Védés 3 perc alatt (MT180)

2021.03.09.

Hír | Felsőoktatás

Vajon hogyan képes mindössze 3 percben megvédeni a doktori disszertációját?

A „Ma thèse en 180 secondes (MT180)”, azaz „Védés 3 perc alatt” egy nemzetközi akadémiai verseny, ahol a versenyzőknek összesen 180 másodperc áll rendelkezésükre, hogy bemutassák a közönségnek illetve a zsűritagoknak a doktori disszertációjuk témáját és meggyőzzék őket kutatásuk fontosságáról - mindenki számára érthető nyelvezettel. A 3MT megmérettetés segít fejleszteni a PhD és a kutatónak készülő doktoranduszok akadémiai, előadói és tudományos kommunikációs készségeit.

Az MT180 ötlete Ausztráliából, a Queenslandi Egyetemről származik abból az időből, amikor Queensland állama súlyos szárazsággal küzdött. Hogy vizet spóroljanak, a helyieket arra kérték, használjanak kevesebb vizet fürdéskor. A Queenslandi Egyetem dékánja be akarta vonni hallgatóit is, hogy segítsenek, ezért felkérte őket, hogy tartsanak rövid beszédeket a víztakarékosság mellett érvelve. Olyannyira sikeresnek bizonyult ez a kezdeményezés, hogy versennyé nőtte ki magát, és ma már nem a víztakarékosság, hanem a szakdolgozatuk állítása mellett kell érvelnie a hallgatóknak. Az első MT180 megmérettetést 2008-ban tartották az egyetemen 160 versenyzővel, majd olyan népszerűségre tett szert, hogy azóta évente mintegy 600 felsőoktatási intézményben és több, mint 65 országban rendezik meg világszerte.

Idén magyar versenyzőknek is lehetősége lesz részt venni ezen a rangos eseményen a Budapesti Francia Intézet, a Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központ, a Wallonia-Brüsszel International, a Miskolci Egyetem, az ELTE CIEF, valamint a Tempus Közalapítvány jóvoltából. A résztvevőknek maximum 180 másodperce lesz arra, hogy franciául érveljenek a kutatómunkájukról, és megpróbálják meggyőzni a zsűrit, illetve a közönséget. Két magyar nyertes juthat tovább, ezzel képviselve egyetemét a krakkói közép-európai regionális döntőn 2021 májusában. Aki azt is megnyeri, az a nemzetközi döntőn vehet részt, a többi kiválasztott pedig különdíjban részesül.

További részletek a linkre kattintva olvashatók: https://cief-efk.elte.hu/content/ma-th-se-en-180-secondes.t.17814?fbclid=IwAR3LaWbVsGvrrskhpC9hi-X_DYEM3RNvTGCV9TX8GhLAK83UApjK99AKbrg

Utolsó módosítás: 2021.03.17.