NIT Pro és Kontra - Országos Vitaverseny

Partner hír | 2021.12.02.

Hír | Ifjúság, Önkormányzatok, Szakképzés, Köznevelés

A Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) vitaversenyt szervez középiskolások számára. A háromfős csapatok jelentkezését 2021. december 13-ig várják.

A fiatalok fejlesztésére, és közéleti aktivitásának ösztönzésére, bevonására számos módszertan és projektötlet létezik mind a Nemzeti Ifjúsági Tanácson (NIT), mind a tágabb értelemben vett ifjúsági szektoron belül. Az aktív állampolgárrá válásban kiemelten fontos eszköz a fiatalok vitakultúrájának fejlesztése, amelyhez kapcsolódóan ismét megrendezésre kerül a NIT középiskolásoknak szóló vitaversenye.

A NIT kritikai gondolkodás fejlesztésére számos képzést és alkalmat indított az elmúlt években, amelyek főleg elméleti oldalról közelítették meg a témát, és a szükséges tudásanyag átadására fókuszáltak. E mellett a szervezet a gyakorlatban is fejleszteni szeretné a fiatalok kapcsolódó kompetenciáit. A vitaverseny struktúrájának kialakítása során a Karl Popper-vita mintáját követik. A vitában minden esetben két háromfős csapat vesz részt, és minden résztvevő egyszer mondhat beszédet. A vitában a beszédek mellett a csapatoknak lehetőségük van kérdések feltevésére is a másik fél által képviselt állásponthoz kapcsolódóan.

A versenyre háromfős csapatok tudnak nevezni, amelynek tagjai középiskolások, és rendelkeznek tanulói jogviszonnyal.

A verseny három fordulóban - Online válogató, Régiós középdöntők, Országos döntő - zajlik.

Az első körben a résztvevő csapatoknak az előre meghatározott témák valamelyikében kell érvelniük pro/kontra vagy egy öt perces videóban vagy pedig egy három-négyezer karakteres esszében. A témát és a formátumot is szabadon választhatják ki a nevező csapatok. Az versenyre a jelentkezési felület kitöltésével, valamint az érvelésük beküldésével tudnak nevezni. A régiós középdöntőkbe (összesen hét) négy - négy csapat jut tovább, ahonnan a győztesek kerülnek az országos döntőbe.

Bővebben: https://ifjusagitanacs.hu/2021/11/11/nit-pro-es-kontra-ervekkel-elo/

Az Országos döntő első három helyezettje értékes nyereményekkel gazdagodik:

  1. helyezett csapat: 3 db iPad
  2. helyezett csapat: 150 000 Forint értékű könyvcsomag
  3. helyezett csapat: 90 000 Forint értékű ajándékutalvány

A jelentkezési határidő és az érvelések beküldésének határideje: 2021. december 13.

A jelentkezési felület a linkre kattintva érhető el

Utolsó módosítás: 2022.01.08.