Négy magyar egyetem a 2022-es Európai Egyetemek felhívás nyertes pályázatai között

2022.07.29.

Hír | Felsőoktatás

Az Európai Bizottság 2022-ben rekordösszegű, 272 millió eurós költségvetésével 16 meglévő és 4 új európai egyetemi szövetséget támogat.

Az európai egyetemek átlagosan kilenc felsőoktatási intézményből álló, országok közötti szövetségek, amelyek különböző típusú intézményeket foglalhatnak magukban, földrajzi értelemben is széles területet lefedve Európában. A részt vevő intézmények együttesen új utakat találnak a hosszú távú strukturális, fenntartható és rendszerszintű oktatási, kutatási és innovációs együttműködéshez Európa-szerte. Az EU Európai egyetemi stratégiájában szereplő cél, hogy 2024 közepére 60 európai egyetemi szövetséget támogasson, amelyekben több mint 500 felsőoktatási intézmény vesz részt.

A 2021 novemberében kiírt pályázatra beérkezett 52 pályázatból 16 meglévő szövetséget választottak ki, valamint 4 új európai egyetemi szövetséget, amelyek összesen 175 felsőoktatási intézményt vontak be a tagállamokból és más, az Erasmus+ programhoz társult országokból. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (CHARM-EIGHT), a Szegedi Tudományegyetem (EUGLOH 2.0) és a Pécsi Tudományegyetem (EDUC) meglévő szövetségekben folytatják, a Neumann János Egyetem pedig egy új európai egyetemi szövetség az EU4DUAL tagjaként debütál.

A 2022-es pályázati felhívás eredményei itt érhetők el: https://education.ec.europa.eu/document/european-universities-erasmus-call-2022-results

További hírek az Európai Egyetemi Szövetségek magyar vonatkozásairól itt olvashatók: https://erasmusplusz.hu/hirek_az_europai_egyetemi_szovetsegek_palyazattipusrol

Utolsó módosítás: 2022.07.29.