPrepare nevű oldalt.

Belevághatsz? Igen, ha...

  • elmúltál 18, de nem vagy még 31;
  • regisztráltál a Portálon;
  • még nem vettél részt 59 napnál hosszabb önkéntességben EU-s támogatással.

Utolsó módosítás: 2021.01.27.