A Tempus Közalapítvány kuratóriumának állásfoglalása az Erasmus+ felsőoktatási mobilitási támogatások kapcsán

2023.09.04.

Hír | Felsőoktatás

A nemzetközi felsőoktatási mobilitási programokért felelős Tempus Közalapítvány Kuratóriuma 2023. augusztus 24-i kuratóriumi ülésén az alábbi intézkedésekről határozott annak érdekében, hogy megfelelő megoldást találjon arra, hogy az egyetemek hallgatói és munkatársai, szakemberei, oktatói továbbra is részesei maradjanak az Erasmus+ programnak.

  1. Az Erasmus+ felsőoktatási mobilitási támogatások (KA131) forráscseréje – amely a végrehajtási határozat intézkedése által nem érintett felsőoktatási intézmények számára teremt lehetőséget arra, hogy a 2022. évi keretből még fel nem használt támogatásukat a Közalapítványnak visszafizetve azt az előirányzott 2023. évi költségvetési keretből ki nem osztott támogatási összegek terhére kiegészítő támogatás formájában visszaigényelhessék. Az így felszabadított összegek lehetőséget teremtenek a tanácsi határozat intézkedéseivel érintett egyetemek további támogatására.
    A határozat részletei itt olvashatóak: A támogatások forráscseréje (pdf)

  2. Az Erasmus+ felsőoktatási mobilitási támogatások (KA131) kiegészítő támogatási kérelmek benyújtásának feltételeiről, valamint felosztásának alapelveiről forráshiány esetére
    Az állásfoglalás a projektek megvalósítása során elsősorban a két fő mobilitási célcsoport, a hallgatók és a munkatársak mobilitására allokált keretek felhasználásának külön történő figyelembevételét rendeli el, míg a kiegészítő támogatás igénylését az érintett célcsoport vonatkozásában összegzett keret aktuális szerződött támogatási összegének legalább 70%-ának kiutazói szerződésben történő rögzítéséhez köti. A rendelkezésre álló keretek felosztását pedig előre meghatározott alapelvekhez rendeli arra az esetre, ha azok nem elégségesek a beérkező támogatási igények maradéktalan kielégítésre.
    A határozat részletei itt olvashatóak: Kiegészítő támogatási kérelmek (pdf)

A Tempus Közalapítvány a fenti intézkedéseivel lehetővé teszi, hogy az Erasmus+ egyetemi és oktatói mobilitásokhoz kapcsolódó tevékenységek keretében minél több valósuljon meg, továbbá biztosítottnak látja a magyar felsőoktatási intézmények egységes és átlátható támogatásának megteremtését az Erasmus+ programban.

 

Utolsó módosítás: 2023.09.05.