Sokszoros túljelentkezéssel tért vissza a DiscoverEU

2021.12.16.

Pályázat | Ifjúság, EU

A DiscoverEU, az Európai Parlament és az Európai Bizottság közös kezdeményezése idén októberben közel másfél év után újraindult.

A pandémia okozta hosszú kihagyás után a program iránt kifejezetten nagy volt az érdeklődés: Európa-szerte nagyjából 330 ezer fiatal jelentkezett, hogy elnyerje az InterRail vonatjegyek egyikét.

A DiscoverEU első fordulóját még 2018-ban rendezték meg két német fiatal kezdeményezésére. A fiatalok kérése az európai döntéshozók felé az volt, hogy az Európai Unió tegye lehetővé a 18 éves fiatalok számára, hogy felfedezhessék az EU tagállamait, megismerhessék azok értékeit és lakosait. Az így létrejött program már a kezdetek óta nagy népszerűségnek örvend. Az érdeklődés a lehetőség iránt évente egyre csak növekszik, és ezzel együttesen szinte fordulóról fordulóra egyre több vonatjegy talál gazdára.

2020-ban ugyanakkor a Covid-19 világjárvány a program folytatásának és az elnyert vonatjegyek felhasználásának is gátat szabott. Így az ötödik fordulóra csupán 2021 októberében kerülhetett sor, amikor is a 18 évesek mellett a 19-20 éves fiatalok is jelentkezhettek az ezúttal mindösszesen 60 ezer darab vonatjegyre. A még 2019-ben elnyert vonatjegyeket pedig az Európai Bizottság egészen 2022. augusztus 31-ig felhasználhatóvá tette.

2021-es forduló során – minden eddigi fordulóhoz képest is – rengetegen jelentkeztek, Magyarországon nagyjából hétszeres volt a túljelentkezés. A nyerteseknek pedig már nem is kell sokat várniuk az eredményre: január elején több mint 1100 magyar fiatal kap majd értesítést arról, hogy 2022. március 1. és 2023. február 28. között útra kelhet, és 30 napos időkerettel vasúton felfedezheti Európát. Velük az Európai Bizottság utazásszervezője veszi majd fel a kapcsolatot, hogy az utazás részleteit egyeztessék.

Azok a 18 évesek pedig, akik ezúttal nem részesülnek vonatjegyben, 2022 márciusában újra jelentkezhetnek az immáron az Erasmus+ részét képező programban – feltéve, hogy továbbra is megfelelnek majd az aktuális feltételeknek (tájékozódni a DiscoverEU szabályairól az Európai Ifjúsági Portálon a következő fordulót megelőzően érdemes). Akik pedig már a 19-20. életévüket betöltötték, számukra az Európai Unió számos más lehetőséget tartogat. Többek között vár rájuk külföldi tanulás, önkéntesség, ifjúsági cserék vagy a folyamatosan frissülő Eurodesk Opportunity Finder lehetőségei. Az ezek közötti eligazodásban tudnak nekik segítséget nyújtani az Eurodesk hálózat partnerei, akikkel oldalunk keresztül kapcsolatba is léphetnek.

Arról pedig, hogy a még zöldebb és inkluzívabb Erasmus+ milyen újdonságokat tartogat a DiscoverEU számára, hamarosan egy másik cikkben írunk.

Utolsó módosítás: 2021.12.17.